6 april 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Geen sneeuw eerder deze week, maar gewoon temperaturen rond 11 à 12 graden. Het toont nog maar eens aan dat de weermodellen dergelijke prognoses heel moeilijk kunnen incalculeren. Vandaag en volgende dagen geen noemenswaardige kansen op sneeuwval (hetzij in de Ardennen op zondag). De huidige luchtdruksituatie is atypisch in vergelijking met vorig jaar. Toen mochten we onder invloed van diverse kernen van hogedruk genieten van schitterend lenteweer met meerdere dagen temperaturen tot 20°C.

Situatie in het verleden

luchtdruksituatie april 2011

Bovenstaande weerkaart visualiseert de weersituatie op 6 april 2011. Een kern van hogedruk zorgt voor een standvastig en zacht weerbeeld in West-Europa. Het werd toen vlot 20°C in onze regio.

Huidige weersituatie

luchtdruksituatie 2012

Bovenstaande weerkaart situeert een kern van hogedruk boven de Atlantische Oceaan. Boven het Europese vasteland krijgen depressies vanuit het noorden dan ook een kans om richting het zuiden af te zakken. Merk op dat een koude luchtbel ter hoogte van Portugal voor slecht weer zorgt.

Weersverwachting voor de rest van de maand

Geen 30°C of iets anders, maar een mogelijk geblokkeerd weerpatroon. Met deze stelling anticipeer ik op de huidige luchtdrukkaarten. Het Amerikaanse weermodel (GFS) en het Europese weermodel (ECMWF) laten op korte en middellange termijn een depressie vanuit het noorden afzakken richting de Benelux. Dat staat garant voor wisselvallig en vooral fris ‘lenteweer’. Het is volgens de laatste weerkaarten niet onmogelijk dat er volgend weekend weer wat (natte) sneeuw op het programma staat.

Weerkaart GFS | april 2012

weerkaart GFS 2012

Weerkaart ECMWF | april 2012

weerkaart ECMWF 2012

Bovenstaande weerkaarten zijn telkens afkomstig van een ander weermodel, maar toch zien we in beiden een vrij grote samenhorigheid. Er lijkt zich later in de week een noordelijke stroming te ontwikkelingen die grote delen van West- en Zuid Europa in de greep zal nemen. Dat betekent een grotere neerslagkans en een dalende temperatuur tot ver in Spanje.

Een geblokkeerd stromingspatroon?

Op dit moment is het nog te vroeg om hierover te oordelen, maar de kansen dat dergelijke configuratie enkele dagen of langer gaat aanhouden is niet onbestaande. Het zou betekenen dat een groot deel van de maand april frisser zou verlopen dan normaal met vooral in het midden en op het einde van de maand grotere neerslagkansen.

Dit in schril contrast met de langetermijnvoorspelling die onderstaand weerbureau heeft vrijgegeven. Deze opteren voor een iets zachtere maand april dan normaal… Ik heb mijn twijfels.

langetermijn april 2012

Bron foto: portal.iri.columbia.edu – meteociel.fr

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken