10 mei 2022 - 4 min. lezen
114 reacties 114

Na een eerste impuls van warme lucht vanaf het zuidwesten schakelen we komende dagen over op een meer zonaal weertype. Dat levert amper (tot geen) neerslag op, maar de temperaturen worden wel wat meer gematigd. Tegen en na het weekend evolueren we opnieuw naar een warmer weertype. Volgende week tonen de weermodellen een (grote) kans op zomerweer met maxima van meer dan 25°C. Het blijft voorlopig dan ook vrij warm en droog weer.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Eerste zomerse temperaturen van 2022

Op maandag en dinsdag konden we in de Benelux proeven van vroeg zomerweer. Voor de eerste keer in 2022 klom het kwik tot 25°C en meer, vooral in het oosten van de Benelux. Aangenaam weer, waarbij er op dinsdag wel een strakke wind stond.

Zonaler weertype

Komende dagen schakelen we tijdelijk over op een meer zonaal weertype. Verdoken in de zonale stroming zit een hoogtetrog die tijdens de nacht op donderdag zal passeren. Overigens zorgen mobiele ruggen van hogedruk voor droog weer met zon en wolken. Er staat wel vrij veel wind.

Een zwakke trog passeert van west naar oost.

Klein beetje regen mogelijk tijdens de nacht op donderdag

Woensdagavond en tijdens de nacht op donderdag trekt een frontale golf over. We krijgen een zwakke frontale structuur die van west naar oost over de Benelux trekt en voor een beetje regen kan zorgen. In het noordwesten van Nederland is neerslag van betekenis mogelijk. Elders blijft het hooguit bij een hoeveelheid waarmee het stof wat geblust kan worden.

Een beetje regen op woensdag/donderdag.

Het gebrek aan regen van betekenis zal ervoor zorgen dat de droogte de komende dagen aanscherpt. We bevinden ons momenteel op een record tekort sinds het het begin van het hydrologisch seizoen (1 april) sinds het begin van de metingen.

Zuidwestenwind met normale temperaturen

Donderdag en vrijdag blijft het droog. Het zonale weertype levert een zuidwestenwind op die gematigde lucht naar de Benelux voert. Het blijft droog met een mengeling van zon en wolkenvelden. De temperaturen liggen rond of net boven de normale waarden voor de tijd van het jaar.

Tussen lagedruk en hogedruk staat er komende dagen een meer zonale wind.

Opbouw hogedruk tijdens het weekend

Tijdens het weekend bouwt een hogedrukgebied zich op ten noorden van de Benelux. Een grote trog met lagedruk zakt uit over de Atlantische Oceaan. Het weerbeeld in de Benelux komt wat meer tot rust met een afzwakkende wind en stijgende temperaturen. Het noordoosten van Europa stroomt vol met koelere lucht. Het westen van Europa krijgt te maken met een geleidelijke aanvoer van continentale subtropische lucht.

Hogedrukopbouw ten noorden van de Benelux.

Stelselmatig warmer

De aangevoerde lucht wordt tijdens het weekend stilaan warmer. Dat zien we in de Benelux aan de stijgende temperaturen. Meer richting het zuiden van Europa zorgt de steeds warmere lucht al voor zomerweer tijdens het weekend.

Zondag warmt het al sterk op in West-Europa.

Volgende week zomerse temperaturen

Volgende week bereikt een portie zeer warme lucht op hoogte dan de Benelux. Met een zuidoostelijke luchtstroming krijgen we die warme lucht over ons heen in combinatie met veel zon. We lijken daardoor te mogen rekenen op zomerse temperaturen met maxima tussen 25 en 30°C, en misschien zelfs nog meer.

Volgende week tropische temperaturen? ECMWF zegt van wel!

Onweerachtige periode tweede helft van mei?

In de loop van de tweede helft van de week schuift de trog van over de Atlantische Oceaan dan dichterbij. Dit kan voor een toename zorgen in de onstabiliteit waardoor de kans op (onweers)buien zou toenemen. Voorlopig gebeurt dit nog allemaal buiten de betrouwbare termijn, maar we houden het toch best in de gaten. Voorlopig blijft het vrij warm en droog weer.

De kans op onweer wordt volgende week groter.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken