22 februari 2013 - 2 min. lezen 1 reacties

Interessante kaartjes als we de temperatuur van de Noordzee vergelijken met 1 jaar geleden. Toen had de ijskoude episode een grote invloed op deze watermassa. In het noorden van de Benelux zakte het kwik zelfs eventjes tot +2°C. Behoorlijk laag als je dat zou vergelijken met het jaar 2011. Toen werd er zo’n 4 – 5 graden geregistreerd. 2013 lijkt ook geen records te gaan breken, al kunnen we de laatste dagen een daling meten die gelinkt kan worden aan de oostelijke luchtstroming.

temperatuur noordzee 2012
In 2012 bedroeg de temperatuur van de Noordzee gemiddeld 5 graden.
temperatuur zeewater 2013
In 2013 ligt de temperatuur van de Noordzee een fractie hoger (6°C).

Weerbericht 22 februari

Vandaag verwacht ik vanaf de ochtend de nodige opklaringen. Plaatselijk heeft er zich nevel en mist gevormd, maar de kans is quasi nihil door een lichte bries uit noordnoordoostelijke richtingen. De temperaturen liggen laag met -3°C aan de kust tot -8°C in de Ardennen. Plaatselijk is het uitkijken voor wat gladheid door motsneeuw / lichte sneeuw in het centrum en oosten van het land. De rest van de voormiddag verloopt wisselend bewolkt met een geleidelijke toename van de bewolking.

Deze namiddag blijft het overal wisselend bewolkt met in eerste instantie nog enkele opklaringen. Vanaf het oosten blijft de bewolking verder aandikken en dat kan weer resulteren in wat licht winterse neerslag (lijkt wel een soort van industriële sneeuw ..). Waar de orografie van belang is, kan de motsneeuw tijdelijk veranderen in lichte sneeuw. Een nieuwe sneeuwaccumulatie is niet geheel uitgesloten in de Ardennen. Het blijft overal vriezen (enkel aan de kust kan het kwik tijdelijk positief worden). De wind waait nog steeds zwak tot matig uit noordoostelijke hoek. Allesbehalve een temperatuur om u te verwarmen ..

Deze avond – en nachtperiode wordt het geleidelijk opnieuw droog. De temperatuur daalt sterk met -2 tot -3°C in het westen, -5 tot -6 in het centrum en tot -9°C in het zuidoosten van de Benelux. Waar er lokaal wat motsneeuw valt, is er gevaar voor gladheid.


Verder lezen

Alles bekijken