842

Afgelopen dagen hield Koning Winter de Benelux in z’n greep. Even zag het ernaar uit dat het winterweer een tijdje zou kunnen aanhouden. Maar het heeft niet mogen zijn helaas… De laatste dagen toonden de weermodellen steeds meer een trend richting de verzachting en die trend lijkt ook nu steeds meer bijval te krijgen. Het weekend verloopt nog winters, maar vanaf maandag draait de wind naar het zuiden en treedt de algemene dooi in. Op het eerste zicht lijkt de winter daarna ook niet meten terug te keren, al is het niet de eerste keer dat de weermodellen hun kar keren…

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Winters weekend met nachtvorst

Afgelopen dagen kwam het meermaals tot strenge vorst, vooral in Nederland. Een dik sneeuwtapijt in combinatie met heldere en windstille condities droegen daartoe bij.

Komend weekend waait de wind nog uit het oosten tot zuidoosten en verwachten we nog matige tot strenge vrieskou tijdens de nachten. Vooral in Nederland en in de Ardennen komt het nog tot strenge vorst. Overdag zou het (vooral op zondag) stilaan wel al wat kunnen opwarmen, geholpen door de dagelijkse gang. Dat laatste geldt vooral voor België. In (het noordoosten van) Nederland kan het nog blijven vriezen.

Tijdens het weekend wordt er vanaf het oosten nog koude lucht aangevoerd.

Algemene dooi vanaf maandag

Vanaf maandag lijkt het tij definitief te keren en treedt de algemene dooi in. Na een zonnig weekend neemt op maandag de bewolking toe en trekt een storing met regen over de Benelux. Hier en daar kan er tussen de regendruppels nog een smeltende sneeuwvlok dwarrelen, maar de meeste neerslag zou als regen vallen.

Tegelijkertijd draait de wind steeds meer naar het zuiden tot zuidwesten, en vanuit die hoek zal er fors zachtere lucht worden aangevoerd. De koude lucht wordt dan verder het Europese vasteland op gestuurd. Dat er zachtere lucht binnenstroomt zullen we zeker geweten hebben aan de temperaturen. Die zullen geleidelijk opnieuw stijgen naar waarden tussen 5 en 10°C, en daar is geen sneeuw- of ijskristal tegen bestand.

Vanaf maandag draait de stroming naar het zuiden tot zuidwesten en stijgen de temperaturen.

Door de stijgende temperaturen zal het sneeuwdek snel dunner worden en ook het ijs zal stilaan beginnen dooien. Wie nog wil genieten van het ongerepte winterse landschap en het schaatsen op natuurijs, doet dat dus best nog dit weekend!

Keert de winter nog terug?

Velen vragen zich af of de winter nog een kans maakt. Op basis van de operationele run en de controlerun kunnen we concluderen dat die kans de komende 10 dagen klein lijkt. Deze opteren immers voor een zacht weertype met temperaturen tussen 10 en 15°C! Bij de huidige vriestemperaturen kunnen we ons zulke temperaturen echter moeilijk inbeelden op dit moment….

Toch leert het ensemble ons dat er nog heel wat onzekerheden heersen. Heel wat leden kiezen immers ook voor koudere opties op de langere termijn.

Conclusie? Op de middellange termijn kunnen we dus een dooiaanval verwachten met zachter weer. Op de lange termijn vergroot de onzekerheid en zijn er nog verschillende scenario’s mogelijk. Evolueren we richting vroeg lenteweer met maxima overdag tussen 10-15°C en lichte vorst ‘s nachts of krijgen we opnieuw licht winters weer?

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

3 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

2 dagen geleden - 3 min. lezen