22 maart 2021 - 5 min. lezen
0 reacties 0

Zo’n 13 jaar geleden, in 2008, beleefden we een bijzondere Pasen. Er dienden zich namelijk maartse buien aan en dit resulteerde daarbij in talrijke sneeuwbuien. Op vele plaatsen werd het dan ook de eerste witte Pasen in meer dan 67 jaar tijd. Maar wat zorgde precies voor dit koude en winterse weertype? Waar viel er sneeuw en hoeveel? En hoe uitzonderlijk was deze gebeurtenis te noemen? In dit artikel blikken we terug naar de witte Pasen van 2008.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Witte Pasen 2008: maartse buien

Uitzonderlijke vroege Pasen

Laten we even een terugblikken naar Pasen 2008. In dat jaar viel Pasen uitzonderlijk vroeg, namelijk al op 23 maart. De datum waarop Pasen valt heeft te maken met de maan. Het is altijd Pasen op de eerste zondag na de eerste volle maan na de start van de lente. Een 23e maart is dan ook een zeer ongewone datum voor Pasen, zeker als je weet dat de vroegst mogelijke datum voor paaszondag slechts 1 dag eerder is, op 22 maart. De eerstvolgende keer dat Pasen opnieuw zo vroeg valt gebeurt dan ook pas in 2160.

Stromingspatroon voor maartse buien

Rond die periode diende er zich bovendien een typisch stromingspatroon aan voor maartse buien. Een hogedrukgebied bevond zich boven de oceaan en een lagedrukgebied boven Europa, met daartussen een noord(west)elijke luchtstroming. In deze maritiem arctische luchtstroming was de bovenlucht bovendien flink koud, waardoor er makkelijk wolken en buien konden ontstaan.

Wanneer we namelijk een wisselvallige periode in maart kennen waarbij er buien vallen van regen, (korrel)hagel, (natte) sneeuw en/of onweer die de temperatuur op enkele minuten tijd sterk kunnen doen dalen, spreken we over maartse buien of voorjaarsbuien. Zulke buien kunnen dus gepaard gaan met elke neerslagsoort en zijn in staat om het landschap opnieuw wit te kleuren door hagel en/of sneeuw.

Op 23 maart 2008 diende er zich een typisch stromingspatroon aan voor de vorming van maartse buien.

Plaatselijk tot meer dan 10 cm sneeuw

Laat sneeuwdek in de Benelux

Bijna heel de Benelux lag tijdens deze meerdaagse voor een korte of langere tijd bedekt met sneeuw. Gedurende deze periode trokken maartse buien over onze regio met regen, sneeuw, hagel en onweer. Overdag bereikten de maxima een graad of 4 à 5 in de centrale gebieden, maar tijdens de buien zelf koelde het flink af, waardoor er (natte) sneeuw viel. In de Ardennen viel de meeste sneeuw, op Mont Rigi lag tot 45 cm.

In Zeeland (Nederland) en het centrum van België viel plaatselijk meer dan 10 cm, onder andere in Ukkel en Vlissingen. Elders lag er zo goed als overal wel een (al dan niet tijdelijk) sneeuwdek van tenminste 1 of 2 cm. Een grootschalig sneeuwdek tijdens het einde van de maand maart is vrij uitzonderlijk in de lagergelegen gebieden van de Benelux. Sinds 1951 zijn er namelijk slechts zeven jaren geweest waarop dit is gebeurd.

Tijdens de Paasdagen van 2008 trokken verschillende buien over en lieten een sneeuwspoor na (hier aangeduid tussen de rode pijlen boven België). (MODIS/NASA en SkyStef)

Uitzonderlijke sneeuw met Pasen

Winterse neerslag met Pasen is dan ook vrij uitzonderlijk in de Benelux. De uiterst vroege datum in 2008 hielp dan ook om de Pasen van dat jaar tot een zeldzame gebeurtenis om te vormen. Ook in 1937 en 1975 viel rond de periode van Pasen winterse neerslag, maar kwam het niet tot een grootschalig sneeuwdek. In 1982 viel er op tweede paasdag (12 april) op veel plaatsen sneeuw (al dan niet gemengd met regen), en ook in 2001 viel er op paaszaterdag (15 april) plaatselijk enkele cm sneeuw, maar die was op eerste paasdag al verdwenen. Nooit viel er echter zo veel en zo grootschalig sneeuw als tijdens de Pasen van 2008.

Ook was het op vele plaatsen de koudste Pasen in ruim 40 jaar. Op Eerste Paasdag noteerden Twente en de Ardennen een minimumtemperatuur van -7 graden. Op meerdere plaatsen kwam het tot matige vorst en vlak boven de grond vroor het op verschillende plaatsen zelfs streng.

Conclusie: Terugblik witte Pasen 2008

In dit artikel blikten we terug naar de witte Pasen van 2008. In dat jaar viel Pasen uitzonderlijk vroeg, namelijk al op 23 maart. Bovendien diende er zich bovendien een typisch stromingspatroon aan voor maartse buien. De combinatie van beide resulteerde op veel plekken in de Benelux in een (al dan niet tijdelijke) sneeuwlaag, tot plaatselijk zelfs meer dan 10 cm. Bovendien vroor het op verschillende plaatsen matig en was het de koudste Pasen in ruim 40 jaar tijd. Voor veel mensen was het dan ook de eerste witte, alsook de koudste Pasen die ze zich konden herinneren…

Sommige linkjes bevatten affiliate

Yoni

Door Yoni

Afgestudeerd geograaf aan de KULeuven en doctorandus binnen klimatologie/glaciologie aan de VUBrussel. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral bezig met het schrijven van artikels en het programmeren van tools om bepaalde weerelementen te voorspellen.


Verder lezen

Alles bekijken