UPdate winterweer 2013

Sneeuw of winterliefhebbers moesten de afgelopen weken flink op hun tanden bijten. De winter anno 2012-2013 stelt tot op heden flink teleur. Na een kouder intermezzo in december 2012 werd het vanaf 14 december gevoelig zachter. Met een sterk inzettende zonale stroming kregen we veel regen en zachte maxima. Zelfs nachtvorst was vanaf toen nauwelijks te bespeuren. Het nieuwe jaar brengt ons nog 2 maanden waarin de winter flink kan toeslaan en het lijkt wel of er inderdaad verandering op til is.

temperatuur december 2012

Foto 1: op deze grafiek zien we duidelijk de zachtere trend vanaf 12 december 2012. Een sterk inzettende westelijke stroming bracht ons een recordnatte decembermaand. In Waregem viel er zo’n 133.6 mm. In Ukkel was dat zelfs richting 175 mm.

Stratosfeer aan flarden (UPdate winterweer)

In eerdere artikels verschenen op deze website, bespraken we de onzekere factor van de stratosfeer en de invloed ervan op winterweer voor onze contreien. Een grootschalige opwarming tussen 18 en 50 km van de atmosfeer zou gunstige blokkades kunnen veroorzaken op de Atlantische Oceaan waardoor de poort van Koning Winter opengaat. Echter, dit is geen exacte wetenschap dus moeten we nog steeds afwachtend toekijken op de imposante berekeningen van het het GFS – ECMWF weermodel. Hieronder plaats ik voor u de actuele situatie op de Noordpool en de toekomstige situatie (10 hPa).

opwarming stratosfeer 2013 (voorbode winterweer)

Foto 2: de stratosfeer warmt enorm op (Sudden Stratospheric Warming) met een toename van 80 graden op 10 hPa. Vorig jaar was hiervan nog geen sprake en heersten er temperaturen van -70, -80°C. Een sterke poolwervel met geregeld sterke depressies op de Atlantische Oceaan kunnen hiervan het gevolg geweest zijn. Het spreekt voor zich dat als het nu dusdanig gaat opwarmen er mogelijk een ander weerpatroon Europa staat te wachten.

Om de kracht van de verandering aan te tonen, heb ik ook nog eens het kaartje toegevoegd van 8 januari 2013. We zien dat de koudepoel in de stratosfeer flinke klappen krijgt boven Rusland met een doorzettende opwarming. Tegelijkertijd gaat ook het hele zaakje boven Canada sterk in temperatuur oplopen. De SSW zet zich door op alle niveaus!

dubbele opwarming stratosfeer

Foto 3: we zien de koude temperaturen boven de Noordpool (hoogte stratosfeer) geleidelijk opsplitsen in twee afzonderlijke gebieden. De Polar Vortex wordt dus als het ware in twee verdeeld met mogelijke gevolgen voor de troposfeer of de zone waarin ons weer zich afspeelt. Let wel: het verband tussen een opwarmende stratosfeer en een winterinval in Europa is nog steeds niet bewezen.

Blijf deze weerblog ook volgen via Facebook en deel / share dit bericht met vrienden / geïnteresseerden door bovenstaande sociale knoppen te gebruiken.

Doch heb ik echter sterke vermoedens dat vanaf de tweede helft van deze maand (januari 2013) de kansen op winterweer gaan toenemen. Ook Matt Hugo van netweather.tv zinspeelt op dergelijke situatie.

Situatie stratosfeer en troposfeer

De situatie tussen 18-50 km (stratosfeer) sijpelt meestal maar enkele weken later door richting troposfeer. Hierdoor kan het nog een tijdje duren vooraleer we veranderingen zien ontstaan in de diverse runs van het Europese en Amerikaanse weermodel. Vooralsnog moeten we gewoon rekening houden met saai winterweer en geregeld kansen op nevel en mist.

Benieuwd naar artikels uit ons archief ~ artikel 1artikel 2artikel 3

De temperaturen profiteren van de huidige positie van het hogedrukgebied nabij de Azoren en klimmen bijna iedere dag tot de dubbele cijfers. Vrij uitzonderlijk, maar geen recordwaardes. Hopelijk moeten we het later deze maand niet bekopen met bakken sneeuw en continentale kou vanuit  Rusland.

Status van de NAO-index?

Vaak wordt bij de weerliefhebbers en meteorologen ook gekeken naar de NAO-index voor eventueel winterweer. Als we te maken hebben met een negatieve NAO , dan is het hogedrukgebied nabij IJsland nadrukkelijker aanwezig wat in principe een zuidelijke straalstroom geeft (met een oostelijke stroming voor ons). Is de NAO positief , dan regeert het hogedrukgebied nabij de Azoren in het zuiden van Europa en krijgen we milder winterweer. Wie er meer over wil lezen, kan hier terecht. Voor het actuele plaatje / stand van zaken over de NAO-index, kan u hier kijken.

Samenvattend

Het is vorig jaar alsook de eerste dagen van het nieuwe jaar 2013 allesbehalve saai wat het weerbeeld betreft. Oké, op dit moment valt er weinig te schrijven, maar daar kan wel eens heel snel verandering in komen. De stratosfeer warmt dusdanig op waardoor het weer in de troposfeer binnen enkele weken totaal kan veranderen (zowel positief als negatief voor de winterliefhebber).

Benieuwd naar artikels uit ons archief ~ artikel 4artikel 5artikel 6

Het zal zaak zijn om bij de les te blijven en te leren uit de actuele gebeurtenissen in de atmosfeer. Heeft uw vragen over het winterweer of wil u meepraten over het onderwerp, gebruik onderstaand reactieformulier dan éénvoudig te koppelen valt aan de sociale media.

Bron kaartjes: meteociel.fr


Lees ook eens:

  • Laat ons hopen @ André !! De slee en de centimeters tellen = nostalgie :). De run van ECMWF tot +144 uur vrij stabiel met de voorganger, enkel meer WAA richting Noorwegen met later mogelijk een Scandihoog.

  • André

    Laat het ons hopen dat hij komt ( de winter)

  • winter is nog maar begonnen, februari is de vorstmaand, dus er kan nog veel gebeuren. Door de zachte temperaturen komen de eerste bloemen alweer uit de grond.

  • jeroen

    ik wil sneeuw :'(

  • ECMWF weermodel komt binnen vanaf 19:00 ~ ik plaats de update hier.