12 januari 2013 - 3 min. lezen 51 reacties

Eindelijk, de winterprik is in het land. Sinds het begin van deze week waren de weermodellen op zoek naar winterweer voor de Benelux. Sinds gisteren is de temperatuur beginnen dalen (zelfs met wat natte sneeuwval in delen van België en Nederland). De komende 24 uur en zelfs de hele volgende week blijft het uitermate aangenaam om de weerkaarten te volgen. De verschillende opties van het GFS, ECMWF en UKMO kiezen voor winterse aspiraties tot en met donderdag 17 januari 2013.

Vanaf vrijdag lopen de weermodellen teveel uit elkaar en is het niet zinvol om een weersverwachting op te maken. U blijft de bespreking in deze weerberichten dan ook het best volgen. Leuk om te vermelden is dat jullie aantal de afgelopen dagen met zo’n 60% is gestegen in vergelijking met een rustige periode! Bedankt.

Weerbericht 12 januari

Winters met sneeuwval

Vandaag bereikt een lagedrukgebied het westen van Frankrijk. Met een zuidelijke stroming duikt deze depressie richting Bordeaux. Aan de noordzijde van dit systeem bevindt zich een neerslagzone die met deze negatieve temperaturen sneeuw zal veroorzaken in het noorden en westen van Frankrijk. De afgelopen dagen leek deze sneeuwzone ook over België te trekken, maar nu moeten we dit gebied beperken tot de gebieden langs de Frans-Belgische grens (volgens GFS).

Een ander weermodel (HIRLAM) laat echter andere signalen zien. De sneeuwzone zou tot aan de provincie Antwerpen – Limburg reiken met 2-5 cm in de andere provincies. Dat scenario is waarschijnlijk te rooskleurig.

weerbericht 12 januari en sneeuwprognose
Belangrijk bij deze weerkaart is om te vermelden dat de kleurenindicatie een percentage voorstelt waarin het natuurfenomeen zich kan voltrekken.

Een paarse kleur wijst dus niet meteen op extreem weer / noodweer. In tegenstelling tot andere kaartjes geef ik enkel de procentuele kans mee.

Deze ochtend merken we nog weinig van de sneeuwzone. Het is bijna overal aan het vriezen (enkel in de provincie Henegouwen en Namen) met kans op rijm – en ijsplekken. In de loop van de voormiddag neemt de bewolking vanuit Frankrijk toe en wordt het zwaarbewolkt. In het noordoosten van België kunnen de opklaringen langer standhouden. De wind waait zwak uit het oosten.

Vanmiddag en vanavond blijft de bewolking toenemen langs de Frans-Belgische grens. Het is dan ook niet uitgesloten dat er al een vlokje sneeuw naar beneden dwarrelt, maar voorlopig blijft er niets liggen. Na 16:00 neemt de kans op lichte sneeuwval verder toe. De hoeveelheden schommelen algemeen tussen 1 en 3 centimeter.

De temperatuur wordt licht positief in de meeste gebieden en de wind blijft aanhouden uit het oosten. Wilt u de weersituatie in het zuiden van West-Vlaanderen op de voet volgen, bekijk dan zeker de actuele weercondities van het weerstation Waregem!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken