16 juni 2023 - 5 min. lezen
46 reacties 46

Na een periode van nauwelijks neerslag op veel plaatsen, komt er (eindelijk) een verandering in het weerpatroon. De noordelijke hogedrukgebieden maken onder invloed van de MJO (tijdelijk?) plaats voor lagedrukgebieden, waardoor vanuit het zuiden/zuidwesten vochtigere, maar ook af en toe warme lucht, ons kan bereiken. Dit betekent dan het einde van de droogteperiode.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Weer in Europa

Het weerbeeld in Europa wordt nog steeds gedomineerd door een groot hogedrukgebied ten noorden van de Benelux, maar neemt steeds meer in kracht af. Tegelijkertijd probeert een lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan op te schuiven naar het oosten, waardoor aan de voorzijde van het systeem warm air advection (WAA) op gang komt. Dit zorgt voor de aanvoer van zachte, maar ook vochtige lucht met toenemende kans op onweer vanaf zondag!

Actuele weerkaart in Europa

Deze weersverandering heeft ook elders in Europa invloed. Aangezien de hogedrukgebieden en lagedrukgebieden van plaats wisselen, zal het weer de komende dagen geleidelijk stabiliseren in de gebieden rond de Middellandse Zee. Het wordt daar ook warmer met temperaturen ruim boven 30 graden. Voorlopig is er aldaar wel geen droogteproblematiek door de vele regen van de afgelopen weken. Meer naar het noorden en noordwesten van Europa wordt het geleidelijk minder warm en ook wisselvalliger.

Zeer warm in het zuiden van Spanje met maxima tot 38 graden!

Weersverwachting komende dagen

Zaterdag start zonnig en droog, maar in de loop van de dag komt er meer hoge (en soms ook middelhoge) bewolking opzetten vanuit Frankrijk. Dit systeem hangt samen met een warmtefront dat van zuid naar noord over de Benelux trekt. Lokaal kan hier ook een buitje uitvallen, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. De temperaturen blijven het wel goed doen met maxima tussen 18 en 29 graden. Lokaal is een tropische 30 graden niet uitgesloten. Er staat een zwakke veranderlijke wind in het binnenland, maar aan zee waait de wind matig uit het noorden tot noordoosten.

Maxima op zaterdag 17 juni

Zondag start met veel hoge, maar ook wat middelhoge wolkenvelden. In de loop van de dag ontstaan enkele stapelwolken. Vooral in België en de regio langs de Franse grens kunnen deze uitgroeien tot enkele buien, met onweer. In de nacht van zondag op maandag verplaatsen de onweersbuien zich geleidelijk naar het noorden, waardoor ook in Nederland de kans op enkele (onweers)buien toeneemt. De maxima schommelen zondag tussen 25 graden in het westen en lokaal 31 graden in het oosten.

  • Houd zeker onze website in de gaten voor meer informatie over de komende onweersbuien!
Maxima op zondag 18 juni

Maandagochtend verlaat de onweerachtige neerslagzone de Benelux en wordt het overal grotendeels droog. Wolkenvelden en opklaringen wisselen elkaar af, met in de late namiddag een kleine kans op een bui. De maxima klimmen opnieuw richting zomerse waardes, maar zeker aan de kust blijft het beduidend koeler met maxima rond 20 graden.

Maxima op maandag 19 juni

Ook op dinsdag blijft een zuidelijke stroming vochtige, maar ook warme lucht aanvoeren. De dag start nog droog met opklaringen, maar al snel bollen de stapelwolken op en ontstaan er vanuit het zuiden enkele pittige onweersbuien. In de loop van de avond wordt het dan opnieuw droger. De maxima schommelen ook dan tussen 18 en 28 graden.

Maxima op dinsdag 20 juni

Ook de dagen erna blijft vochtige lucht aanwezig in de Benelux waardoor gemakkelijk buien kunnen ontstaan, al dan niet met onweer. De temperaturen zakken geleidelijk iets terug naar maxima tussen 20 en 25 graden. Daarmee komt een einde aan de (uitzonderlijke) droogteperiode!

Weersverwachting lange termijn

Na de wisselvallige episode lijkt het vanaf volgend weekend (24 juni) opnieuw droger te worden. De temperaturen blijven ook dan schommelen rond 25 graden, maar kunnen ook hoger uitvallen als de wind een meer zuidelijke hoek kiest.

Vanaf zondagavond/maandag wordt het wisselvallig met dagelijks kans op onweersbuien

De weermodellen zijn voor die periode nog sterk onzeker omdat in het zuiden van Europa een heuse opwarming plaatsvindt (mogelijk temperaturen tot 40 graden!). Als de drukgebieden “goed” vallen, kan dit gemakkelijk de temperaturen opnieuw richting tropische waardes sturen. Kan de warmte niet goed noordelijk oprukken, dan blijft de Benelux aan de rand van het hogedrukgebied met typisch zomerweer (zon, wolken en kans op een bui). Het Amerikaanse weermodel laat de warmte net genoeg noordelijk oprukken waardoor de tropische grens opnieuw wordt overschreden!

Warmte bouwt zich op in Spanje
Zeer warm in Spanje!

Eind juni en begin juli, laten verschillende weermodellen (EC extended) opnieuw hogedrukgebieden ontstaan ten noorden van de Benelux. Dit levert opnieuw drogere weerkaarten op, maar ook temperaturen boven normaal. Het ziet er naar uit dat de zomer stevig in het zadel zit (en dat ook zal blijven!).

EC extended laat opnieuw hogedrukgebieden zien in de regio rond het Verenigd Koninkrijk

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken

Occlusiefront met veel regen

9 uur geleden - 4 min. lezen
9

Onweerskans op zaterdag 4 mei 2024

3 dagen geleden - 4 min. lezen