7 augustus 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Wat is stabiel zomerweer en is het eigenlijk een weertype dat we frequent in de Benelux mogen verwachten? Naar aanleiding van de weersituatie die zich de komende dagen boven het Europese vasteland gaat afspelen, een korte verduidelijking van een aangenaam weertype.

Hogedrukgebieden versus..

Ieder seizoen wordt gekenmerkt door het komen en gaan van luchtdrukgebieden. Deze weerfenomenen ontstaan willekeurig en indien ze net een gunstige positie innemen tegenover het continent kunnen ze behoorlijke verschillen veroorzaken in het weerbeeld. Zo weten we allemaal dat een hogedrukgebied meestal droog en aangenaam weer brengt (zomerperiode). In de winter kunnen deze hogedrukgebieden niet alleen zorgen voor weinig neerslag, maar ook een koudegolf veroorzaken (Scandinavisch hogedrukgebied).

Lagedrukgebieden brengen in tegenstelling tot hogedrukgebieden meestal slecht weer voor de Lage Landen. Ze kunnen soms gepaard gaan met flinke windsnelheden (type: storm/orkaan) en/of veel neerslag. Soms ontstaan er lagedrukgebieden in de winter die we onder een polar low kunnen classificeren. Deze depressies uit het hoge Noorden brengen meestal hevige sneeuwval en hevige windstoten (blizzard).

Verandering straalstroom

Komende week geen polar low of een grote storm in de buurt. Wat er echter wel staat te gebeuren is een herpositionering van de straalstroom boven de Atlantische Oceaan. Dat heeft als gevolg dat er zich vanuit het zuiden van Europa warme lucht kan ontfermen over grote delen van West- en Noord Europa.

Dat gaat in principe zorgen voor een droger en aangenamer weerbeeld met maxima rond normaal voor deze tijd van het jaar (23-26°C). Vooral vrijdag en zaterdag lijken zomerdagen pur sang te worden met heel veel zonneschijn, een licht briesje uit het oosten en maxima boven 25°C. Zeg nu zelf = dit moet absoluut niet meer zijn. Interessant om te weten is dat een dergelijk luchtdrukpatroon kan geblokkeerd raken. Dat betekent in mensentaal dat de weersituatie enkele weken kan aanhouden.

Stabiel zomerweer op de weerkaarten

stabiel zomerweer in 2012
meteociel.fr

Aangezien dat op voorhand nooit in te calculeren valt, moeten we met deze krachttermen wel bijzonder voorzichtig zijn. We willen immers niet gezegd hebben dat het tot eind deze maand op en top zomerweer zal worden. Dat is veel te kort door de bocht.

Delen

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken