6 juni 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Morgen wordt het in de namiddag opletten geblazen voor dynamisch onweer met een voorkeur voor de zuidoostelijke sector van de Benelux. De actuele weerkaartjes van het Amerikaanse weermodel alsook WRF laten een sterk neerslagsignaal genereren tussen 15:00 en 22:00 in de eerder besproken gebieden. Alles wijst in de richting van een potentieel gevaarlijke situatie voor windschade en eventueel hagelschade.

neerslagvoorspelling wrf

 

Op dit neerslagkaartje van het WRF zien we vooral neerslag in de Ardennen en Luxemburg. Onweersbuien met eventuele dynamische trekjes (door de hoge windschering) mogen we dus zeker niet uitsluiten in deze regio.

Ingrediënten van dynamisch onweer

Hoe meer naar het westen, hoe minder energie aanwezig in de atmosfeer waardoor ook de kansen op ‘noodweer’ of significant onweer afnemen. De hoeveelheid cape of energie morgen aanwezig, zal in grote mate worden bepaald door de instraling van de zon. Als er voldoende opklaringen aanwezig zijn, kan deze cape oplopen tot 800, lokaal 1200 j/KG. Dit is ruim voldoende om onweer te triggeren in iedere bui.

Met de overlap van significante windschering (low level shear en deep level shear) zijn rotatie en hoosachtige verschijnselen nooit veraf. Hoe meer richting het noordwesten, hoe rustiger de atmosfeer en hoe minder kans op dergelijke extremen.

Door de kans op organisatie in de buien en lokale supercells ten zuiden van de lijn Luik – Namen een code oranje met een code rood voor de delen net buiten onze landsgrenzen.

waarschuwing dynamisch onweer

Het wordt dus even afwachten hoe de radarbeelden tussen 15:00 en 21:00 de situatie aangeven. U kan deze radarbeelden bekijken via de neerslagradar.

Bron kaartjes: meteociel.fr

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken