April eindigt met kans op dynamisch onweer
Na een lange (vaak) droge periode is het weerbeeld tijdens de laatste week van april drastisch veranderd. Onder de invloed van Atlantische depressies vinden buien en neerslagzones hun weg naar de Benelux en liggen de temperaturen ook gevoelig lager. De laatste dag van april verloopt wisselvallig met na de middag kans op dynamisch onweer. In deze blog lichten wij de setting toe.
- Volg onze weerberichten via Facebook of Twitter
- Bekijk de bliksemactiviteit op de voet via onze onweerradar
- Bekijk de laatste weerinformatie via de livestream op YTB!
- Volg onze weerfoto’s op Instagram
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]
Configuratie op de weerkaarten
De onstabiele setting die donderdag voor wisselvallig weer zal zorgen, is de passage van een hoogtetrog die van west naar oost overtrekt. De knik in de straalstroom is duidelijk zichtbaar op onderstaande kaart (trog). Dergelijke hoogtetrog gaat gepaard met een onstabiele atmosfeer waarin buien eenvoudig kunnen ontstaan. Daarnaast zorgt een verbrokkelde occlusie voor een extra trigger. Genoeg ingrediënten aanwezig dus voor actieve (onweers)buien. Maar laat het ons eerst maar eens in detail bekijken!
- Wil je nog meer leren over het weer en het zelf voorspellen? Dit boekje is een must-have voor iedere weerliefhebber.📖
Neerslagverwachting
Het neerslagpatroon voor 30 april begint stilaan duidelijk te worden. Tijdens de vroege ochtend trekt een eerste occlusiefront via Nederland weg naar Duitsland. Nadien blijft het enkele uren droog met opklaringen. Na 15-16u verwachten we vervolgens een nieuwe golf buien vanaf het zuidwesten en het zijn deze buien die gepaard kunnen gaan met onweer. De focus van de onweersbuien is dus het time frame [16-22u].
- Wil je de vrienden/kennissen verbazen met een unieke feature in de woonkamer. Dit stormglas laat slecht weer zien!
Sounding
Onderstaande sounding voor Namen toont duidelijk een onstabiel profiel om 17u. De CAPE loopt hierbij op tot 341 J/kg, maar er is duidelijk ook wat CIN aanwezig. Die voorkomt buienvorming door enkel convectie. Echter, bij het arriveren van de verbrokkelde occlusie wordt dit eenvoudig overwonnen en zijn er wel onweersbuien mogelijk. De sounding toont een maximale wolkenhoogte van ongeveer 380 hPa en een shear tot 28 kn. Een schoolvoorbeeld dus van multicell onweer zodra de CIN doorbroken wordt.
Welk type onweer kunnen we verwachten?
Tijdens de voormiddag trekken er enkele buien over (zwakke occlusie) maar na de middag verwachten we tijdelijk opklaringen vanaf het westen. In deze opklaringen bouwt de onstabiliteit snel op met CAPE waarden tot 300-600 J/kg. In combinatie met de jetstream die onze buurt ligt en bijhorende snelheidsschering van 20-30 kn bij de passage van de buien, is de onweersmodus multicell. De buien bewegen van ZW naar NO, mee met de windrichting op ~ 700 hPa (3000 m).
Onze hagelmodule berekent in veel regio’s een matige kans op hagel tijdens de (onweers)buien. Onderstaande kaart toont de maximale hagelgrootte. Deze varieert veelal rond 1-1.5 cm. Bemerk wel dat de hagelstenen meestal kleiner zullen zijn (maximale waarde), tenzij ze geclusterd zijn zoals op 28 april 2020 het geval was.
Tot slot zien we dat bij de buien ook felle windstoten mogelijk zijn. Die zullen zich vooral voordoen aan de voorzijde van de buien (op de outflow) met waarden tot 70-90 km/u. Sommige weermodellen berekenen nog hogere windsnelheden, maar voorlopig achten we deze minder waarschijnlijk.
Weersverwachting
In een onstabiel regime verwachten we op donderdag 30 april in de loop van de namiddag felle buien vanaf de Franse grens. Die buien kunnen gepaard gaan met onweer (multicell) en hagel en kunnen in sommige regio’s stevig tekeer gaan. Op de outflow (net voorafgaand aan de buien) zijn ook windstoten mogelijk tot 70-90 km/u. Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag wordt het snel rustiger vanaf het westen, met een duidelijke stabilisatie van de atmosfeer.
Sommige linkjes bevatten affiliate