8 oktober 2017 - 3 min. lezen 5 reacties

Terwijl wij de laatste tijd met herfstweer te maken hebben, viel er de afgelopen dagen sneeuw in de Alpen. In de meeste gebieden valt er vandaag tussen de 1 en 10 centimeter. In de Oostenrijkse Alpen kan dat lokaal oplopen tot 30 centimeter. Lang zal de sneeuw niet blijven liggen want tegen dinsdag kleurt het landschap stilaan opnieuw groen.

Eerdere sneeuwval in september

In september zagen we al sneeuwvlokken in de Alpen. Vooral in Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk. De sneeuwgrens lag er toen nog behoorlijk hoog al dook die lokaal wel onder de 2000 meter.

Sneeuwhoogte op 10 september 2017
Een lagedrukgebiedje zorgt voor de eerste echte sneeuw op grote hoogte. Bergtoppen kleuren opnieuw wit. Beneden 2000 meter valt er hoofdzakelijk regen.

De koudere periode bij ons was ook goed voelbaar in de Alpen. Enkele periodes met sneeuw volgden elkaar op. De hoeveelheden bleven eerder beperkt onder de 2000 meter. Boven 2000 meter kreeg men wel 20 tot lokaal 30 centimeter sneeuw. Een hoogtestoring was de boosdoener voor het invallen van de kou.

In Ormalingen (Zwitserland) viel het kwik op amper 24 uur tijd van een tropische 32 graden naar een koele 14 graden! Dat is een temperatuurdaling van 18 graden. De plotse overgang van warm naar koud veroorzaakte orografische neerslag. Op sommige plaatsen viel meer dan 200 millimeter op 24 uur tijd naar beneden, dat is meer dan in de volledige maand augustus. Daarna werd het dus kouder en viel er sneeuw, vooral in de hoger gelegen gebieden.

Nieuwe sneeuwval dit weekend

Dit weekend valt er dus opnieuw wit goud in de Alpen. De dalen blijven logischerwijs groen maar de sneeuwgrens begint toch stilaan te zakken. Zo kon je vrijdag ook in het middelgebergte sneeuwvlokken spotten. Waarschijnlijk blijft de sneeuw nog liggen tot en met maandag. Vanaf dinsdag zorgt een hogedrukgebied opnieuw voor droger en warmer weer en zo krijgen de Alpen opnieuw te maken met het föhneffect.

Temperaturen rond het vriespunt op 1,5 km hoogte in Oostenrijk
Het vriespunt kwam dichtbij in de Oostenrijkse Alpen. Deze kaart toont de temperatuur op ongeveer 1,5 km hoogte. We zien dat dus ook in het middelgebergte sneeuw mogelijk is.

Oktober in de Alpen: een maand vol uitersten

Net als bij ons zit de maand oktober vol verrassingen in de Alpen. Alleen zijn die verrassingen veel extremer dan in de Benelux. Bij ons maakt de temperatuur wel eens sprongen van 15 naar bijvoorbeeld 22 graden in oktober. In de Alpen gaat dit veel verder en treden er soms temperatuurverschillen op van (meer dan) 20 graden! Donderdag was het op veel plaatsen in Oostenrijk nog meer dan 20 graden.

Mensen kwamen buiten in T-shirt en konden rustig genieten op een terrasje. Helaas kon dit tafereel zich niet herhalen op vrijdag want toen stond men op met een laag sneeuw en temperaturen rond het vriespunt. Een dikke winterjas was dus geen overbodige luxe!

Mindere jaren op vlak van sneeuw voor de Alpen

De laatste jaren loopt het wat stroef met sneeuw in de Alpen. Vaak zagen we sneeuw in september en oktober maar eenmaal het december was werd het opnieuw zachter en was een witte wereld onder de 2000 meter niet zo makkelijk. In veel skigebieden kon dus niet geskied worden met Kerst.

Wie echt sneeuwzeker wil zijn met Kerstmis moet gewoon een hoger gelegen skigebied uitzoeken. Zo simpel is het. Voorbeelden daarvan zijn skigebieden Val Thorens (FR), Hochgurgl (AT) en Schnalstal (IT).

Bronnen: Snowplaza.nl, skiinformatie.nl, wintersporters.be

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken