22 november 2012 - 2 min. lezen 4 reacties

Wie zit te wachten op een ouderwetse winter met vorst en flinke sneeuwhoeveelheden is in het volgende artikel aan het juiste adres. Vandaag bespreken we de runs van de avond (GFS, ECMWF en UKMO). Ik kan u nu al meedelen dat deze wederom bijzonder interessant zijn. Samenvattend kunnen we zelfs zeggen dat ze ronduit winters ogen op lange termijn. Wie onze eerdere berichten over de winter wil raadplegen, kan terecht in onderstaande topics (sinds september 2012 actief).

Winter 2012 lijkt te starten

Met het ECMWF-weermodel net binnen te hebben, kunnen we ook vanavond zeggen dat de winter van 2012-2013 precies net op tijd van start lijkt te gaan. Het seizoen is nog niet begonnen en toch wordt er de basis gelegd voor hetgeen er in december, januari en februari nog moet komen.

Op de onderstaande kaart ziet u namelijk een hogedrukgebied verschijnen boven de Atlantische Oceaan dat volgende week de westelijke stroming totaal van slag brengt. Tot vervelens toe moeten we ieder bericht opnieuw deze synoptische configuratie herhalen omdat ze net de sleutel is tot winterweer in de Lage Landen.

trekpaard in wording (winter 2012)
GFS en andere weermodellen pompen een grote hoeveelheid warme lucht richting IJsland.

De NAO-index ‘kletst’ als gevolg naar beneden en aan de oostelijke zijde van het hogedrukgebied gaat zich een lagedrukgebied vestigen. Dat zal de cruciale factor worden die gaat bepalen of transportkou (bel koude lucht boven Rusland) op gang geraakt.

ECMWF twijfelt

Wat de situatie dezer dagen zo precair maakt is de onzekerheid tussen de diverse weermodellen. Vast staat dat het volgende week kouder gaat worden maar in welke mate de temperatuur zakt, is tot op vanavond nog steeds onzeker. Zo toont het Europese weermodel nu de inzet van een noordelijke stroming met talrijke winterse buien, maar waarschijnlijk weinig tot geen sneeuwaccumulatie (tenzij in de nachtperiode). Het GFS berekent de depressie zuidelijker en lijkt te gaan fungeren als trekpaard van flinke winterkou boven Rusland. In het tweede geval maxima rond het vriespunt en geregeld flinke sneeuwbuien.

regeneratie hogedruk
Op deze weerkaart zien we duidelijk de regeneratie van het hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan.

Een geblokkeerde hoogtestroming met een doorzettende winterprik is in dit geval perfect mogelijk. Eigenlijk voor mij de eerste keer dat ik zo’n mooie setting zie verschijnen in het weermodel (Europees). Ik zou zeggen, laat maar komen!

Bron kaartjes: meteociel.fr

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

1 dag geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

2 dagen geleden - 3 min. lezen