10 januari 2013 - 2 min. lezen 39 reacties

Waar GFS 12:00 gisteren na +168 uur de winterse pedalen kwijt raakte, kunnen we vanochtend stellen dat het weermodel op lange termijn blijft zinspelen op een dooi-aanval vanuit het noordwesten. Het lijkt mij een situatie die we bijzonder goed in het gaatje moeten houden, want ik heb het gevoel dat het Amerikaans weermodel rekening houdt met de gespleten poolwervel (stratosfeer) en daardoor de winter minder kansen lijkt te bieden dan voorheen werd gedacht. UKMO, GEM en ECMWF (in mindere mate) blijven winters tot de betrouwbare termijn.

kanteling hogedrukgebied
het hogedrukgebied dat begin volgende week voor winterse buien, sneeuwbuien en vrieskou gaat zorgen in onze omgeving wordt later omvergeduwd door een sterke zonale stroming boven de Atlantische Oceaan.

Hierdoor gaat het hogedrukgebied voorover hellen over het westen van Europa met een afsnoering van de koude luchtbel boven Italië en geleidelijk zachtere temperaturen in de bovenlucht.

Weerbericht 10 januari

Vandaag natuurlijk nog geen winterse perikelen, want dat vraagt allemaal wat tijd. Deze ochtend en voormiddag is het frisjes met een landelijk gemiddelde van 4°C omstreeks 7:55. Enkel in de Ardennen is het frisser met minima rond het vriespunt en dus kansen op gladheid. Geleidelijk stijgt het kwik overal richting 5-6°C. Het blijft bewolkt en met tijd kan het wat miezeren. De wind is zwak uit zuidwestelijke richtingen.

Deze namiddag nemen de kansen op opklaringen verder toe. Vooral in het westen en centrum kunnen deze de bewolking positief beïnvloeden. Het wordt maximaal 6°C en de wind waait zwak uit veranderlijke richtingen.

Bron kaartje: meteociel.fr

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

3 dagen geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

5 dagen geleden - 2 min. lezen