27 juni 2012 - 3 min. lezen 0 reacties

Zonet heeft het Amerikaanse weermodel (GFS) nieuwe weerdata laten zien. In de eerdere runs werd de cape steeds verder gereduceerd en naar het oosten van de Benelux verdrongen. Deze nieuwe run (06:00) laat opnieuw een toenemende latente onstabiliteit (cape) genereren in het westen van België en ook de timing is iets beter met de voorgaande runs. Deze situatie stemt mij dan ook iets geruster dat morgen overal in België onweersbuien gaan ontstaan die lokaal (zwaar) gaan uitpakken.

Onweer 28 juni 2012

Sommige indices (waaronder cape, ko-index, supercell composit parameter, bepaalde shearwaarden) rijzen namelijk de pan uit en we kunnen gerust spreken van een potentieel gevaarlijke situatie tussen 15:00 – 21:00.

Weersverwachting in de loop van de dag

Morgen trekt een koufront in de loop van de namiddag België binnen. Aan de voorzijde van dit systeem wordt heel vochtige en onstabiele lucht gegenereerd boven grote delen van België en Nederland. TE850 waardes dichtbij 60° en een cape ver boven 2000 j/KG genereren in de loop van de namiddag zware onweersbuien voor het koufront uit. Hierin bevindt zich een convergentielijn waar mogelijke flinke ploffers op gaan ontstaan met een grote bliksemintensiteit, significante hagel (2cm), wateroverlast,….

onstabiele atmosfeer
Foto: meteo.be

Bovenstaande weerkaart schetst de situatie rond de middag. De convergentielijn komt in de vorm van een warmtefront over België te liggen en door de warme temperaturen (sommige weermodellen berekenen vlot 25°C +) zullen er verspreid op deze lijn hevige buien ontstaan. Het koufront komt pas later doorheen België met opnieuw een verhoogde kans op (georganiseerde) onweersbuien.

Supercells, multicells of een onweercomplex?

Eén van deze 3 buien zullen we morgen in België te verwerken krijgen. Of er een combinatie zal optreden van meerdere type buien zal afhangen van de windschering in de onderste lagen van de atmosfeer.

supercell composit parameter

Op dit moment krijgen multicells en één groot onweercomplex mijn voorkeur, aangezien er hogerop in de atmosfeer een sterke warme luchtlaag aanwezig is waar een MCS optimaal van kan profiteren. Het spreekt voor zich dat een MCS zich ontwikkeld uit een clusters van onweersbuien (multicells).

Indien dit MCS zich ontwikkelt, moeten we vooral in Vlaanderen en het oosten van België rekening houden met een doortocht van een flinke luchtdrukdaling. Deze daling kan vergezeld gaan van flinke windstoten op grondniveau (80, lokaal 100 km/h) en mogelijk ook met hoosachtige windverschijnselen.

Het evenement Rock Werchter moet dus zeker de weersituatie op de voet volgen, want indien een dergelijk complex zich goed kan ontwikkelen/handhaven is vooral bij de doortocht van het systeem wind en hagelschade dikwijls een probleem. Mensen die hieromtrent vragen hebben, kunnen onze website volgen via Facebook – NoodweerBenelux.

Waarschuwingsniveau?

In de loop van de avond zal het waarschuwingskaartje van deze website online komen (aan de rechterkant te bezichtigen). Op dit moment wordt er resoluut gekozen voor een HIGH warning vanwege de kans op flinke ploffers nabij de convergentielijn en/op het koufront. Ook de start van Rock Werchter waarborgt deze keuze. Cruciale factoren die de hele setting morgen zullen beïnvloeden zijn opklaringen, temperatuur en/of oude restanten van buien. Indien deze factoren minder sterk in de verf worden gezet, kan de situatie alsnog flink meevallen.

Bron kaartjes: wetter3.de – meteo.be

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

1 dag geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

4 dagen geleden - 6 min. lezen