4

Wie de komende dagen een citytrip had gepland naar het zuiden van Europa om de winterkou in de Lage Landen te ontvluchten, zal bedrogen uitkomen. De weermodellen zijn eensgezind en kiezen ook daar voor een winterse prik. Vooral vanaf woensdag lijkt het in de regio van Madrid slecht weer te worden met een afkoelende bovenlucht en flink wat neerslag. Dat laatste item kan in de hoger geleden gebieden zelfs gewoon sneeuw worden!

Koudeput zorgt voor vrieskou in Spanje

Door de storm van vandaag zijn er heel wat atmosferische processen op gang gekomen. Enerzijds zien we een rug van hogedruk ontstaan boven de Atlantische Oceaan en anderzijds gaat een lagedrukgebied zich moeien met de omgeving rond de Middellandse Zee. Het warme zeewater en de koude bovenlucht van de depressie aldaar zullen stevige buien genereren die zoals eerder reeds gezegd winters kunnen zijn.

lagedrukgebied middellandse zee

De depressie verantwoordelijk voor het slechte weer heb ik omcirkeld. Stevige buien die in de gebergtes winters van aard zijn, sluit ik niet uit. Elders verwacht ik regen met lokaal onweer.

vrieskou in spanje (met sneeuw)

Het Amerikaanse weermodel toont gearceerde neerslagzones. Hiermee wordt winterse neerslag bedoeld. In principe dus enkel voor het binnenland van Spanje, maar dinsdag zou het zelfs tot diep in Spanje kunnen winteren.

Kijk dus niet verbaasd naar het nieuws als u plots (natte) sneeuw ziet in Madrid. Na woensdag verdwijnt de vrieskou in Spanje.

Relevante artikelen rond noodweer in het zuiden van Europa

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

1 dag geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

2 dagen geleden - 3 min. lezen