Cloud seeding niet de oorzaak van overvloedige regen in Dubai
Het hield de gemoederen flink bezig: het regende in Dubai 3 dagen lang…en hoe! Er werd gesproken over ‘cloud seeding’. Maar wat is ‘cloud seeding’ precies en is dit inderdaad verantwoordelijk voor de overvloedige regen in Dubai? Ik kan u alvast verklappen: het antwoord op de tweede vraag is niet zo volmondig ‘ja’ als in media werd beweerd.
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor de komende dagen
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]
Wat is cloud seeding?
Cloud seeding is een methode om een wolk kunstmatig regen te laten produceren. In de jaren ’30 van de vorige eeuw heeft de Nederlander August Willem Veraart het startschot gegeven voor meer onderzoek naar het proces van cloud seeding.
Tegenwoordig werkt het proces als volgt: vliegtuigen zijn uitgerust met speciale fakkels. Hierin zitten kristallen zilverjodide, die worden afgevuurd in convectieve wolken met een stijgende luchtbeweging. Deze updrafts ‘zuigen’ vervolgens de kristallen in de wolk, waar ze kleine waterdeeltjes aantrekken. Vervolgens botsen deze deeltjes, worden zwaarder en vallen dan als regen uit de wolk.
Deze techniek wordt ook gebruikt om wolken versneld te laten uitregenen. Voorbeelden hiervan zijn de Olympische Spelen in 2008 in Peking, China (zomer) en 2014 in Sotsji, Rusland (winter). Hier liet men de wolken gereguleerd uitregenen op grote afstand van de sportevenementen.
Het is echter de vraag hoe veel regen deze cloud seeding nu eigenlijk kan produceren. Dit is tot op heden niet duidelijk en meerdere wetenschappers twijfelen of cloud seeding überhaupt effect heeft. Er zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd, met wisselende resultaten.
Zo concludeerden onderzoekers van de National Academy of Sciences dat cloud seeding geen effect heeft, omdat zij geen wiskundig significante waarden vonden. Aan de andere kant heeft het National Center of Meteorology van de Verenigde Arabische Emiraten gezegd dat in nevelige omstandigheden cloud seeding waarschijnlijk 10 tot 15 procent meer regen produceert, terwijl in helderdere omstandigheden de toename ongeveer 35 procent is. Maar er is meer onderzoek nodig om de ware impact ervan bepalen.
Was cloud seeding verantwoordelijk voor de regen in Dubai?
Op de vraag hierboven is het antwoord heel eenvoudig: nee. Allereerst was de stortvloed aan regen het gevolg van een buiensysteem dat niet alleen over Dubai trok, maar van Saoedi-Arabië, via de VAE en Dubai, naar Iran en Oman.
Daarnaast heeft National Center of Meteorology van Dubai (NCM) bevestigd dat het tijdens deze buien cloud seeding vluchten heeft uitgevoerd, maar experts zeggen dat dit proces niet de (hoofd)oorzaak kan zijn van de overvloedige regenval in Dubai.
Dit werd besproken in een interview van The National met een woordvoerster van de NCM. Hieronder een overzicht:
Heeft de VAE cloud seeding vluchten uitgevoerd rond de tijd van de regen?
“Ja. Tot nu toe hebben we 17 vluchten door het hele land uitgevoerd, sinds begin januari.”
Deze vluchten kunnen een impact hebben gehad op de hoeveelheid regen die viel, zei de woordvoerster, maar het is onduidelijk precies hoeveel. Dit bestudeert het bureau nog. Wat wel duidelijk is, is dat, zelfs als de VAE de vluchten niet hadden uitgevoerd, het land nog steeds extreme regenval zou hebben gezien in het weekend, zei ze.
“Het was een heel sterk systeem,” zei ze. “Cloud seeding maakt deel uit van het proces, maar hangt vooral af van de wolken. Hoeveel water er in de wolk zit. We helpen de wolk alleen om de hoeveelheid regenval te vergroten. We produceren geen water. ” Ontdek volledig interview.
Wat was dan wel de oorzaak van de hevige regenval?
Als het dus niet veroorzaakt werd door cloud seeding, maar alleen versterkt, wat was dan wel de oorzaak voor de hevige regenval? Dit was waarschijnlijk te wijten aan de klimaatverandering. Volgens een rapport van Emirates Wildlife Society-WWF uit 2017 kan klimaatverandering, naast een stijging van de temperatuur in de VAE, leiden tot een jaarlijkse toename van de regenval met 200 procent.
Dit betekent dat er in de toekomst meer hevige buien, met piekafvoer en overstromingen zullen plaatsvinden, niet minder. En het lijkt erop dat het al is begonnen. We zijn net over de helft van januari, maar door de regen van vorig weekend, is het maandrecord al verbroken en is het daarmee de natste januari sinds het begin van de metingen in de VAE.
Deze week gaf de minister van Klimaatverandering en Milieu van Dubai, Dr. Thani Al Zeyoudi, klimaatverandering de schuld van de recente stortbuien. “We hebben nog nooit zoveel regen gezien. We zien dus dat het weer verandert, het klimaat verandert, “zei hij.
De verwachting is dus dat het Midden-Oosten vaker te maken gaat krijgen met overvloedige regenval. Dus is het de vraag of het wel verstandig is om cloud seeding vluchten te blijven uitvoeren. Dit omdat cloud seeding alleen extra regen produceert, wat dus niet per se nodig is.