16 oktober 2016 - 8 min. lezen 515 reacties

Nu we de zomer definitief achter ons hebben gelaten kunnen we al eens een blik werpen op aankomende winter. Winterverwachtingen zijn zeer moeilijk om te maken. Er zijn veel factoren die kunnen wijzen op een koude of zachte winter. Het Amerikaanse weermodel GFS verwacht bijvoorbeeld een zachte winter met veel wind.

In dit artikel dan ook geen winterverwachting 2016-2017 van de hand van NoodweerBenelux, maar een geweldige opsomming van wat andere partijen schrijven en beweren. Komende weken en maanden gaan we ook updates meegeven in dit artikel. Dat doen we door middel van reacties onderaan dit artikel. U kan zelf ook reageren, iets wat we zeker appreciëren!

Weerbeeld begin oktober

De hogedrukconfiguratie die momenteel ons weer beheerst zou ons tijdens de winter zeer koude temperaturen geven. Het hogedrukgebied dat momenteel boven boven Scandinavië gestationeerd is ligt werkelijk perfect om ons ijskoude continentale lucht aan te voeren. Momenteel is het wel kouder voor de tijd van het jaar maar winters is het allesbehalve. Dit komt omdat het continent nog niet voldoende is afgekoeld om koude lucht tot bij ons te brengen.

Waar houden we rekening mee?

Zonneactiviteit ligt erg laag

De zonneactiviteit is niet altijd even sterk. De zonneactiviteit heeft cyclussen, een cyclus duurt 11 jaar. Gedurende die 11 jaar haalt de zon een zonnemaximum en zonneminimum. Tijdens een zonnemaximum zijn er veel zonnevlekken, tijdens het zonneminimum zijn er geen zonnevlekken. We zien momenteel dat de zonneactiviteit erg laag ligt. Er is wel degelijk een verband tussen een lage zonneactiviteit en een koudere winter.

De meeste Elfstedentochten zijn namelijk uitgereden tijdens een periode met lage zonneactiviteit. Dankzij deze factor lijkt de kans op een koudere winter iets groter. We kunnen trouwens ook een opmerkelijk gegeven analyseren uit onderstaande grafiek. De koude winters van 2009-2010 lijken mooi overeen te stemmen met de minima aan zonnevlekken.

zonnecylus-grafiek
We zien dat de zonneactiviteit flink daalt, het zonneminimum komt dichtbij.

El Niño is afgelopen

Vorige winter viel helemaal in het water mede dankzij de sterke El Niño. De temperatuurafwijkingen in Zuidoost-Azië zouden de ligging van lage- en hogedrukgebieden beïnvloeden. Hierdoor was er bij ons een nat en zacht voorjaar. De El Niño is nu volledig afgelopen. Men dacht even dat er er een El Niña ging komen maar die lijkt er volgens de laatste berekeningen niet te komen. De El Niña is de tegenhanger van de El Niño.

Het water in de oostelijke grote oceaan rond de evenaar koelt sterk af bij een El Niña. In de Benelux heeft een El Niña weinig effect. Enkel het voorjaar zou droger verlopen hier in de Benelux tijdens een El Niña.

el-nino-grafiek
Op deze grafiek zien we hoe sterk de El Niño was afgelopen winter. De El Niño is nu volledig afgelopen.

Het orkaanseizoen draait op volle toeren

Momenteel zijn er al 6 orkanen geweest over de Atlantische oceaan. Dit zijn er al 2 meer dan vorig jaar, toen waren er maar 4 orkanen. Er zou ook een verband zijn tussen een stevig orkaanseizoen en een koudere winter. Orkanen nemen warme lucht van over zee mee richting het noorden.

Sommige orkanen of restanten van orkanen kunnen dan die warme bovenluchten meenemen tot aan de noordpool. Warme bovenluchten in het noorden kunnen ervoor zorgen dat er tijdens de wintermaanden een stevigere hogedrukgebied kan ontstaan. Zo kunnen er mooie blokkades ontstaan die ervoor zorgen dat zachte westenwinden geen kans maken.

Visie volgens Accuweather, storm en te zacht!

Het populaire accuweather.com heeft recent geleden ook een prognose de wereld ingestuurd met vooral een focus op een zachte winter voor West-Europa. Met een aanzwengelende straalstroom vanaf december 2016 wordt er met regelmaat van de klok zachte lucht naar de Benelux gestuwd. Op deze actieve tak van de straalstroom kunnen lagedrukgebieden zich snel gaan uitdiepen.

Accuweather verwacht dan ook enkele krachtige stormen voor Ierland, UK, Nederland, Duitsland en Denemarken. De gebieden ten zuiden van deze regio’s krijgen de restanten van het stormweer te verwerken.

We citeren: “A storm track that will shift north and south across western Europe will lead to numerous impacts across France, Belgium, the Netherlands and Germany this winter.”

wintervoorspellingen-volgens-accuweather
West-Europa krijgt met regelmaat van de klok enkele stormen te verwerken. In het zuiden van Europa daarentegen blijft het eerder droog. De kansen op echt winterweer zijn volgens accuweather.com voorbehouden voor het oosten van Europa.

Opmerkelijk is dat de kans op veel sneeuw en strenge vrieskou tot nihil wordt herleid bij deze meteorologische instantie. Vooral de klassieke gebieden in het oosten van Europa en Rusland kunnen zich opmaken voor strenge vorst en bakken sneeuw. Beelden in de media van metershoge sneeuw is bij dit soort wintervoorspellingen een utopie voor West-Europa.

Visie volgens AER en Judah Cohen

Judah Cohen is de meteoroloog die bekend en berucht is bij de opmaak van wintervoorspellingen. Het gaat hier om de man die een verband heeft gezocht naar de intensiteit van de winter in zowel Amerika als Europa door de hoeveelheid sneeuw te analyseren die valt tijdens de maand oktober. Het grondgebied dat hij hiervoor analyseert is Siberië.

Bij een forse en snelle toename van de sneeuwbedekking boven Siberië oppert Judah Cohen een positieve invloed op de intensiteit van de winter voor zowel het oosten van Amerika als het Europees grondgebied. De wintervoorspelling die hij in 2014-2015 heeft gepubliceerd, was dan ook een schot in de roos met een ijskoude prognose voor Oost-Amerika. U herinnert zich waarschijnlijk nog de flinke ijspegels aan wagens en de diepvrieskou tot -26°C in Denver, Colorado (13 november 2014).

afwijking-temperatuur-noord-amerika
Uit de analyse van NOAA blijkt dat het oosten te maken kreeg met te lage temperaturen voor de tijd van het jaar terwijl het westen van Noord-Amerika eerder te hoge temperaturen voorgeschoteld kreeg. Opmerkelijk, ook het westen van Noord-Amerika kreeg minder neerslag te verwerken tegenover normaal.

Voor de winter van 2016-2017 houdt Judah Cohen opnieuw rekening met zijn parameter die we de ‘Siberian snow cover’ noemen. Als deze maand de hoeveelheid sneeuw exponentieel zal toenemen in het betrokken gebied is er een grotere kans op een interessant weerpatroon deze winter voor de gebieden Europa, het oosten van Azië en het oosten van Amerika.

Opmerkelijk is ook dat de huidige staat van de polar vortex in de stratosfeer en troposfeer opvallend zwak georganiseerd is. Voor de experts in het analyseren van deze parameters betekent dat een goede kans op een verstoord weerpatroon qua luchtdrukgebieden. We citeren Judah Cohen:

“The polar vortex both in the stratosphere and the troposphere are unusually weak so far this fall, if this trend continues severe winter weather is likely for widespread portions of northern Eurasia, including Europe and East Asia, and the eastern United States.”

En wat denkt Matthew Hugo over de winter?

En dan is er ook nog Matthew Hugo natuurlijk die via netweather.tv vaak zijn mening geeft over de status van de polar vortex en de gezondheid van de stratosfeer. Hij gelooft er, net zoals Judah Cohen, sterk in dat er een correlatie bestaat tussen beide systemen en dat een zwakke polar vortex op de Noordpool kan leiden tot een solide blokkade boven het noordelijk halfrond.

Indien gunstig gelegen, met positie op de Atlantische Oceaan, kan zo’n blokkade voor een oostelijke luchtcirculatie zorgen met aanvoer van transportkoude. Een perfect voorbeeld van zo’n winter was 2012-2013!

Winterverwachting 2016-2017

Vorige winter ging gebukt onder de sterke effecten van een El Niño en een westelijke QBO fase. Komende winter is de kans op sterke effecten van een El Niño minder aan de orde en neigen we eerder naar een La Nina patroon. Allemaal wetenschappelijke termen waarmee we jullie om de oren slaan, maar weldegelijk belangrijk om aan seizoensvoorspellingen te doen. Vooral het afnemend effect van El Niño en de verdere daling richting La Nina stemt wetenschappers en de wintervoorspellingen gelukkig.

winterverwachting-2016-2017-benelux
Krijgen we dit jaar meer sneeuw dan vorige winter? Als we dit beestje mogen geloven, dan krijgen we vast en zeker een winters gevoel 😉

De basis om de winter in te duiken is namelijk compleet anders dan wanneer we 2015-2016 moesten aanvatten. Onderstaande grafiek toont mooi de neerwaartse trend in het El Niño gegeven. Tijdens de wintermaanden zouden we volgens de computermodellen een negatieve trend moeten waarnemen waardoor we in La Nina condities komen te zitten. Samen met een oostelijke QBO fase een betere uitgangspositie voor winterweer in West-Europa.

voorspelling-la-nina
El Nino verliest de komende maanden haar effect op het noordelijk halfrond met uiteindelijk een negatieve fase tijdens de wintermaanden 2016-2017. Dit kan in het voordeel spelen van een winterse episode in West-Europa.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

3 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

2 dagen geleden - 3 min. lezen