15 december 2013 - 2 min. lezen 23 reacties

Daarmee gooien we meteen de gedachte op tafel die bij heel wat mensen de ronde doet. Om alle commotie in de media te counteren, kan u in dit artikel opnieuw rekenen op de nuchtere blik van 1 van onze bloggers. Een groene of witte Kerst, het zal ons ieder jaar opnieuw bezighouden..

Wind uit het westen

De jongste weerkaarten blijven iedere keer opnieuw de trend bevestigen van een zonale luchtstroming. Met zonaal duiden we op de luchtstroming uit het westen (of afkomstig vanaf de Atlantische Oceaan). Door dit maritiem regime en de huidige temperatuur van de Atlantische Oceaan wordt (vrij) zachte lucht naar grote delen van Europa gestuwd. Het spreekt voor zich dat de gebieden in het westen van Europa daar regelmatig de dupe van zijn.

Ook eind 2013 is dat niet anders. Het lijkt wel of de maand december bezig is met enkele records te vestigen (bijvoorbeeld: geen gesloten sneeuwdek in de Ardennen gedurende de eerste wintermaand?). Daarnaast is het ook allesbehalve ‘normaal’ dat er actueel sneeuw valt in grote delen van Egypte / Israël. Daar kregen ze af te rekenen met sneeuw die op sommige plaatsen tot aandikte tot 50 cm..

Geen witte Kerst

We moeten er geen doekjes omwinden en neen het zal ook niet meer veranderen de komende dagen. We krijgen in België en Nederland een groene Kerst bij vrij aangename temperaturen voor de tijd van het jaar.

Zo zie ik bijvoorbeeld niet meteen een omslag richting een geblokkeerd winterpatroon. Reden daarvoor is de erg compacte Polar Vortex (situeert zich op de Noordpool). Anderzijds regeert de winter volop in grote delen van Noord-Amerika waar ook nog niet meteen iets lijkt in te veranderen.

compacte poolwervel

Op bovenstaande weerkaart van het UKMO ziet u in de witte cirkels heel goed de centralisatie van extreme kou. Pas wanneer er hier aan wordt gewerkt kan de strakke luchtstroming uit het (zuid)westen voldoende gaan meanderen. Volgens mij zullen we hiervoor mogen wachten tot januari 2014. Mogelijk dat er vanaf dan opnieuw kansen gaan komen voor structureel winterweer in Europa (met sneeuw en vrieskou).

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

De invloed van het weer op Formule 1

5 dagen geleden - 5 min. lezen