26 augustus 2022 - 4 min. lezen
8 reacties 8

Meteorologen bereiden zich voor op het begin van de meteorologische herfst. Op 1 september 2022 is het zover. Dan laten we de meteorologische zomer van 2022 achter ons. Het was een droge en soms tropische rollercoaster. Voor een aantal mensen is daarmee het zomergevoel compleet en mag het weer omschakelen naar een meer dynamische variant. Kunnen we in de herfst rekenen op een verderzetting van het geblokkeerd weerpatroon met droogte en warmte of pakt het toch anders uit?

Weersverwachting van een tussenseizoen

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Bij NoodweerBenelux zijn we wat allergisch tegenover seizoensverwachtingen. Vaak worden die met een ‘oneliner’ afgesloten waardoor de media er graag pap van lust. Denk maar aan de termen ‘horrorwinter’ en/of ‘recordnatte herfst op komst’. Aan deze trend willen we niet meedoen. Het is dan ook belangrijk om te beginnen met het feit dat weermodellen nog steeds heel wat moeite hebben met de berekening van de weersgesteldheid voor weken of maanden vooruit. In dit artikel spreken we liever van signalen in de beschikbare weermodellen.

La Niña blijft de show stelen op de Grote Oceaan

Om grootschalige weerpatronen en veranderingen in kaart te brengen is het voor weercomputers kijken naar allerlei factoren. Zo kunnen we de stratosfeer analyseren, de temperaturen van het zeewater en/of hoeveelheden zonnevlammen op de zon. Wat ons meteen opvalt in augustus 2022 is de dominantie van La Niña. Dit is de temperatuur van het zeewater op grote diepte ten westen van Zuid-Amerika. Als deze zich forst ontwikkelt, kunnen we spreken van een La Niña. Laat deze in 2022 nu net zeer actief zijn en het is volgens de laatste berekeningen nog niet meteen gedaan. Komende maanden blijft de temperatuur van het zeewater tussen Australië en Zuid-Amerika gevoelig laag (60-80%).

Op bovenstaande afbeelding herkennen we meteen La Niña in het blauw en enkele forse opwarmingen in het rood. Merk op dat de temperatuur van het zeewater in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan tot 3°C warmer is dan normaal. Iets wat we in de gaten moeten houden voor ex-orkanen. (@BenNollWeather)

Combinatie La Niña en IOD geleden van 2010

Met dit bericht gaan er meteen een aantal weerliefhebbers grote ogen trekken. De combinatie van een La Niña zoals we dat vandaag zien en een zeer negatieve IOD (Indian Ocean Dipole) is geleden van het magistrale jaar 2010. Toen trok de rollercoaster van winterweer zich op gang eind november en in december. Op grote schaal viel er toen sneeuw in de Benelux met zeer lage temperaturen.

Natuurlijk zou het dom zijn om meteen de lijn door te trekken en te verwachten dat het dit jaar zo’n vaart zal lopen. Het is alvast wel interessant voor iedereen die de statistieken in het weer nauwlettend volgt. We kunnen bijkomend ook alleen maar hopen dat een scenario met veel vrieskou en sneeuw uitblijft in de winter van 2022-2023. De hoge energieprijzen weet u wel…

Continuering van een saai weertype

Concreet verwacht het Europees weermodel ECMWF niet meteen een spectaculaire omslag naar stormweer met lagedrukgebieden in de eerste weken van september. Het weermodel geeft zelfs vrij veel dominantie van hogedrukgebieden boven West-Europa. Pas op het einde van de maand lijkt er wat schot in de zaak te komen en schuift alles wat op richting Groenland. De regio waar veel winterliefhebbers naar uitkijken als ze sneeuw willen zien tussen december en maart. Voor ons levert dat in september eerder koel weer op zonder veel excessen. De Noordzee is immers nog steeds 3°C te warm.

Eerste prognoses volgens het IRI zijn voor een groot deel van Europa te warm.

Vanaf oktober lijkt er wat ‘saaie’ dynamiek te ontstaan. Van UKMO tot GFS zien we dan een weersverandering mogelijk. Oktober en november zouden wat meer lagedruk toelaten op het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan (slecht nieuws voor Scandinavië en het noorden van de Britse Eilanden). De Benelux ligt in deze setting vaak onder een hogedrukgebied met rustige en saaie weercondities.

Van een significante kans op grote hoeveelheden neerslag boven normaal is geen sprake.

Voorzichtige blik op de winter 2022-2023

Als we de weermodellen moeten geloven zou het eind november en de eerste wintermaand (december) interessant kunnen worden. Afhankelijk van de ligging van het dominant hogedrukgebied kan er dan koelere lucht vanuit het noordoosten naar het westen van Europa vloeien. Hardnekkig probleem is dat er vaak in de brongebieden weinig tot geen koude reservoirs zijn. Zo kunnen we met een oostelijke stroming nog steeds positieve temperaturen bereiken… We zullen het meemaken!

  • Blij met dit soort outlooks? Laat van je horen in de reacties hieronder.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
8

Natte lente na een El Niño-winter

3 dagen geleden - 7 min. lezen

Winters slotoffensief in de Alpen

3 dagen geleden - 4 min. lezen