3 mei 2022 - 4 min. lezen
93 reacties 93

We beleven momenteel een langdurige droge en zonnige periode, met dank aan de dominantie van hogedruk. Voorlopig lijkt dit nog niet meteen te veranderen. Komende dagen is de atmosfeer wat onstabieler en bevat deze meer vocht waardoor er verspreid wel een aantal buien kunnen ontstaan. Maar algemeen houdt het droog en zacht lenteweer voorlopig aan. Tegen het einde van de week en ook volgende week tonen de weermodellen opties tot temperaturen van 20°C en meer in de Benelux.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Licht onstabiel met kans op een bui

Het weerbeeld in West-Europa wordt de komende dagen aanhoudend gedomineerd door hogedruk. Atlantische depressies blijven voorlopig op (ruime) afstand. Maar, er komt wel een kleine kink in de kabel.

Een zwakke hoogtetrog zorgt de komende dagen namelijk voor wat dynamische onstabiliteit. Met de trog over de Benelux zal de kans op een bui vanaf woensdag stijgen. De weermodellen tonen dagelijks opborrelende cumuli die het buienstadium verspreid kunnen bereiken.

Een hoogtetrog zorgt voor onstabiliteit over de Benelux.

We verwachten niet meteen grootschalige buiencomplexen of onweersgebieden, daarvoor is de atmosfeer nog niet convectief onstabiel genoeg.

Vooral donderdag en vrijdag kans op een bui

De kans op een bui lijkt vooral op donderdag en vrijdag groot. De buien zullen verspreid ontstaan en trekken dan traag van west naar oost over. Waar een bui passeert kan neerslag van betekenis vallen. Het is voorlopig nog niet helemaal duidelijk waar en wanneer de kans op een bui het grootst is. Daarvoor wachten we best nog even op de fijnmazige weermodellen.

Neerslag meer dan welkom

Eventuele neerslag zou meer dan welkom zijn. In veel regio’s is er sinds de eerste decade van april al geen neerslag van betekenis meer gevallen. Bovendien staat er al een hele tijd een matige (en droge) noord(oost)en wind waardoor natuur en landbouw razendsnel uitdrogen. Er wordt daarom reeds nu, begin mei, gewaarschuwd en gevraagd om water te beperken. We willen immers niet in hetzelfde schuitje als de zomer van 2018 terechtkomen met grootschalige verboden captatie.

Landelijk gemiddelde neerslagtekort in Nederland. (KNMI)

De droogte zorgt op de vaak braakliggende velden nu voor winderosie. Meer daarover in deze blog.

Temperaturen tot 20°C en meer in aantocht

Tegen het einde van de week tonen de meeste weermodellen dat de aangevoerde lucht op hoogte (nog) wat zachter wordt. Met genoeg ruimte voor de zon daarbij moet het dan mogelijk zijn om de kaap van 20°C te overschrijden. Het ziet er dus naar uit dat de lente een versnelling hoger zal schakelen.

Vanaf vrijdag stijgt de kans op maxima tot 20°C en meer.

Volgende week nog wat warmer?

Voor volgende week toveren de weerkaarten zelfs regelmatig 25°C uit de hoed. Krijgen we een eerste zomerdag tegen half mei? We wachten af en volgen het uiteraard goed op! Al bij al lijkt het overwegend droog te blijven. De convectie lijkt nog niet echt op gang te komen.

Weerpluim volgende weken.

Het Europese weermodel bevestigde maandagavond de overgang naar een nog wat warmer weertype. Daarbij focust de zachte lucht zich duidelijk op West-Europa en is het koeler in Oost-Europa.

Afwijking van de temperatuur en neerslag t.o.v normaal op basis van EC46. (EFFIS)

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken