30 september 2020 - 4 min. lezen
8 reacties 8

Over bijna de gehele maand september was er op het Euraziatische continent nog weinig sneeuw te bespeuren. Ook in Siberië heeft in september nog weinig sneeuw gelegen. Aangezien de dagen – zeker in het hoge noorden – rap korter worden, daalt de temperatuur daar snel. De komende week zien we dat de winter gaat van start in Siberië. ‘Koning Winter’ doet zijn intrede.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Eerste sneeuwval

Elk jaar worden grote delen van Rusland bedekt met sneeuw in de aanloop naar de winter. Een eerste aanzet tot deze ontwikkeling voltrekt zich deze week. Als we kijken naar de sneeuwbedekking in Europa en Azië voor 28 september, dan lag er nog vrijwel nergens een gesloten sneeuwdek. Op de voorlaatste dag van september (de 29e) is daar echter verandering in gekomen. Voor het eerst sinds het einde van de zomer zien we een wat grotere ‘witte vlek’ op de kaart verschijnen.

In de laatste dagen van september is de inval van de winter in Siberië begonnen met voor het eerst sinds het einde van de zomer een gesloten sneeuwdek (NOAA).

Het is overigens heel normaal dat er in deze tijd van het jaar al een sneeuwdek ligt in Siberië. We liepen daarmee eigenlijk achter op de vorige jaren (en het gemiddelde). Op dit moment is de sneeuwbedekking nog minder uitgebreid dan bijvoorbeeld de afgelopen vier jaren. Echter, het kan allemaal snel gaan met de uitbreiding van het sneeuwdek.

Er komt nog meer aan

De sneeuw van 29 september is slechts het begin als we de weermodellen mogen geloven. De komende week zal het sneeuwdek waarschijnlijk nog aangroeien en voor de periode daarna tonen de weermodellen ook nog de mogelijkheid tot een gestage uitbreiding van het sneeuwdek.

De laatste run van het Amerikaanse weermodel GFS ondersteunt dit scenario. De komende week kan er op meerdere plaatsen in Siberië een (klein) sneeuwdek ontstaan, met richting volgende week mogelijk zelfs in bijna heel Siberië een gesloten sneeuwdek.

Komende week zal het sneeuwdek zich nog wat verder uitbreiden, mogelijk ook nog de week daarna. Volgens de laatste GFS-run is over twee weken een groot deel van Siberië bedekt met sneeuw.

Naast GFS, dat voor de komende 10 tot 15 dagen een flinke uitbreiding van het sneeuwdek voorziet, laten ECMWF (Europees) en GEM (Canadees weermodel) een soortgelijke trend zien. Het lijkt er dus op dat voor een (groot) deel van Siberië de winter zijn intrede zal doen deze week of volgende week.

Temperaturen en ‘Koning winter’

Winterliefhebbers zullen het waarschijnlijk wel weten: boven een (vers) sneeuwdek kunnen de temperaturen flink dalen. Nu het sneeuwdek in Siberië zich begint te vormen, zullen de temperaturen de komende periode ook flink dalen.

Als we kijken naar de weerpluim voor een plaats in Siberië, dan zien we dat daar de komende dagen de eerste sneeuw zal vallen en vervolgens de temperatuur een pak lager gaat uitkomen. Waar het de komende dagen nog kortstondig kan dooien (temperaturen boven het vriespunt) zit het gemiddelde over een één à twee weken op -10 graden overdag.

De pluim van het GEFS Ensemble voor Norilsk, een plaats in Siberië

In de loop van de herfst breiden het sneeuwdek en daarmee ook de lage temperaturen zich steeds verder uit naar het westen van Rusland. Het (noord)westen van Rusland is het brongebied van de Benelux voor ijskoude lucht. De meest recente voorbeelden hiervan zijn februari 2012 en 2018.

Als er een groot hogedrukgebied van Scandinavië tot in West-Rusland komt te liggen, kan deze lucht ons bereiken. Voor winterliefhebbers is het dan ook belangrijk dat aan het begin van de winter Siberië en West-Rusland goed afgekoeld zijn.

Winterweer in Siberië

Al met al kunnen we zeggen dat het Noordelijk Halfrond weer richting de winter gaat. De dagen worden rap korter en in Siberië ontstaat er de komende week voor het eerst sinds het einde van de zomer een serieus sneeuwdek. Daarmee dalen de komende periode ook de temperaturen in delen van Rusland. Hoewel dit nu nog geen direct effect heeft op het weer in de Benelux, is een flink afgekoeld continent positief nieuws voor winterliefhebbers.

Bij een (noord)oostelijke luchtcirculatie kan dan de ijskoude lucht vanuit West-Rusland naar de Benelux vloeien. Hopelijk voor de winterliefhebbers breiden de sneeuw en koude zich steeds verder westelijk uit om deze winter ook de Benelux te kunnen bereiken.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken