Fotogeniek weerbeeld

De afgelopen 24 tot 48 uur waren voor veel weeramateurs alsook fotografen perfecte momenten om plaatjes te schieten van de natuur in al haar pracht. Buien met hagel, onweer en optische verschijnselen maakten het mogelijk om een breed gamma aan prachtige weerfoto’s te verzamelen. Op de Facebookpagina van Weerstation Waregem krijgt u een indruk van dit fotogeniek weerbeeld.

Polaire lucht zorgt voor fotogeniek weerbeeld

Een depressie nabij het Verenigd Koninkrijk zorgt voor deze spectaculaire wolkensoorten. Deze stuwt via een omweg onstabiele en polaire luchtmassa’s naar het West-Europese vasteland. In deze luchtsoort kunnen buien profiteren van een licht thermisch effect boven het vasteland. Vooral in de namiddag komen de meeste en actiefste exemplaren tot ontwikkeling (contrast tussen temperatuur op 500 hPa en 2 m wordt dan gemakkelijk 30 tot 32°C). Dat is in het voorjaar ruim voldoende voor een klap onweer.

fotogeniek weerbeeld door koude lucht

Europees weermodel laat het..

Spannend op de weerkaarten is het zeker en vast. Waar april vastgeroest zat in een geblokkeerd patroon, lijkt mei 2012 uit een ander vaatje te tappen. Depressies krijgen de kans op verder richting het zuiden af te zakken met in delen van Spanje een verderzetting van fris en onbestendig weer. In West-Europa en vooral centraal Europa is deze set-up misschien wel verantwoordelijk voor een opstuw van zachte, subtropische luchtmassa’s.

De onderstaande weerkaart toont namelijk een sterke WAA (warmte-advectie) aan de voorzijde van de uitzakkende trog. Dit betekent vooral een toenemende kans op temperaturen boven 20°C (al dan niet tijdelijk) en later ook significante onweerkansen met mogelijke de eerste echte zware ‘noodweer-configuratie’.

uitzakkendetrog

Op dit moment is het Europese weermodel slechts één van de uitzonderingen in de uitvoer van de verschillende outputgegevens, maar het is een factor om rekening mee te houden. Het Amerikaanse weermodel schetst een soort gelijke configuratie hetzij dat de uitzakkende trog wel meer naar het oosten uitzakt. Bij ons levert dat dan geen 20°C op, maar fris en guur weer.

Bron kaartjes: meteociel.fr

Lees ook eens:

Lente in vol ornaat

De lente is in het land! April begon zoals maart geëindigd was: zonnig. De temperaturen zijn nu echter veel hoger dan toen. De afgelopen dagen haalden we in de Benelux makkelijk 20 graden of meer. Blijft de lente de komende dagen aanwezig of dient er...

Matthias BarbierLees dit artikel >
Zagen jullie de supermaan?

Afgelopen nacht was boven de Benelux de grootste supermaan van het jaar te zien. Het heldere weerbeeld maakte de condities ideaal om van dit natuurfenomeen te genieten. We kregen tientallen prachtige foto’s binnen van de maan en maakten hieruit...

Lander Van TrichtLees dit artikel >