0

Het is winter en uiteraard betekent dat voor ons dat het minder vaak zonnig is en dat grijs en nat weer een groot aandeel heeft. In de westelijke VS is dit meestal vergelijkbaar, en in steden zoals Vancouver en Seattle is er in de wintermaanden ook veel bewolking en veel neerslag. Momenteel is er echter een flinke storm op weg naar de westelijke kuststaten van de VS. Vooral Californië lijkt zwaar getroffen te worden. Waar moet men rekening mee houden en hoe wordt dit event veroorzaakt?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Natte wintermaanden

Een flinke hoeveelheid neerslag is in de wintermaanden niet ongebruikelijk in de steden in het westelijke deel van Noord-Amerika. Als we bijvoorbeeld naar het klimaat van Vancouver kijken, zien we dat er net als bij ons sprake is van een zeeklimaat. Hoewel het er een stuk natter is dan in de Benelux, valt hier met name tijdens de wintermaanden flink wat neerslag. Gemiddeld valt er in januari bijvoorbeeld 144 mm neerslag, ongeveer dubbel zoveel als in De Bilt en Ukkel.

De oorzaak hiervan ligt grotendeels in de westelijke wind die ook aan deze kant van het noordelijk halfrond dominant is. Deze blaast vanaf de Stille Oceaan richting het continent. In de steden aan de westkust van de Verenigde Staten en Canada is het daardoor vochtig en nat.

Aan de loefzijde van gebergten zoals de Rocky Mountains en de Sierra Nevada regenen storingen vaak uit, waardoor de winter in bijvoorbeeld Vancouver dus zeer nat is. Overigens zorgt dit patroon ook voor de aanvoer van milde lucht, waardoor het ‘s winters meestal ruim boven nul is.

Atmosferische rivier

Een nog bijkomend verschijnsel dat zorgt voor extreme neerslaghoeveelheden is de zogenaamde atmosferische rivier. Dit is iets dat we in West-Europa soms ook zien, maar veel vaker voorkomt in de “Pacific Northwest”. Een lange band met veel vocht uit de (sub)tropen stroomt dan richting het noordoosten. De verzadigde lucht in deze banden bevindt zich vaak zo tussen 1,5 en 2 km hoogte.

De term ‘rivier’ is vooral te danken aan de uitgestrekte lengte van het fenomeen, dat zich vaak over duizenden kilometers uitstrekt. Daarentegen is het een relatief smalle band, met een breedte rond 500 km. In het westen van Noord-Amerika vinden er jaarlijks gemiddeld 3 tot 5 events plaats waarbij een atmosferische rivier voor zware regen- of sneeuwval zorgt.

Vooral als deze zone langdurig op één plek blijft hangen, liggen overstromingen en wateroverlast op de loer. Op het satellietbeeld is een atmosferische rivier meestal duidelijk te herkennen.

Pineapple Express

Het proces dat momenteel gaande is, kent in de volksmond ook wel de bijnaam ‘Pineapple Express’ (letterlijk vertaald ‘ananastrein’). Dit heeft ermee te maken dat de oorsprong van atmosferische rivieren die het westen van Noord-Amerika aandoen vaak vlak ten noordoosten van Hawaï ligt. Onder invloed van lagedrukgebieden ten noorden van de eilandengroep wordt het vocht dan richting het noordoosten getransporteerd en vormt dus als het ware een ‘trein’ van vochtige lucht.

Deze week kwam er ook zo’n stroom van vocht op gang richting Amerika. Atmosferische rivieren kunnen vrijwel de hele westelijke kustlijn van het continent aandoen, van Zuid-Alaska tot Californië. Bij dit event ligt het zwaartepunt op de laatstgenoemde staat. Daarbij diepte het verantwoordelijke lagedrukgebied ook nog eens snel uit.

Er was sprake van rapid cyclogenesis waardoor de storm snel aan kracht won. Dat zorgde voor veel wind. In de buurt van de Bay Area (rond San Francisco) werd in Nicasio een windstoot gemeten van 163 km/u. Daarnaast viel er ook zeer veel regen. In San Francisco werd in 24 uur tijd 139 mm regen opgevangen op 31 december. Hiermee was het de op één na natste dag uit de meetreeks, die al in 1849 begon!

Niet alleen de regio rond San Francisco werd getroffen, ook in bijvoorbeeld Los Angeles in het zuiden van Californië zorgde de zware regenval voor problemen. Daarnaast werd in de bergen van de Sierra Nevada in het oosten van de staat ook flink wat sneeuw gedumpt, op sommige plekken viel de afgelopen week wel tot 3 meter verse sneeuw!

Aanhoudend natte verwachting

De weersverwachting voor komende dagen kan kort worden samengevat. Het blijft in Californië erg nat met lagedrukgebied na lagedrukgebied dat voor veel neerslag zorgt. De noodtoestand is afgekondigd in de staat en het gevaar is nog niet geweken. Een groot deel van Californië is namelijk vrij heuvelachtig of bergachtig, waardoor de vele regen op de hellingen samenkomt en op zijn weg naar beneden voor veel schade zorgt.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

4 dagen geleden - 3 min. lezen