2 mei 2015 - 4 min. lezen 9 reacties

We hebben lang moeten wachten op de eerste onweersituatie van het jaar. Maar eindelijk is er kans op onweer. Op dinsdag 5 mei (bevrijdingsdag in Nederland) zien we vanuit het zuidwesten van Europa een portie warme maar onstabiele lucht richting België en Nederland spurten. Dit wordt veroorzaakt door een sturend lagedrukgebied net ten westen van Ierland.

Voor de Benelux trouwens de ideale positie om onweders in onze omgeving te veroorzaken. Er wordt namelijk veel WAA aan de voorzijde van het systeem richting het noorden gepusht.

Voor wie de bovenstaande informatie redelijk technisch wordt, graag eens onze extreem weer parameters guide lezen om meer te leren over CAPE, WAA, windschering en andere indices. Zo bent u optimaal voorbereid voor een nieuw seizoen vol met onweer.

Dinsdag kans op onweer

Voor de 1ste maal in 2015 kunnen we binnenkort spreken van een klassieke onweerssituatie. Uit bovenstaande alinea maken we op dat door een hoge temperatuur de onstabiliteit (CAPE) gaat groeien en dat daardoor onweer gaat ontstaan dat volgens de meest recente weermodellen voornamelijk het centrum en het oosten van de Benelux zal beïnvloeden. Het westen van België en Nederland lijkt langere tijd met bewolking te maken te hebben waardoor de temperatuur alsook de CAPE niet hoog genoeg kan oplopen. Dit is overigens ook normaal in het prille onweersseizoen.

kans op onweer dinsdag

Wat voorspellen weermodel GFS en ECMWF?

Onze weerspecialisten kijken (heel) vaak naar de uitdraai van het weermodel GFS. Dat komt omdat dit weermodel haar gegevens 4 keer op een dag ververst en een ruimere set aan parameters te bekijken valt. Het Europees weermodel is veel moeilijker te hanteren, maar daar is sinds kort ook verandering in gekomen.

Dankzij onze weerman kunnen we vlot de Surface Based Cape (onstabiliteit vanaf de grond) van dat weermodel analyseren. Hieronder enkele indices die van pas kunnen komen voor de Belgische en Nederlandse stormjagers.

SBcape en Lifted index volgens GFS

voorspelling cape dinsdag GFS

Bovenstaande weerkaart symboliseert de onstabiliteit rond het middaguur. We zien een kleur die overeenstemt met 500 tot 1000 joule per kg. Dat is voldoende om onweer van lichte tot matige intensiteit te veroorzaken. Als we straks in dit artikel de windschering gaan analyseren, kan het onweer eventueel dynamisch van aard worden en forser uitpakken met roterende verschijnselen (windhoos).

lifted index volgens GFS

Wanneer we naast de CAPE (eerste kaart) ook de Lifted Index gaan analyseren zien we dat deze parameter rond hetzelfde tijdstip aardig negatief wordt in de omgeving van België/Nederland. In deze kaart lijkt het westen van de Benelux de beste kaarten te hebben met de meest negatieve waarde, maar laat jullie daar alsjeblieft niet door misleiden.

Dit Amerikaans weermodel berekent haar dauwpunten vaak te hoog waardoor zowel CAPE als Lifted Index rooskleuriger worden voorgesteld dan wat het in werkelijkheid is. Daarom ook onderstaande ECMWF-weerdata.

voorspelling cape dinsdag ECMWF

Bij deze kaarten neem ik zowel de bovenstaande als de onderste weerkaart in beschouwing. Volgens het Europees weermodel een gelijkaardige opbouw van onstabiliteit tussen het middaguur en pakweg 16:00 op dinsdag. We krijgen te maken met 500 tot 1000 joule per kilogram met centraal in Nederland vermoedelijk de hoogste waardes.

Hou er rekening mee dat meer of minder opklaringen een directe invloed hebben op deze getallen en dus ook op de onstabiliteit in de eerste paar kilometer van de atmosfeer. Daarom gaan wij de komende dagen onderaan het artikel updates blijven geven zoals jullie dat nu al enkele jaren gewoon zijn. Discussieer gerust met ons mee na het aanmaken van een gratis account (of log in via Twitter/Facebook).

voorspelling lifted index dinsdag

Onstabiliteit aanwezig. Wat met de windschering?

Zowel de 0 tot 1 km als de 0 tot 6 km windschering is in lichte mate aanwezig boven de Benelux waardoor het niet onlogisch is dat buien een mooie stijgstroom gaan vertonen en eventueel ook dynamische trekjes. Probleem is echter wel de treksnelheid van deze buien. Op het 700 hPa vlak waait de wind zo’n slordige 48 tot 56 knots. Snel omgerekend naar km/h betekent dat 75 tot 100 km/h.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken