9 oktober 2017 - 3 min. lezen 5 reacties

Omdat we merken dat er heel wat interesse is in het Alpenweer gaan we vanaf vandaag op stap met onze nieuwste blogger Lander van Tricht. Hij zal op regelmatige basis artikelen schrijven over (winter)weer in de Alpen/Ardennen/Sauerland… We moeten het Lander meegeven, het enthousiasme om er iets van te maken op deze website is alvast groot te noemen.

Zodra oktober begonnen is, begint menig wintersporter zich naar de websites van de skigebieden te begeven om te zien of de webcambeelden er al wit uitzien. “Is de eerste sneeuw al gevallen?” “Zijn ze al begonnen met het spuiten van kunstsneeuw om de basis te leggen?” Het is namelijk zo dat er vanaf oktober al vaak kleine winterinvallen plaatsvinden in de Alpen.

Depressies met bijhorende neerslagzones trekken dan over West-Europa en zorgen in de Alpen voor een tijdelijke daling van de sneeuwgrens waarbij de bergen (en valleien) eventjes wit worden. Achteraf draait de wind dan naar het zuiden en smelt deze sneeuw bijna weer volledig weg.

Temperatuuramplitude in oktober

Oktober is een maand van verschillen met een temperatuuramplitude die in de bergen kan oplopen tot meer dan 20°C. Vaak eindigt het ablatieseizoen (het smeltseizoen) van de gletsjers ook in oktober. De sneeuw die valt mag dan wel wegsmelten op de pistes, op de gletsjers zorgt koeling van onderuit ervoor dat de sneeuw veel langer blijft liggen (zie mijn onderstaande foto uit Zwitserland).

recente sneeuwval alpen 2017
De gletsjers zien al wit maar rondom is alle sneeuw weg. Dit komt door koeling van onderuit.

Afgelopen weken zorgden kleine uitstulpingen van de straalstroom al voor enkele winteranbruchen (winterinvallen) in de Alpen. Zo was september in veel gebieden koeler dan normaal met halverwege zelfs sneeuw tot 1000 meter. Ook afgelopen vrijdag was het weer zover met sneeuw aan de noordkant van de Alpenhoofdkam (as die de Alpen in twee verdeeld: noordkant ↔ zuidkant) tot 1200 meter.

Eurohoog doet sneeuwkansen verdwijnen

Komende dagen en vooral richting het weekend zien we echter de tendens naar de ontwikkeling van een Eurohoog waardoor de Alpen in een zuidelijke regime terecht komen. Dit resulteert in veel zonneschijn en hoge temperaturen. Op zondag zou de nulgradengrens volgens de huidige verwachting wel eens rond 4000 meter kunnen uitkomen.

Eurohoog doet sneeuwgrens stijgen
Het Eurohoog komt komend weekend weer tot stand.

Het is afwachten hoe sterk dit hogedrukgebied zal worden. De voorbije jaren zagen we dit gebied vaak terugkomen boven Centraal-Europa waardoor de Alpen een droog najaar kenden. Aangezien de basis voor het skiën tussen eind oktober en half december moet gelegd worden kan dit nefast zijn voor het skiseizoen.

Met het zonnige weer zijn we uiteraard tevreden, maar voor het skiseizoen mag de hogedruk dit jaar toch niet te lang blijven hangen. Ik volg het uiteraard mee en houd jullie de komende dagen en weken op de hoogte!

stijging temperatuur op 850 hPa
Pluimverwachting voor het centraal gedeelte van de Alpen: het blijft droog en geleidelijk zachter.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken