21 februari 2021 - 3 min. lezen
0 reacties 0

De afgelopen maanden is vooral het zuidelijk halfrond in de schijnwerpers geplaatst wat betreft tropische stormen en cyclonen. Ook op het noordelijk halfrond is er nu weer eens een tropische storm actief. Tropische storm Dujuan koerst recht op de Filipijnen af. Wat voor gevolgen brengt dit met zich mee?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Dujuan eerste genaamde storm in nieuw seizoen

Voor het noordelijk halfrond is Dujuan de eerste tropische storm die een naam krijgt in 2021. Op 19 januari bewoog er zich echter al een tropische depressie over de Filipijnen, maar die richtte weinig schade aan en kreeg ook geen naam. Rond de Filipijnen is het zeewater gedurende het hele jaar vrij tot zeer warm, waardoor er in elk jaargetijde wel tropische cyclonen voorkomen.

Dit jaar vormde de eerste tropische storm zich op een redelijk gemiddeld tijdstip, terwijl de eerste storm vorig jaar in 2020 lang op zich liet wachten.

Veel wind en regen op de Filipijnen

Tropische storm Dujuan trekt de komende dagen recht over de Filipijnen. Daar is de storm door het Filipijnse evenbeeld van het KNMI en KMI omgedoopt tot tropische storm ‘Auring’. Er wordt veel wind en regen voorzien voor een strook van zuidoost naar noordwest recht over de Filipijnen.

Waarschijnlijk ligt de gemiddelde windsnelheid bij de ‘landfall’, die op 21 februari in de avond zal plaatsvinden, rond 70 km/u en kunnen er rukwinden voorkomen tot 120 km/u. Daarnaast kan er in de komende 48 uur lokaal tot 250 mm neerslag vallen. Dat kan in het bergachtige land gemakkelijk voor wateroverlast zorgen.

Tropische storm Dujuan/Auring trekt de eerstvolgende dagen recht over de Filipijnen. Hij zwakt snel af, maar zorgt wel voor veel wind en regenval.

Doordat de tropische storm deels over land trekt en de Ocean Heat Content laag is (blauwe kleuren), verliest Dujuan snel zijn kracht. Ook de toenemende windschering werkt niet mee.

Mozambique opnieuw getroffen door tropische cycloon

Ook het zuidoosten van Afrika is weer onder invloed van een tropische cycloon. Ditmaal veroorzaakte cycloon Guambe flinke problemen in Mozambique. Op 12 februari 2021 ging dezelfde storm aan land in Mozambique als subtropische storm.

Tropische cycloon Guambe ging al eerder aan land in Mozambique, maar draaide later terug boven open water om nog eens flink aan te sterken.

Vervolgens bleven de restanten rondtollen boven Mozambique, waardoor er in die regio erg veel regen viel. Dezelfde gebieden waren al ontwricht door de passage van tropische storm Chalane en tropische cycloon Eloise.

Inmiddels is Guambe naar het zuiden getrokken en is de wind gaan liggen in Mozambique. De komende dagen blijft de cycloon nog sterk, maar omdat hij beweegt naar het zuidoosten worden er geen bewoonde gebieden bedreigd.

De komende dagen verplaatst tropische cycloon Guambe zich alleen maar verder weg van Afrika. (JTWC)

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
4 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen