9 februari 2013 - 2 min. lezen 23 reacties

Terwijl ze in Amerika te kampen hebben met een heuse sneeuwstorm (hoeveelheden tot +50 cm) oogt de luchtdruksituatie boven Europa tamelijk bijzonder. We bevinden ons ten oosten van een rug van hogedruk die de Atlantische Oceaan tot morgen kan tegenwerken wat zachtere lucht betreft. Echter, vanaf morgenmiddag breekt deze rug boven het UK door een flinke depressie.

Aan de voorzijde bevindt zich een warmtefront met gevoelig hogere temperaturen op 850 hPa (1499 m). Toeval wil nu dat het warmtefront net in de avond en nachtperiode zal passeren waardoor we in België nog met koude temperaturen opgezadeld zitten.

De progtemps of soundings en de laatste weerdata laten dan ook geruime tijd sneeuwval zien vanaf morgenmiddag 17:00 tot laat in de nacht. De meeste neerslag lijkt bestemd voor het zuidwesten van BE (grens met Frankrijk). Later vandaag schrijf ik een nieuwe update omtrent deze sneeuwkansen!

hoeveelheid sneeuw

Begin deze week kwam ditzelfde Amerikaanse weermodel met sneeuwhoeveelheden tot 20 lokaal 25 cm. Dat we toen de nuance maakten dat het waarschijnlijk zo geen vaart zou lopen, blijkt uit bovenstaande kaart. Tot en met maandag wordt de meeste sneeuw over het westen berekent met accumulaties tot 5, zeer lokaal 10 cm.

Weerbericht 9 februari

Vandaag verwacht ik in tegenstelling tot de voorbije dagen heel wat droger weer. De invloed van het hogedrukgebied ten westen van de Benelux oefent meer druk uit en dat beperkt de buienactiviteit. De kans op een lokaal exemplaar blijft natuurlijk bestaan. Deze ochtend begon ook vrij frisjes met in het westen minima rond -1°C aan de Kust en -4°C wat dieper in West-Vlaanderen. Elders in België was het iets zachter met temperaturen rond -2°C / -3°C. In de Ardennen zakte het kwik boven het sneeuwdek tot -7°C ! De wind waait zwak uit noordelijke tot noordoostelijke richtingen.

Deze namiddag verandert er weinig in het algemene weerbeeld. Opklaringen en wolkenvelden wisselen elkaar af. Vandaag leent zich dan ook uitstekend om een mooie winterwandeling te maken. De temperatuur wordt positief in Vlaanderen met maxima rond 2°C. In de Ardennen blijft het vriezen. In de late namiddag daalt het kwik opnieuw en dat luidt een koude nacht in. De minima kunnen dalen tot beneden -5°C op veel plaatsen. In de Ardennen gaan ze richting -10°C.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken