11 maart 2013 - 3 min. lezen 95 reacties

Vorige week vrijdag waren wij bij NoodweerBenelux vermoedelijk de eerste om te waarschuwen voor een (grote) sneeuwhoeveelheid in het begin van de nieuwe werkweek (lees ook: sneeuwverrassing maandag – dinsdag). 3 dagen later zien we nog steeds dezelfde synoptische situatie naar voor komen.

Een depressiekern boven het westen van Frankrijk trekt in eerste instantie uitdiepend richting het centrale deel van Frankrijk. Op dit systeem bevindt zich een actieve sneeuwstoring die vandaag, vanavond en morgen ons weerbeeld zal bepalen. Op veel plaatsen in de Benelux zal er sneeuw van betekenis vallen.

Algemene gladheid op komst

Op dit moment (07:15) zien we in het hele land negatieve temperaturen. De temperaturen op 850 hPa en dauwpunt zijn voldoende laag om alle neerslag die vanaf nu gaat vallen als sneeuw te genereren. De eerste vlokjes dwarrelen momenteel neer langs de Frans-Belgische grens. Dit is neerslag veroorzaakt door een uitdovend warmtefront dat geleidelijk aan kracht zal verliezen. Doch wordt er op dit systeem een 2 tot 3 cm berekend. Hou hiermee dus zeker rekening in de loop van de dag. Overal zal het weer winters wit worden.

Matig tot hevige sneeuwval in de loop van dinsdag

En dan komt het echte werk tevoorschijn. De winter van 2012-2013 overtuigt de sneeuwgoden om een heuse lading af te zetten in de Lage Landen. Hieronder ziet u onze voorlopige verwachting waarin we gemiddeld 10 cm verwachten voor de meeste plaatsen in het land. De regel geldt: hoe meer richting het noorden (Nederland), hoe minder neerslag / sneeuw er zal vallen.

Wie meer richting het zuiden woont (Frankrijk) mag zich vermoedelijk opmaken voor een sneeuwdek om U tegen te zeggen (gemakkelijk 15 cm en meer in de loop van deze avond – en nachtperiode).

sneeuw weerbericht 11 maart
De waarschuwingskaart van deze website kiest voor een tweedelige paarse waarschuwing. Dit is geen grafische weergave van een ‘EXTREME’ waarschuwing, maar een procentuele kans op een significant sneeuwdek. Hou dit dus zeker in het achterhoofd. Gemiddeld 5-10 cm voor België met lokale uitschieters richting 15 cm.

Daar waar de wind in de loop van de namiddag zal meespelen, moet men ook rekening houden met sneeuwophopingen / sneeuwduinen. Deze kunnen een veel grotere hoogte aannemen dan het werkelijk sneeuwdek en het verkeer ernstig verstoren. Boven de Ardennen werd tevens gekozen voor een >95% kans op 20 cm of meer door een orografische triggering. Dat betekent dat de heuvels ervoor zorgen dat de bewolking moet stijgen met een intensiever neerslagsignaal.

Andere parameters de komende 24 – 36 uur

Naast de grote hoeveelheid sneeuw die wordt berekend door de weermodellen moeten we ook rekening houden met een ijskoude wind uit het noordoosten. Het laagje die namelijk richting Frankrijk opschuift, genereert aan de noordoostelijke flank een snijdende noordooster. De gevoelstemperatuur komt hierdoor ettelijke malen onder de actuele temperatuur te liggen.

De temperatuur blijft vandaag overal negatief (0 in het uiterste westen en -2 graden in de Ardennen). Vannacht overal nog iets meer negatief (richting -4°C als gemiddelde waarde). Hou dus in het verkeer absoluut voldoende afstand bij hevige sneeuwval en matig uw snelheid !

Sneeuwsituatie + onze visie op het weer

Sneeuw voorspellen is een zaak van ‘snowcasting’. Dat betekent heel éénvoudig dat u zelf de radarbeelden moet volgen en daarop een logische interpretatie. Vandaag zijn wij niet in staat om ieder uur van de dag de situatie op te volgen, dus gelieve de info op deze website (de weerkaarten) goed te bekijken.

Er is sneeuw op komst, maar zoals we dat vanuit het verleden hebben meegemaakt, is een positieve of negatieve verrassing nooit veraf.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

14 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

3 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen