8 mei 2012 - 3 min. lezen 0 reacties

Spannend! Zo kunnen we de situatie de komende 48 uur het best omschrijven. Na de onweders van eerder deze maand wordt het morgen en vooral donderdag opnieuw flink onstabiel. De combinatie van onstabiliteit en windschering (dynamiek) lijkt vooral donderdagavond voor spektakel te zorgen in het centrum en oosten van de Benelux. Boven Duitsland en het noordoosten van Frankrijk lijkt het nog iets heftiger te worden aangezien de overlap tussen diverse ‘noodweerparameters’ daarginds nog iets beter is. Een kleine voorbeschouwing (gebaseerd op GFS 06:00) met als eerste de parameters die de onstabiliteit aanduiden:

Een eerste en meestal veel bekeken parameter om de kansen op onweer in te schatten, de CAPE. Dit duidt de hoeveelheid energie in de atmosfeer aan. Hoe hoger deze waardes (uitgedrukt in j/kg), hoe meer kans op fel onweer. Echter, een lage cape en een hoge dynamische setting kunnen evenzeer zwaar onweer veroorzaken met windverschijnselen.

Interessante onweersituatie

De atmosfeer in het noordoosten van Frankrijk kan donderdagnamiddag flink onstabiel worden met 900 tot 1200 j/kg. In het westen van Duitsland wordt het evenzeer onstabiel, maar iets minder intens (400 – 600j/kg). Deze twee zones krijgen voor mij de voorkeur wat betreft (zware) onweders. Het westen van België lijkt door de locatie en de timing minder kans te maken op significante buien.

Als tweede belangrijke parameter beschouwen we de dynamische setting. Dynamiek of windschering is in overlap met onstabiliteit een gevaarlijke cocktail. De windshear kan er namelijk voor zorgen dat er zich buien gaan organiseren en/of dat er rotatie kan optreden. Hieronder de waardes voor aanstaande donderdag (15:00).

De windschering tussen 1 tot en met 8 km in de atmosfeer is op dat tijdstip vooral in het westen van Duitsland positief voor de ontwikkeling van enkele supercells/rotatie. We zien waardes opduiken tot 40 kts wat normaliter voldoende is voor enkele rotatieverschijnselen.

Als extra toegevoegde waardes voor de dynamiek kan u hieronder de SCP (Supercell Composit Parameter) en de SRH (Storm Relative Helicity) raadplegen. Deze waardes versterken aan de éne kant het ‘shearverhaal’ en anderzijds zijn ze mede verantwoordelijk voor de kans op onweer met discrete windstoten in de vorm van windhozen. De beide waardes zijn donderdagnamiddag goed te noemen in het oosten van België en het noordoosten van Frankrijk alsook in het westen van Duitsland. Voor stormjagers lijkt het dus navenant dat ze zich in die regio gaan vestigen om flink wat natuurgeweld te mogen aanschouwen*.

Zoals bij iedere onweersituatie zal het donderdagochtend zaak zijn om de gehele atmosfeer opnieuw te herbekijken. Pas in de late voormiddag kan beslist worden over de ernst van de situatie. Op dit moment schuift het Amerikaanse weermodel nogal met de exacte positie en de timing van het koufront. Dit is cruciaal in de gehele weersverwachting aangezien onweer op de namiddag minder hevig zal uitpakken dan wanneer het rond 17:00 – 18:00 ontstaat. Op dit moment dus de meeste kansen voor het oosten van de Benelux op hevig onweer. Boven het westen lijkt het eerder intense regen te worden (eventueel door uitstervend onweercomplex). De volgende runs in de weermodellen (GFS en ECMWF) zullen een nieuwe update rechtvaardigen.

Bron kaartjes: wetter3.de – lightningwizard.com

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

16 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen