Eurohoog doet sneeuw opnieuw wegsmelten

Omdat we merken dat er heel wat interesse is in het Alpenweer gaan we vanaf vandaag op stap met onze nieuwste blogger Lander van Tricht. Hij zal op regelmatige basis artikelen schrijven over (winter)weer in de Alpen/Ardennen/Sauerland… We moeten het Lander meegeven, het enthousiasme om er iets van te maken op deze website is alvast groot te noemen.

Zodra oktober begonnen is, begint menig wintersporter zich naar de websites van de skigebieden te begeven om te zien of de webcambeelden er al wit uitzien. “Is de eerste sneeuw al gevallen?” “Zijn ze al begonnen met het spuiten van kunstsneeuw om de basis te leggen?” Het is namelijk zo dat er vanaf oktober al vaak kleine winterinvallen plaatsvinden in de Alpen.

Depressies met bijhorende neerslagzones trekken dan over West-Europa en zorgen in de Alpen voor een tijdelijke daling van de sneeuwgrens waarbij de bergen (en valleien) eventjes wit worden. Achteraf draait de wind dan naar het zuiden en smelt deze sneeuw bijna weer volledig weg.

Temperatuuramplitude in oktober

Oktober is een maand van verschillen met een temperatuuramplitude die in de bergen kan oplopen tot meer dan 20°C. Vaak eindigt het ablatieseizoen (het smeltseizoen) van de gletsjers ook in oktober. De sneeuw die valt mag dan wel wegsmelten op de pistes, op de gletsjers zorgt koeling van onderuit ervoor dat de sneeuw veel langer blijft liggen (zie mijn onderstaande foto uit Zwitserland).

recente sneeuwval alpen 2017

De gletsjers zien al wit maar rondom is alle sneeuw weg. Dit komt door koeling van onderuit.

Afgelopen weken zorgden kleine uitstulpingen van de straalstroom al voor enkele winteranbruchen (winterinvallen) in de Alpen. Zo was september in veel gebieden koeler dan normaal met halverwege zelfs sneeuw tot 1000 meter. Ook afgelopen vrijdag was het weer zover met sneeuw aan de noordkant van de Alpenhoofdkam (as die de Alpen in twee verdeeld: noordkant ↔ zuidkant) tot 1200 meter.

Eurohoog doet sneeuwkansen verdwijnen

Komende dagen en vooral richting het weekend zien we echter de tendens naar de ontwikkeling van een Eurohoog waardoor de Alpen in een zuidelijke regime terecht komen. Dit resulteert in veel zonneschijn en hoge temperaturen. Op zondag zou de nulgradengrens volgens de huidige verwachting wel eens rond 4000 meter kunnen uitkomen.

Eurohoog doet sneeuwgrens stijgen

Het Eurohoog komt komend weekend weer tot stand.

Het is afwachten hoe sterk dit hogedrukgebied zal worden. De voorbije jaren zagen we dit gebied vaak terugkomen boven Centraal-Europa waardoor de Alpen een droog najaar kenden. Aangezien de basis voor het skiën tussen eind oktober en half december moet gelegd worden kan dit nefast zijn voor het skiseizoen.

Met het zonnige weer zijn we uiteraard tevreden, maar voor het skiseizoen mag de hogedruk dit jaar toch niet te lang blijven hangen. Ik volg het uiteraard mee en houd jullie de komende dagen en weken op de hoogte!

stijging temperatuur op 850 hPa

Pluimverwachting voor het centraal gedeelte van de Alpen: het blijft droog en geleidelijk zachter.


Lees ook eens:

 • Maarten Laureyssen

  Tja daar geen sneeuw voor deze week hopelijk valt er in oktober nog wat sneeuw daar. (Hier in Belgie mag dat ook hoor)

 • Welkom Lander, je werd toegevoegd aan de trustlist en kan nu naar hartenlust reageren.

 • Tine Deschaght

  Hopelijk is dit geen blijvende tendens of blijft alles te lang hangen want het lijken precies uitersten te worden, dit lijkt me op dit moment geen goed teken waarschijnlijk voor het verder verloop van de herfst en komende winter alhier, hopelijk is dit geen voorbode van een boterzachte milde natte winter in de BeNeLux in de maanden december 2017 tot maart 2018. Liever nu dan in putten winter zal ik maar zeggen. Maar toch klopt mijn hart nog even fel tekeer om nog eens een zeer koude en lange sneeuwrijke winter te mogen meemaken en dat niet alleen in mijn stad maar voor de gehele BeNeLux. Hoop doet leven! 🙂
  Mvg. Tine.

 • Kenneth Noyelle

  Zeer boeiend artikel, laten we hopen voor de liefhebbers van wintersport dat het een mooie winter wordt! Nu kan er nog genoten worden van de warme opstoot.