1 May 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Eergisteren was het in diverse delen van Europa weer alle hens aan dek voor talrijke stormjagers in Duitsland en in Frankrijk. Onder invloed van een West-Europese depressiekern werd er warme maar onstabiele lucht over grote delen van Frankrijk en Duitsland getransporteerd. In combinatie met de sterke windschering op diverse niveaus in de atmosfeer leverde dat algauw enkele spectaculaire beelden op van de meest imposante buien: supercells.

Supercells in Europa (Frankrijk + tornado Toulouse)

Onderstaande beelden zijn afkomstig van collega’s bij infoclimat.fr waar amateurs schitterende beelden hebben geplaatst over een mogelijke EF2-tornado in Toulouse. We zien heel mooi de tuba onder de wolkenbasis en de rotatie aan de grond. Dit resulteerde in een hoos met vooral stof en zand in de trechter (bruine kleur).

supercell Toulouse
Bron: Louis Hecker

Ook in Duitsland verschenen er op 29 april 2012 enkele actieve supercells. EĆ©n daarvan was een zogenaamde rightmover met de mogelijkheid tot het vormen van een windhoos. De radarbeelden tonen heel mooi de actieve kern aan. Het pijltje wijst naar de meeste kans op windverschijnselen/rotatie.

supercell Stuttgart

supercells in europa

De stormjagers in BelgiĆ«/Benelux zullen dus nog eventjes moeten wachten om dergelijke supercells op de gevoelige plaat vast te leggen. Het blijven nu Ć©Ć©nmaal uitzonderlijke gevallen. Wie toch niet kan wachten om een echte weerfoto van zo’n onweersbui uit BelgiĆ« te zien moet bij de stormjager Bart de Bruyn zijn. In dit artikel kan u zijn weerfoto terugvinden.

Bron foto’s: infoclimat.frwzforum.dewetteronline.de

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken