25

Met tropische temperaturen tot 30°C is het in veel gebieden van de Benelux zeer zomers. Komende dagen gaan de scherpste kantjes van de hitte er geleidelijk aan uit en mogen we temperaturen rond de zomerse grens van 25°C verwachten. De hittegolf kan daardoor in België nog enkele dagen aanhouden. Of het ook in Nederland tot een hittegolf in juni komt is afhankelijk van de nieuwste ontwikkelingen richting het weekend. We geven jullie alvast een gloednieuwe weerupdate.

Krijgt de hitte een versnelling?

Het maximaal aantal uren zon en een noordenwind hebben afgelopen dagen gezorgd voor een zeer snelle verdamping van de regen in de toplaag van de bodem. Op de Europese weerkaarten zien we dan ook een atypisch beeld ontstaan. In West- en Centraal-Europa is het op veel plaatsen droog met weinig vocht in de onderste 40 cm. Een groot verschil met de situatie in Zuid-Europa waar onweersbuien voor een vrij vochtige bodem hebben gezorgd.

Het is de vraag of de huidige bodemgesteldheid een accelererende factor zal worden voor nog meer hogedruk en dus droogte en hoge temperaturen. Diverse weermodellen komen op de proppen met individuele berekeningen die hitte voorzien voor West-Europa. In de laatste scenario’s zien we ook een meer onstabiel scenario opduiken. Vooral het Europees weermodel EC hint daarop.

Droogte en zomerse temperaturen

Vooraleer we richting eind juni evolueren kijken we graag nog eens naar de weersverwachting op korte termijn. Weermodellen zijn het unaniem eens dat er niet meteen een weersverandering op til is. Het hogedrukgebied van afgelopen weken blijft stationair tussen IJsland en Noorwegen. Tegen het weekend verliest het hogedrukgebied grip op West-Europa en komt de weg vrij voor een zuidelijke luchtstroming.

Bovenstaande weerkaart van GFS illustreert het geblokkeerd weerpatroon. Hogedruk bevindt zich ten noorden van de Noordzee terwijl lagedruk blijft trappelen in de buurt van de Azoren. Een klassieke set-up voor zomers weer over grote delen van West-Europa
Na het weekend wordt de setting potentieel erg onstabiel met een zuidwestelijke luchtstroming en de toenemende kans op onweersbuien vanuit Frankrijk. Als de hogedruk voldoende weerwerk biedt, dan kan het mogelijk het ander scenario worden: namelijk hitte die verder intensiveert.

Weersverwachting via de weerpluim

De weerpluim is een meteorologisch instrument dat erg waardevol is. We zien daarop de verschillende individuele leden van een weermodel en de trend voor de komende 7-10 dagen. We gebruiken voor de duidelijkheid onze GFS weerpluim (die je dagelijks kan vinden op deze pagina).

We zien duidelijk dat we komende 7 dagen boven onze stand leven. De maxima komen telkens boven de rode lijn uit met soms een afwijking van 5 tot 10°C. De neerslagcurve toont toenemende neerslagsignalen vanaf 19 juni. Dit kan wijzen op intense onweersbuien vanaf dat moment.

GFS kiest voor een thermische daling in de weerpluim komende dagen. Richting het weekend en door draaiing van de wind wellicht een thermische opstoot met tropische temperaturen tot gevolg.
Na het weekend groeit de onstabiliteit in de weermodellen. De pieken in de neerslagcurve wijzen op buien die lokaal voor overvloedig veel regen kunnen zorgen. Of het effectief tot neerslag zal komen moeten we komende dagen goed opvolgen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken