16 februari 2013 - 2 min. lezen 12 reacties

In het weerbericht van 16 februari eventjes geen meteoren of asteroïden die de aarde naderen, maar een gewoon éénvoudig weerbericht met duidelijk informatie. Tevens besteed ik kort ook even aandacht aan de weerkaarten op lange termijn, want deze zijn uitermate prachtig voor de tijd van het jaar. De winter van 2012 – 2013 zal voor mij de geschiedenis ingaan als één van de meest boeiende exemplaren! We hebben nog een maand voor de boeg en toch hebben we alles al gezien (vorst, sneeuw, windhozen, sneeuwdek, ijzel ,..)

Weerbericht 16 februari

Vandaag starten we de dag op de meeste plaatsen bewolkt. Enkel in het uiterste westen is er kans op enkele opklaringen, maar die blijven veelal schaars. De temperatuur schommelt rond het vriespunt in het uiterste zuidoosten van het land tot 5°C aan de kust. In Vlaanderen ligt het kwik tussen deze uiterste waarden. De wind waait zwak uit veranderlijke richtingen. Lokaal werd er nevel of mist gevormd. Deze kan het zicht beperken. Matig dus uw snelheid wanneer u in een mistbank terecht komt.

Vanmiddag behouden we hetzelfde weerbeeld met een iets grotere kans op opklaringen in de zuidwestelijke helft van België. Elders blijft het veelal bewolkt tot zwaarbewolkt met steeds kans op motregen. De maxima schommelen in Vlaanderen tussen 5 – 7 graden. In de Ardennen wordt het maximaal 2-3 graden en kan de dooi geleidelijk zijn werk gaan doen (sneeuwkwaliteit daalt). Vanavond en vannacht gaat het kwik opnieuw naar omlaag. In Vlaanderen verwacht ik voorlopig nog geen nachtvorst. Dat zal in de loop van volgende week serieus veranderen ..

Nieuwe opstoot Koning Winter

Onderstaande weerkaart is de luchtdruksituatie voor donderdag 21 februari 2013. We zien in principe een bijzonder klassieke winteraanval met een afsnoering van een hogedrukgebied boven Scandinavië. Op die manier wordt koude lucht vanaf de Noordpool rondom het hogedrukgebied naar het zuiden getransporteerd.

Waar we de voorbije weken geen echte transportkou konden genereren, zou dat met deze set aan weerdata wel lukken (getuige ook de pijlen die de luchtstroming van Rusland naar onze omgeving aanduiden). In deze luchtstroming wordt dan nog eens een koude luchtbel berekent met een toenemende kans op sneeuwval.

Ondertussen kunnen depressies op de Atlantische Oceaan geen vuist maken tegen de Rus en krijgen we hoogstwaarschijnlijk weer een aanval van de machtige winter!

klassieke wintersituatie
Een nieuwe aanval van Koning Winter 2013 staat in de steigers

Bron kaartje: meteociel.fr

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

1 dag geleden - 3 min. lezen