11 januari 2013 - 2 min. lezen 35 reacties

GFS 18:00 was gisterenavond goed te noemen wat winterweer betreft. Echter, vanochtend kiest GFS 00:00 voor een iets andere luchtdrukverdeling waardoor de winterkansen vanaf donderdag moeilijkheden krijgen. Een inzettende west-circulatie (WC) duikt richting het zuiden van Europa en de eerste poging tot dooi lijkt niet te slagen. We krijgen daardoor vooral boven België sneeuwval van betekenis. Later in de week wordt er een nieuwe dooi-aanval vanaf de Atlantische Oceaan in de steigers gezet en dat lijkt een gerede kans te maken op slagen.

We gaan het afwachten natuurlijk, want als er de komende 24-48 uur sneeuw gaat vallen boven het Europese continent kan het zo maar anders uitdraaien (koud continent heeft zijn voordeel tegenover een inzettende zachtere stroming).

weerpluim 11 januari
De weerpluim van 10 januari 2013 toont een grotere spreiding in de laatste grafiek (temperatuur).

Daar bevinden zich vanaf medio volgende week meer lijntjes boven het nulpunt wat dus kan duiden op een dooi-aanval. In de eerste grafiek ziet u de neerslagkansen (ook vooral na dinsdag)

Weerbericht 11 januari

Vandaag krijgen we een serieus ander weerbeeld voor de kiezen. Waar we de voorbije dagen tot weken konden genieten van zachte, ja bijna ‘zwoele’ temperaturen uit het zuidwesten moeten we vandaag rekening houden met maxima die nauwelijks boven het vriespunt schommelen. Het koufront dat deze gevoelig koudere lucht markeert, trekt op dit moment naar het noorden van Frankrijk. Plaatselijk wordt er wat lichte regen of sneeuw gemeld.

In het westen van het land is het nu (7:30) nog ruim 3 graden. Elders in België daalt het kwik richting vriespunt. De wind waait de hele dag uit het noorden tot noordoosten. Later vandaag krijgen opklaringen meer ruimte. De kansen op neerslag nemen dan verder af.

Bron kaartje: knmi.nl

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken