7 februari 2013 - 3 min. lezen 19 reacties

Wilt u weten of het gaat sneeuwen of regenen op zondag 10 februari 2013? De dag dat ook de grootste stoet van het land opnieuw wakker wordt => Aalst carnaval. Het huidige weerbeeld (7 februari) wordt gedomineerd door winterse buien die via een noordelijke stroming naar België en Nederland afzakken.

Deze weersituatie verliest de komende 24 uur haar pluimen en vanaf zaterdag wordt er gewerkt aan een mogelijk bijzondere weersituatie! Er ligt namelijk een flinke sneeuwzone op de loer die plaatselijk 5 tot 15 cm verse sneeuw kan veroorzaken. Heuse sneeuwpret tijdens de stoet? Het kan zomaar.

Regen – en sneeuwzone op zondag

Het Amerikaans en Europees weermodel komen in hun hoofdberekening met een uitdiepend laagje in de loop van zaterdag. Dat systeem bereikt ons tegen zondagmiddag met een toenemend neerslagsignaal. De situatie kan u hieronder visueel raadplegen.

sneeuw tijdens carnaval
Deze weerkaart van het Amerikaans weermodel toont de mogelijk bijzondere weersituatie voor zondag rond de middag.

Een uitdiepend laagje trekt Frankrijk binnen en aan de noordoostelijke zijde van het systeem wordt continentale kou aangevoerd naar de Benelux. Hierdoor valt de eerste neerslag hoofdzakelijk als (natte) sneeuw met grote kansen op droge sneeuw. Gisteren hadden we in het weerbericht een weerkaartje gepost met sneeuwhoeveelheden tot 25 cm. (ruwe data)

Op dit moment berekenen de weermodellen de eerste neerslag rond het middaguur nabij de Frans-Belgische grens. Langzaam trekt deze neerslagzone met sneeuw naar het noordwesten. Rond 16:00 zou het op de meeste plaatsen bewolkt moeten zijn met een toenemende kans op dwarrelende vlokjes (volgens de GFS weerdata (12:00) van 7 februari). De rest van de namiddag en avond neemt overal de intensiteit toe vanuit het zuiden en kan er zo’n 5-10 cm gaan vallen (met optie tot meer).

blauwe icoontjes sneeuw

De rode cirkel toont België aan en de blauwe icoontjes wijzen op sneeuwval. De groene icoontjes indiceren regenval. Dat blijft voorlopig ten zuiden van België en Nederland.

Weersverwachting Aalst carnaval

De temperatuur schommelt op zondag tussen 0 en 2 graden en de wind waait meestal matig uit zuidelijke richtingen. Dat zou in principe het koudegevoel (windchill) tot onder het vriespunt moeten duwen ! Zorg dus zeker voor voldoende warme kledij! Zie onderstaand weerkaartje.

weersverwachting Aalst carnaval

Het lijkt vanaf zaterdag spannend te worden van wat het nu precies gaat worden. Weermodellen zinspelen op een winterse situatie tussen zondag – maandag met kansen op flinke sneeuwval en een tijdelijk sneeuwdek in de Benelux dat gemakkelijk 10 cm kan bereiken. Als de depressie boven Frankrijk iets meer opschuift naar het noorden verkeert België in de warme sector en zijn de temperaturen net te hoog voor sneeuw.


Verder lezen

Alles bekijken