27 februari 2015 - 3 min. lezen 12 reacties

U heeft de afgelopen dagen kunnen profiteren van een tijdelijk hogedrukgebied (eerder een wig) in de buurt van Ierland/UK. Daardoor kregen polaire luchtmassa’s met koudere lucht weinig kans om België en Nederland aan te vallen. Komende 24 tot 48 uur is dat een ander verhaal. De straalstroom op de Atlantische Oceaan kiest een zonale positie en brengt op 1499 meter geleidelijk koudere lucht met zich mee.

Dit gaan we vooral merken in de nacht van zaterdag op zondag en zondag overdag. De eerste maartse buien van 2015 liggen op de loer. Een weertype dat we hier wel kunnen smaken.

Eerste maartse buien van 2015

Weinig winter en veelal te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar, we kennen het scenario van de winter inmiddels. Onze winterverwachting van 2014-2015 die gebaseerd werd op het IRI (International Research Institute for Climate and Society) is daarbij een scorende verwachting geweest. Een vrij normale winter met een grotere kans op voortzetting van het algemeen warme weertype in 2014. En net nu iedereen genoeg heeft van de termen sneeuw, winterverwachting moeten we de Amerikaanse en Europese weercomputer nauwlettend in de gaten houden.

voorspelling gfs maart 2015
Op bovenstaande kaart hebben we het hogedrukgebied en het lagedrukgebied aangeduid. We zien naast de oranje en rode kleur vooral paarse tinten.

Deze wijzen op de uitstroom van bijzondere koude lucht hogerop de atmosfeer. Het contrast tussen deze koude lucht en de warme lucht in het zuiden veroorzaakt een krachtige zonale straalstroom (richting west naar oosten en gevisualiseerd door de blauwe pijltjes). Concreet betekent dit dus de inzet van regenweer vanaf de Atlantische Oceaan.

koudere lucht GFS maart 2015
Op deze hoogtekaart (850 hPa of 1499 meter) zien we dit proces mooi ontstaan. Paarse, blauwe kleuren komen via de krachtige straalstroom richting het westen van Europa.

Het hogedrukgebied zorgt op dat moment voor vrij aangenaam weer in het zuidwesten van Europa. Portugal en Spanje kunnen dan rekenen op maxima rond 20 graden.

Voor een meer lokaal weerbeeld kan u terecht op onze pagina het weer op uw locatie. Voor ruim 800.000 locaties in Europa een weersverwachting op maat.

Vooral op zondag guur en wisselvallig

Volgens de laatste weergegevens wordt het vooral op zondag uitkijken voor enkele fikse buien. Het Amerikaans weermodel berekent een hoog neerslagrisico voor de volledige dag. De temperatuur klimt ondanks de vrij koude bovenlucht dan wel vlot richting 8 tot lokaal 10°C. In de loop van de avond/nacht wordt het dan wel kouder door de doortocht van een actief koufront.

Het worden dus opnieuw enkele dagen waar de meest prachtige wolkenformaties ons zullen vergezellen. Bekijk onze tips voor natuurfotografie door Bjorn!

hoog neerslagrisico

Na het weekend tijdelijk maartse buien

De koudere lucht wint na zondag meer en meer terrein en op nadering van enkele buien wordt de neerslag geleidelijk winters van aard. Vooral in Nederland kan er tijdelijk wat natte sneeuw tijdens de buien naar beneden dwarrelen. Zo zie je maar, de weergoden nooit veroordelen en vooral nog niet hopen op vroege lente.

Ter informatie: blauwe icoontjes symboliseren de sneeuwkansen in een bepaalde regio. Check dan zeker ook onze online sneeuwradar.

eerste maartse buien in 2015

Delen


Verder lezen

Alles bekijken