25 januari 2013 - 4 min. lezen 5 reacties

Er moest en zal een einde komen aan een winterperiode om U tegen te zeggen. Sinds 9 januari 2013 ging het kwik in dalende lijn in het meetstation van Waregem (provincie West-Vlaanderen). Na een relatief zachte kerstvakantie, een verwelkoming voor iedereen die van sneeuw of schaatsen hield. In het midden van de maand januari bleef het kwik op veel plaatsen rond of net onder het vriespunt waardoor het wintergevoel nog wat dieper in de verf werd gezet.

Helaas beslissen de weergoden de komende 24 uur om een punt te zetten achter dit winters intermezzo. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we in februari geen veeg meer kunnen krijgen van Koning Winter! We blijven de atmosfeer en de stratosfeer (SSW) voor u in de gaten houden.

Synoptische situatie (24 uur)

Op de weerkaarten zien we een venijnig lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan waarin de kerndruk tegen zaterdagnamiddag daalt naar een extreme 930 – 935 hPa. Op die manier worden storingen als het ware op het Europese continent gestuwd met heel wat vaart en neerslag. Deze eerste neerslagzone mogen we vannacht en morgen verwachten.

Echter, doordat de luchtsoort op 850 hPa en de temperaturen in de luchtkolom richting bodem nog tijdelijk negatief zijn, gaat de eerste neerslag als droge sneeuw vallen. Het is zelfs mogelijk dat er gedurende 1-3 uur wat lichte tot matige sneeuw in het westen valt waardoor het sneeuwdek tijdelijk met 1 – 3 cm kan aandikken.

Het onderstaande waarschuwingskaartje geldt vanaf morgenochtend 08:00. Vanaf dan komt de eerste neerslagzone met winterse neerslag binnen vanaf de Belgische kust. Door de tijdelijke sneeuwval die kan accumuleren geldt er een paarse waarschuwing voor West-Vlaanderen, Henegouwen en een deel van Oost-Vlaanderen. Tevens een paarse waarschuwing voor de kansen op IJZEL na de middag.

GFS en UKMO berekenen de intrede van zachtere lucht op 850 hPa terwijl er nog neerslag kan vallen. Dat zou dus aanvriezende regen zijn (zeker met de ijskoude nacht nog vers in ons geheugen). De rest van het land krijgt code rood wegens sneeuwval (1-2 cm) en een kleinere kans op IJZEL.

Sneeuw en dooi maken het gevaarlijk

waarschuwingdooienijzel
Onze waarschuwingsdienst kiest voor een code paars in het westen door de combinatie IJZEL en sneeuwval (tijdelijk). Deze paarse lijn mag u verlengen richting het noordoosten van Nederland.

Ten oosten van deze lijn valt de neerslag hoofdzakelijk als sneeuw, maar met een mindere intensiteit en waarbij de kansen op IJZEL ook wat afnemen. Niettemin blijft het morgen opletten in het verkeer!

Mag ik u vragen om deze waarschuwing als indicatie te gebruiken en belangrijke beslissingen nog steeds te staven aan de hand van de nationale weerdienst (KMI en KNMI).

Vanaf zondag zacht winterweer

En wat na morgen? Vanaf zondag kiest de hoofddepressie boven de Atlantische Oceaan voor een overschakeling op zacht en regenachtig winterweer. Later in de week stroomt er op 1499 m (850 hPa) nog wat zachtere lucht uit over het westen van Europa en verdwijnt de winter tijdelijk geheel van het toneel. In de eerste nachten na het weekend moet u daarom nog steeds opletten voor opvriezing van natte weggedeelten.

zachteluchtstroming

We zien op bovenstaande kaart een aanzwengelende zuidwestelijke stroming die zachtere lucht aanvoert richting het westen van Europa. De cirkel duidt de Benelux aan en het kaartje geldt voor dinsdag 29 januari 2013. De NAO-index wordt terug positief.

De verzachting heeft tot gevolg dat de sneeuw vanaf zondag in sneltempo zal afsmelten. Hierdoor bereiken we waarschijnlijk hoge waterstanden (Benelux en noorden van Frankrijk baden op dit moment nog in de sneeuw). U kan de waterstanden en het debiet checken waterinfo.be.

Het vervolg van de nieuwe werkweek verloopt meestal wisselvallig met geregeld veel wind uit het zuidwesten en maxima rond 7-8 graden. Een uitschieters richting dubbele cijfers (10°C) is ook niet onmogelijk. Of deze weeromslag dus een verbetering betreft, valt nog te bezien.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken