2 september 2020 - 3 min. lezen 6 reacties

Opnieuw is het raak op verschillende plekken in de tropen: tropische stormen en cyclonen bedreigen de bevolking die aan de kust woont. Ditmaal ligt de focus enerzijds op tropische storm Nana, die aansterkend naar Midden-Amerika trekt. Anderzijds is ook het oosten van Azië flink onstuimig door toedoen van twee tyfoons.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Tropische storm Nana aan land

Op dit moment ligt er een zware tropische storm met de naam “Nana” ten noorden van Honduras. Ze is op weg naar het westen en gaat naar verwachting morgenochtend (lokale tijd) aan land bij Belize. Voordat Nana daar aankomt wint ze nog aan kracht.

Volgens de laatste modelgegevens bereikt ze nét geen orkaankracht. Desondanks produceert ze windsnelheden tot 110 km/u, met rukwinden tot 140 km/u. Omdat tropische stormen slechts zelden zo zuidelijk trekken, levert dat extra gevaren op. De mensen zijn ze simpelweg niet zo gewend.

De verwachte route van tropische storm Nana. Ze verliest boven land snel haar kracht. (NOAA)

Als Nana eenmaal boven land is, zal ze snel in kracht afnemen. Ze kan dan namelijk geen vocht meer opnemen vanaf het oceaanoppervlak.

Opvolger van Nana blijft boven open water

Hoewel Nana nog niet eens op haar hoogtepunt is, is er al een nieuwe tropische storm boven de Atlantische Oceaan: Omar. Deze ontstond boven het warme zeewater voor de kust van Florida, maar trok weg van Noord-Amerika. Voorlopig komt Omar geen land meer tegen terwijl hij verder naar het noordoosten gaat.

Tyfoon Maysak brengt Japan en Korea in gevaar

Aan de andere kant van de wereld zijn er ook twee tyfoons actief. De eerste is tyfoon Maysak. Deze ligt op dit moment precies tussen Zuid-Korea en Japan in en zorgt in beide landen voor veel problemen. De Japanse autoriteiten waarschuwen voor een grote ramp.

De windsnelheden van lokaal 220 km/u liegen er niet om. Maysak komt dan ook terecht in categorie 4 op de Saffir-Simpsonschaal.

Maysak zal hierna snel naar het noorden trekken. Ook Noord-Korea en het uiterste noordoosten van China krijgen te maken met heel veel wind.

Nieuwe dreiging door tyfoon Haishen

Hoewel tyfoon Maysak nog vol in beeld is, ligt er op de Stille Oceaan al een volgende storm klaar. Haishen is nu nog geklassificeerd als STS: “severe tropical storm” (zware tropische storm). Hij koerst snel naar het noordwesten. Omdat de atmosferische omstandigheden gunstig zijn, groeit hij zeer snel door en tegen zaterdag 5 september kunnen er nabij de kern windsnelheden tot maar liefst 280 km/u gemeten worden! Dat betekent een super tyfoon en een klassificatie in de vijfde categorie van de Saffir-Simpsonschaal.

STS Haishen koerst richting Japan en Korea en brengt daar opnieuw heel veel wind. (Japan Meteorological Agency)

Het lijkt er nu op dat Haishen ook weer precies hetzelfde gebied treft als tyfoon Maysak. Een zorgwekkende ontwikkeling…

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

5 dagen geleden - 6 min. lezen