0

Terwijl Europa volop de winter beleeft met korte dagen en koude nachten, is het op het zuidelijk halfrond hartje zomer. Zowel Australië als Zuid-Amerika gingen de afgelopen dagen gebukt onder zware hittegolven met uitzonderlijk hoge temperaturen. Het kwik overschreed gemakkelijk 40°C op heel wat plekken en records kwamen in zicht. Hoe staat de situatie ervoor en wat kan men hier de komende dagen verwachten?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Hitterecord in Australië geëvenaard

Australië staat erom bekend dat de zomers er zeer heet en kurkdroog zijn. In de outback bereikt de temperatuur in de zomer regelmatig 40°C of meer. Als er een aflandige wind tot stand komt, kan de hitte zich verspreiden naar andere delen van het land. Zelfs in de kustregio’s kan het kwik dan oplopen tot meer dan 40 graden.

De afgelopen dagen was het in delen van de deelstaat West-Australië extreem heet. Een aflandige wind zorgde ervoor dat kurkdroge lucht vanuit het binnenland richting de westkust werd aangevoerd. De zon kon volop schijnen en de temperatuur liep erg snel op. Vlakbij de West-Australische kust ligt het land een stukje lager dan verder landinwaarts, waardoor het föhneffect ervoor zorgt dat de temperatuur hier nog iets hoger kan oplopen.

Op donderdag 13 januari zorgde een lagedrukgebied voor een oostelijke stroming, waardoor zeer warme lucht vanaf het Australische binnenland richting de kust bewoog. Het zorgde voor recordwaarden op de thermometer. (tropicaltidbits.com)

Maar liefst drie stations bereikten de 50°C

Op donderdag 13 januari bereikte de thermometer in het plaatsje Onslow bij de kust maar liefst 50,7°C. Dit is de hoogste temperatuur ooit gemeten in Australië. Dezelfde temperatuur werd ook bereikt op 2 januari 1960 in Oodnadatta (Zuid-Australië). Niet alleen betekent dit een evenaring van het Australische temperatuurrecord, het is namelijk ook de hoogste temperatuur ooit gemeten op het zuidelijk halfrond.

De meting moet nog worden geverifieerd voordat deze officieel de boeken in gaat als evenaring van het record. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat de temperatuur zal worden afgekeurd, omdat twee andere weerstations in de buurt van Onslow ook temperaturen boven 50°C registreerden. In zowel Mardie als Roebourne werd een temperatuur gemeten van 50,5°C.

De hoogste temperaturen ooit gemeten in Australië. Sinds 13 januari 2022 ziet de top 5 er compleet anders uit.

De komende dagen zal de temperatuur geleidelijk wat minder hoog worden. Het lagedrukgebied verschuift namelijk richting het zuiden, waardoor in de kustregio’s een wind vanaf zee gaat waaien. De temperatuur daalt overdag tot 35 à 40°C. Meer richting het oosten van de staat West-Australië zorgen de restanten van tropische cycloon Tiffany de komende dagen voor veel neerslag. Er wordt gewaarschuwd voor lokale overstromingen.

Argentinië en Uruguay gaan gebukt onder heftigste hitte in 60 jaar tijd

Niet alleen in Australië is het buitengewoon warm, ook de andere kant van het zuidelijk halfrond heeft te maken met extreme hitte. De afgelopen maanden was al het vaker raak in Argentinië. Regelmatig kwam het er dit zomerhalfjaar al tot hittegolven met dagen achtereen 35°C of meer. Ook nu het er hoogzomer is volgt een nieuwe hittegolf.

De Argentijnse hoofdstad Buenos Aires gaat ook gebukt onder de hitte. Op vrijdag 14 januari werd het er 41,5°C. Daarmee was het de op één na warmste dag ooit gemeten. Enkel in 1957 werd het er warmer. In buurland Uruguay werd het nationale temperatuurrecord geëvenaard. In het plaatsje Florida werd het 44°C. De komende dagen verplaatst de hitte zich verder naar het noorden. Vanuit het zuiden nadert koudere lucht die gepaard gaat met zware onweersbuien.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken