18 oktober 2017 - 5 min. lezen 206 reacties

De afgelopen week kregen we heel wat interessante weersituaties cadeau. Een omvangrijk hogedrukgebied stuurde subtropische lucht naar onze contreien en bovendien werd deze warmteopstuw nog extra versterkt door post-tropische storm Ophelia. We werden dan ook getrakteerd op erg fraai nazomerweer met record hoge temperaturen voor deze tijd. Maar… mooie liedjes duren niet lang en het einde van het nazomerweer is alweer in zicht.

Fraaie nazomer

Hogedruk

Vorig weekend bouwde een omvangrijk hogedrukgebied zich op boven Centraal- en Zuid-Europa. Aan de zuidwestelijke flank hiervan werd in een zuidelijke luchtstroming zeer warme lucht aangevoerd naar onze streken. Dit leverde niet alleen zonnig en droog weer op, maar het werd ook zeer warm voor deze tijd van het jaar.

Dit hadden we deels ook te danken aan post-tropische cycloon Ophelia, die voor een extra warmteopstuw zorgde waardoor de temperaturen nog wat hoger konden oplopen.

Records

Vooral op zondag en maandag kon het kwik zeer hoge waarden bereiken. Op verschillende plaatsen werd de zomerse kaap van 25 graden gehaald en in België werd zelfs 26 graden overschreden. Daarmee werden records gebroken, want nooit eerder werd het zo warm in de tweede helft van oktober.

maxima maandag
Een kaartje met de maxima op maandag 16 oktober 2017. In België werd het op meerdere plaatsen 26 graden. Zo’n hoge temperaturen werden nooit eerder gemeten op 16 oktober. Hiermee zijn dus nieuwe records gevestigd, ook in Nederland.

Aerosolen in de lucht

Saharazand

We vertoefden de afgelopen tijd in lucht van subtropische oorsprong met als brongebied de Sahara. In de zuidelijke luchtstroming werd dan ook Saharazand meegevoerd dat op maandagochtend na een reeks buien uitregende. Veel mensen konden ’s ochtends dan ook een laagje van dat zand terugvinden op hun auto.

Dinsdag draaide de stroming meer naar het zuidwesten en hierin werden asdeeltjes afkomstig van de bosbranden in Portugal en Spanje meegevoerd tot in de Benelux.

Fijne asdeeltjes

Deze stofdeeltjes kwamen in de atmosfeer terecht en interageerden met het zonlicht. Dit zorgde voor erg fraaie beelden van een prachtig rood verkleurde zon. Bovendien hielden ze ook een deel van de zonnestraling tegen waardoor het op dinsdag enkele graden koeler bleef dan verwacht. We werden dus opnieuw getrakteerd op een uniek weerfenomeen.

rode zon
Een prachtige foto van de rode zon, gemaakt op dinsdag 17 oktober door Robert Desloover. De asdeeltjes verstrooien het zonlicht en filteren alle kleuren weg, behalve rood. Hierdoor zagen we een fel rode zon.

Einde van het nazomerweer

De komende dagen kondigt zich een weersverandering aan. De hogedruk trekt zich geleidelijk aan terug en de straalstroom activeert, waardoor depressies opnieuw ons weerbeeld gaan bepalen. Vooral op vrijdag en tijdens het weekend lijkt het eerder wisselvallig te gaan worden met geleidelijk ook meer wind.

Mooie donderdag

Op donderdag kunnen we nog profiteren van aangenaam nazomerweer. Op nadering van een verzwakt front komt er vanaf het westen geleidelijk wel meer bewolking opzetten maar het blijft nog droog. Bij maxima rond 21° is er nog steeds sprake van aangenaam nazomerweer.

Regen op vrijdag en zaterdag

Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag en ook nog vrijdag overdag trekt een golvende storing over de Benelux en gaat het regenen. Op vrijdag is het vooral boven België dat de regen nog wat kan blijven slepen, in Nederland wordt het dan droger. De maxima leveren wat in en stagneren rond een graad of 17.

Zaterdag trekt een stormdepressie over de Britse Eilanden en wakkert de zuidwestenwind aan. Op de Noordzee komt er een stormachtige wind te staan en ook langs de kustgebieden van de Benelux kan er dan tijdelijk een krachtige wind komen te staan met rukwinden die snelheden kunnen bereiken tussen 60 en 80 km/u. In het binnenland blijven de rukwinden beperkter en staat er veelal een matige tot overwegend vrij krachtige wind.

Storingen verbonden aan de stormdepressie zullen zaterdag tijdens de ochtend en overdag door de Benelux trekken. In de loop van zaterdag wordt het dan droger met opklaringen vanaf het westen. Vooral in het westen zijn later nog enkele buien mogelijk. Achter deze storing zit beduidend frissere lucht, de maxima komen niet hoger uit dan 15 à 16 graden.

GFS luchtdruk zaterdag
Luchtdrukverdeling volgens GFS op zaterdag 21 oktober 2017. Een stormdepressie ligt boven de Britse Eilanden. In de Benelux krijgen we te maken met bijbehorende regenzones en ook de wind wakkert aan.

Buien op zondag

Zoals het er nu naar uit ziet lijkt zondag dan eerder wisselvallig te verlopen met verspreid over de Benelux buien, afgewisseld met drogere momenten. Aanvankelijk waait de zuidwestenwind nog vrij krachtig, maar in de loop van de dag zal deze afzwakken. De maxima moeten wel opnieuw enkele graden inleveren. Het kwik stagneert dan rond 12 of 13 graden. Dat is zowat de helft van wat we de voorbije week kregen! Dat wordt dus even wennen…

Nieuwe nazomer?

Volgende week komen de weermodellen opnieuw op de proppen met de opbouw van een hogedrukgebied. De exacte positie ervan is echter nog niet duidelijk en de onzekerheid in de berekeningen is nog erg groot, zeker in de te verwachten temperaturen. Momenteel gaan de modellen opnieuw voor wat warmer weer, al zal deze trend moeten bevestigd worden de komende dagen.

pluim EC
Temperatuurpluim van het Europese weermodel ECMWF. Hierop zien we dat de temperaturen vanaf vrijdag een flinke duik nemen, met vooral op zondag lage maxima. Vanaf maandag wordt de voorspelling onzeker. De operationele berekening gaat opnieuw voor warm nazomerweer, maar er zijn ook vele koelere berekeningen. (Weerplaza.nl)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Stevig onweer zaterdagavond 7 september

1 dag geleden - 5 min. lezen
De herfst komt eraan

Eerste sneeuw in de Alpen

2 dagen geleden - 4 min. lezen
1

Onweersituatie 5 september 2024

3 dagen geleden - 4 min. lezen