28 november 2017 - 3 min. lezen
2 reacties 2

Vrijdagnamiddag kregen we op onze Facebookpagina (NoodweerBenelux) enkele foto’s van mensen die een zogenaamde ‘tuba’ hadden waargenomen. Er kwamen meldingen vanuit Koekelaere, Gistel, Veurne, Oostende en Oudenburg.

Wat is een tuba?

Tuba’s behoren tot de cumulonimbusgroep. Het is een bijzondere wolkenvorm waarbij je een uitzakking kan waarnemen aan de basis van de wolk (meestal een buienwolk). In sommige gevallen kan er uit een tuba een windhoos of tornado ontstaan. Vrijdagnamiddag kwam het gelukkig niet zover. Bij een goed ontwikkelde tuba is er vaak rotatie te zien. Pas wanneer de tuba de grond of het wateroppervlak raakt, mogen we spreken van een windhoos, een tornado of een waterhoos.

Situatie op vrijdagnamiddag

Met bovenluchttemperaturen die in de loop van vrijdag wegzakten naar waarden van -35°C, werd het in de loop van de dag ook frisser aan de grond. De koude bovenluchten en het warme zeewater zorgden ervoor dat er geleidelijk aan enkele buien konden ontstaan. Op de buienlijn ontstonden dus enkele beginnende windhozen boven land, en ook enkele waterhozen boven de Noordzee. Er kwamen al enkele meldingen van waterhozen en later dus ook van tuba’s.

Tuba in Oudenburg (Stijn Steyaert)
Tuba gespot door Stijn Steyaert uit Oudenburg
Tuba in Oostende (Patrick Glas)
In Oostende kon Patrick Glas dit exemplaar vastleggen.
Tuba in Koekelaere (Heidi Goes)
Ook in Koekelaere kon men een slurfje waarnemen onder de buienwolk. (Heidi Goes)
Tuba in Gistel (Heidi De Boevere)
Tot slot nam ook Daisy De Boevere haar fototoestel bij de hand om dit fenomeen vast te leggen boven Gistel (BE).

Waterhoos boven de Noordzee

Enkele mensen zouden ook een waterhoos gespot hebben boven zee. In tegenstelling tot een windhoos bevindt een waterhoos zich boven open water. Een groot verschil met een windhoos is het feit dat een waterhoos doorgaans zwakker is. Doorgaans vormen ze dan ook weinig gevaar voor de watersporters. Wanneer men een waterhoos spot, raadt men toch af om het water op te gaan.

Eenmaal een waterhoos het vaste land bereikt, zwakt hij ook in een sneltempo af. Waterhozen ontstaan door het verticale temperatuurcontrast tussen het wateroppervlak (op dit moment nog rond de 12 graden) en de koude bovenluchten (zoals gezegd tot -30°C of lager). Morgen wordt het verticale temperatuurcontrast wat kleiner en warmen de bovenluchten opnieuw op.

Vanaf dinsdag komen we opnieuw terecht in een polaire luchtstroming met opnieuw koude bovenluchttemperaturen. Ze schommelen vooral op donderdag rond de -38°C. Dit wil zeggen dat de kans op waterhozen opnieuw stijgt vanaf dinsdag.

Voorbeeld van een stofhoos

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
7

Onweerskansen 30 april 2024

18 uur geleden - 5 min. lezen

Downwelling na de SSW brengt weersomslag

2 dagen geleden - 6 min. lezen