30 maart 2021 - 4 min. lezen
0 reacties 0

Eindelijk. Eindelijk heb ik een vulkanische uitbarsting mogen meemaken en wat voor eentje! Het ontbreekt mij aan woorden om te omschrijven hoe ongelofelijk speciaal die eerste 2 dagen van de uitbarsting geweest zijn. Op vrijdagavond, voor de uitbarsting begon, vertrok ik met 2 vrienden richting Snæfellsnes, het schiereiland in het westen van IJsland. Na een drietal uurtjes rijden, kwamen we aan bij het verblijf waar we dat weekend zouden overnachten. Eens het donker werd, maakten we ons klaar om een avondje het noorderlicht te fotograferen. Fotograaf Jeroen Van Nieuwenhove deelt zijn ervaring met ons!

Eens we met al ons materiaal toekwamen op de locatie begon ik berichten te krijgen van enkele kennissen. “De uitbarsting is gestart”, “Er is een uitbarsting op Reykjanes”, … Dit was totaal onverwacht voor mij. De aardbevingen die de regio al weken teisterden waren al enkele dagen quasi stilgevallen. Daarom had ik de hoop al opgegeven om een uitbarsting mee te maken. Onmiddellijk sprongen we in de wagen. We haalden onze spullen op uit het verblijf en reden terug naar Reykjavík.

Die avond probeerden we dichterbij te geraken, maar dat lukte niet meteen. Toen we in de regio toekwamen waren alle toegangswegen afgesloten. En omdat de uitbarsting in een dal in de bergen ligt, was het ook niet mogelijk om een beter zicht te krijgen zonder heel dichtbij te gaan. De volgende dag werd het stilaan duidelijker dat de uitbarsting erg klein en vrij ongevaarlijk was.

Zodra ik uitgezocht had hoe ik tot daar kon stappen, heb ik al mijn fotomateriaal, wat eten en een gasmasker bij elkaar gezocht. Het gasmasker, met speciale filters, had ik enkele weken voordien al gekocht in anticipatie dat er een uitbarsting zou komen. Na een uurtje rijden, liet ik mijn auto achter op een parking die het kortst bij de uitbarstingssite lag. Van daaruit stapte ik 4 uur, een goeie 15 kilometer, over zeer ruw terrein. De route ging over heuvels vol mos en losse lavastenen om dan nadien uit te komen aan de voet van de berg waar de uitbarsting plaatsvond. Vanaf daar ging ik steil de berg op, over losse gravel en diepe modder. Toen ik uiteindelijk op het hoogste punt uitkwam, een soort van plateau, zag ik de rook van de uitbarsting aan de andere kant. Ik begon bijna te lopen uit enthousiasme.

Toen ik dan uiteindelijk de uitbarsting zag verschijnen, vergat ik meteen de zware wandeling. On-voor-stelbaar. Ik zat al zo lang te wachten om een vulkanische uitbarsting te mogen zien, dat het voelde alsof er een grote last verdween, een geweldig gevoel van opluchting. Ik liep de berg af tot bij de lava en begon meteen te fotograferen. Ik was al jaren aan het dromen over hoe ik zo een uitbarsting zou fotograferen en had enorm veel opzoekwerk gedaan naar wat voor shots er mogelijk zijn door naar het werk van andere fotografen te kijken.

Zo had ik een lijstje in mijn hoofd opgebouwd en begon ik dat af te werken. Van de traag-stromende lava naar de stoom die verscheen toen de lava het water in de vallei deed verdampen om dan over te gaan naar de kraters zelf met de lavafonteinen. Omdat deze uitbarsting zo klein en relatief ongevaarlijk is, was het mogelijk om vlak naast de krater te staan. Het is een ongelooflijk gevoel om zo dicht bij de lava te staan en de hitte te voelen, de grond onder je voeten te voelen beven en het gebrul van de opborrelende magma te horen. Ik bleef ongeveer 3,5 uur foto’s maken, tot zelfs na de nacht gevallen was.

Toen het te donker werd, begon ik aan de route terug richting die wagen, De adrenaline en het gevoel van voldoening gaven mij voldoende energie om door te gaan, ook al was ik compleet uitgeput. Er zijn geen woorden om te omschrijven welke “rush” en welk gevoel er door mij ging na deze ervaring. Het was zo onwezenlijk. Zeker als je dan beseft dan sinds die dag niemand meer zo dichtbij is kunnen komen omdat de lava stilaan de vallei begon in te palmen.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken