10 december 2012 - 3 min. lezen 0 reacties

Er is al heel wat rond gezegd en geschreven geweest, maar dikwijls met een iets te positieve weerbril op. Wordt het een witte kerst in België met enkele dagen op voorhand sneeuwval of met wat geluk op de dag zelf? In dit bericht leest u de voorlopige weervoorspelling voor deze meestal anti-winterse dagen.

De eerste data verklapt alvast dat de kansen op zachter winterweer met mogelijk wat winterse buien een grotere kans maakt dan een heus winteroffensief van de Russische beer. Wat bedoelen we hiermee precies?

Russische beer op de weerkaarten

De term ‘Russische’ beer werd voor het eerst in het leven geroepen door weeramateurs en/of meteorologen bij het zien van een stevig, honkvast hogedrukgebied boven Rusland. Door WAA (warmte-advectie) kan zich in die regio flink wat koude ontwikkelen die met een oostelijke stroming richting het westen kan uitstromen. Deze luchtstroming wordt in de winter wel eens transportkou genoemd.

Bekijk ook eens onze weersverwachting van pakjesdag waarop we enkele dagen op voorhand sneeuw voorzagen voor een groot deel van de Benelux. Dat leek achteraf de juiste prognose!

Komende dagen gaat dit dan ook gebeuren, maar tegelijkertijd komt een andere hoofdrolspeler opzetten. Een verduivelde WC (west-circulatie boven de Atlantische Oceaan). De twee giganten lijken komend weekend en volgende week een ware titanenstrijd te leveren tussen enerzijds zachte lucht in het westen en anderzijds ijskoude lucht op het Europees continent.

west circulatie en russische beer
Aan de linkerkant van deze weerkaart bevindt zich een depressie met een sterke gradiënt (wind speed) en aan de rechterzijde van deze weerkaart vinden we de vrieskou ter hoogte van Duitsland – Polen.

Er hoeft dus in principe niet veel te gebeuren om ons opnieuw in negatieve maxima – minima te storten. Meer nog, de poolwervel blijft relatief rustig waarin doorgewinterde wc’s van 2-4 weken voorlopig nog geen kans krijgen.

De NAO-index is na een tijdelijke heropleving begin december opnieuw flink negatief (dat betekent dus meer kans op een blokkade en dus een verhoging van winterse aspiraties over het Europees continent).

Witte Kerst in België in het jaar 2012

Mochten we deze vraag met 100% kunnen beantwoorden, dan kon ik alvast rentenieren in één of ander zuiders land. Helaas is dat nu en wordt dat in de toekomst nog steeds een 50% verhouding. Weeramateurs en meteorologen hebben de betrouwbaarheid van hun weersverwachting tot op 3 dagen flink kunnen verhogen, maar voor een delicate datum als 25 – 26 december blijven ze meestal heel voorzichtig met uitspraken zoals: ‘witte kerst een zekerheid’ , ‘sneeuw en vorst mogelijk’..

Ook wij doen niet mee aan deze langetermijnverwachtingen voor bepaalde data. U zal van tijd tot tijd geïnformeerd worden over de winterkansen en een eventuele witte kerst in 2012.

Bron kaartje: meteociel.fr

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

De invloed van het weer op Formule 1

3 dagen geleden - 5 min. lezen
27

Donderdag regen en veel wind, maar hoeveel?

20 februari 2024 - 4 min. lezen