Brengt een hittegolf augustus toch nog een zomers slot?

Tot op heden verloopt augustus tamelijk koel en is er van langdurig zomerweer nog absoluut geen sprake geweest. Steeds weten depressies met koele lucht door te dringen tot boven West-Europa. De wind komt uit het westen en pikt daarbij veel vocht op vanaf de Noordzee waardoor het vaak bewolkt is. Toch lijken we volgende week over te schakelen op een compleet ander weerbeeld. Vanaf dinsdag breidt een stevig hogedrukgebied boven Centraal-Europa zich uit naar de Benelux.

De stroming draait naar het zuidoosten en hoger in de atmosfeer wordt veel warmte meegenomen. Dit leidt ertoe dat de temperatuur na maandag flink de lucht in gaat. In het algemeen stijgt het kwik naar zomerse waarden, maar de laatste modelruns persen er zelfs een reeks dagen met 30°C (tropische temperaturen) uit. Het brengt ons bij de vraag: is een hittegolf nog mogelijk? En wat zijn de gevolgen voor de gemiddelde maandtemperatuur indien een eventuele hittegolf augustus een warm einde brengt?

Criteria

Om van een hittegolf te kunnen spreken moeten er gedurende minimaal vijf dagen maximumtemperaturen van 25°C en meer (zomers warm) optreden. Op drie van deze vijf dagen moet het kwik tevens uitkomen boven de 30°C (tropisch warm). Dan is er ook nog een verschil tussen een landelijke en een regionale hittegolf.

Van een landelijke hittegolf spreken we als aan bovenstaande voorwaarden wordt voldaan op het officiële KMI-hoofdstation in Ukkel (België) of op het KNMI in De Bilt (Nederland). Wordt op een ander officieel meetstation wél aan de criteria voldaan, maar in Ukkel/De Bilt niet, dan is het een regionale hittegolf. In sommige gevallen kan een hittegolf wel meer dan één week aanhouden, in extreme gevallen zelfs ruim twee weken.

Verwachting voor hittegolf augustus

luchtdruk

Luchtdrukstijgingen boven Scandinavië zorgen ervoor dat de stroming in de loop van volgende week naar het zuidoosten draait. (bron: wetteronline.de)

bovenlucht

Door die zuidelijke stroming lopen de temperaturen op 1,5 kilometer hoogte sterk op naar waarden boven de 15 graden. Dit heeft zijn uitwerking aan de grond in de vorm van hogere temperaturen. (bron: wetteronline.de)

tmaxdinsdag

Maximumtemperaturen op dinsdag. De eerste zomerse dag van de komende periode. (bron: wetteronline.de)

tmaxwoensdag

Maximumtemperaturen op woensdag. Voor het eerst deze maand staat de 30 graden op de kaart. (bron: wetteronline.de)

tmaxdonderdag

Maximumtemperaturen op donderdag (bron: wetteronline.de)

tmaxvrijdag

Maximumtemperaturen op vrijdag. Mocht dit uitkomen (er is nog veel onzekerheid m.b.t. de vrijdag) dan hebben we nog één zomerse dag nodig voor een hittegolf. (bron: wetteronline.de)

hittegolf augustus

Volgens het weermodel EC zou het moeten lukken met die zomerse dag op zaterdag. In dat geval kunnen we spreken van een hittegolf. (bron: wetteronline.de)

Frequentie

In Ukkel is het sinds 1954 in totaal 19 keer tot een hittegolf gekomen. In De Bilt trad sinds 1901 maar liefst 26 keer een hittegolf op (let wel: de meetreeks is hier veel langer dan Ukkel). Als we inzoomen op De Bilt krijgen we de volgende verdeling over de maanden: mei heeft in een ver verleden 1 hittegolf voortgebracht, juni telt 5 hittegolven, juli maar liefst 17 en augustus 14. In september heeft er nog nooit een hittegolf plaatsgevonden. Op het eerste gezicht lijkt dit meer dan 26 hittegolven, maar het geeft een vertekend beeld. Veel hittegolven overschrijden namelijk diverse maanden (met name tussen juli en augustus).

Hittegolf augustus in de tweede maandhelft zeldzamer

Het is goed te merken dat het alweer veel eerder op de avond donkerder wordt ten opzichte van enkele weken geleden. In deze fase van het jaar wordt de lichtperiode dan ook elke dag 3 tot 4 minuten korter. Dat betekent dat er steeds minder tijd is om het aardoppervlak op te warmen. Daarnaast staat de zon eind augustus opmerkelijk lager aan de hemel dan eind juni waardoor er minder zonnewarmte onze breedtegraad kan bereiken. Al met al kost opwarming steeds meer moeite in de tweede helft van augustus. Dit is ook goed te zien aan de afnemende kans op een hittegolf: slechts 3 van de 14 augustus-hittegolven vonden plaats in de derde decade (21 t/m 31 augustus). Kortom, wil het deze zomer nog één keer echt warm worden, dan moet het statistisch gezien nu gebeuren.

Maandgemiddelde

De grote vraag is: geeft een hittegolf augustus toch nog een beetje kleur? Op dit moment ligt het lopende maandgemiddelde van augustus in Ukkel op 16,7°C en in De Bilt op 16,8°C, ruim een graad onder het normale gemiddelde. Augustus verloopt dus duidelijk aan de koele kant. Maar daar komt verandering in. Als we de weermodellen op de (middel)lange termijn in ogenschouw nemen, dan komt het uiteindelijke maandgemiddelde op beide locaties uit rond de 18,0°C. Voor Ukkel is dit precies normaal, voor De Bilt zelfs een halve graad boven normaal. Zo wordt het koude karakter van deze augustusmaand volledig weggepoetst.

Conclusie: We zullen nog moeten afwachten of het ook daadwerkelijk zo warm wordt als de weermodellen nu aangeven. In ieder geval is de kans op een wat langere periode met droog en warm weer groot te noemen.

Bronnen:

 • Later vanavond volgt een nieuw artikel op de website.

 • Kevin Smetryns

  Nu is de vraag waar zal het gebeuren. Daar zijn de modellen het nog niet over eens, maar het lijkt mij sterk dat er de hele nacht niks zou gebeuren! 😉

 • Bradley Lems

  Wow wat een cape waardes op WRF ?

 • Paulus Piet

  Beste kaarten volgens de GFS 12 run, nog altijd voor midden en noordwest Nederland.

 • Kevin Smetryns

  De warmte blijft goed plakken en zo dus ook de cape 😉 ben benieuwd of er kadavers de opwarming morgen gaan storen.. Als de convectieve temperatuur kan bereikt worden dan zwaait er wat!

 • Kevin Smetryns

  Pure chaos op de weerkaarten als je het mij vraagt. WRF (4km) geeft helemaal geen onweer voor de lage landen. GFS berekent best wel goeie kansen vooral dan voor de noordelijke helft van NL. Harmonie geeft buien verspreid over de benelux. Hirlam en EC ook een neerslagsignaal doorheen de benelux maar niet erg indrukwekkend. Benieuwd wat de avondruns brengen!

 • Bradley Lems

  KMI geeft ook plaatselijk zwaar onweer uit voor geheel belgië al denk ik dat het nog zal veranderd worden in de loop van vandaag of morgen. Het oosten weinig kans volgens dat ik de neerslagkaarten zie.

 • hail parameter in de linkerkolom 🙂

 • KNMI guidance is ook ronduit gevaarlijk voor morgenmiddag…

 • Bradley Lems

  Dus dit is goed? Zoals ik zei hoogste parameters op noordzee. Indicatie van regen en onweersbuien ja maar ik reken er niet op met zo een lage para’s voor zowel belgië als nederland alleen noorden van nederland goeie papieren zoals eerder iemand zei op weerwoord. Volgens mij eerder in de nacht meer regen dan 18 uur.

 • Matthias

  Dat zou ik nu net niet zeggen. Zowel harmonie als wrf als arome de fijnschalige modellen geven indicaties voor hevige buien. Ik zou dus zeker morgenavond en nacht zeker niet afschrijven!

 • Bradley Lems

  Volgens mij te verwaarlozen morgen! Bergen cape genoeg maar de SRH en shear zijn gewoon niet hoog genoeg. De belangerijkste factoren ontglippen ons gewoon. Vorige runs hoogtepunt tussen belgië en nederland ik zie de hoogste para’s sukkelen op de noordzee.

 • Paulus Piet

  Kansen vooralsnog (!) het grootst voor midden en noord Nederland. Kans op een MCS daar ook het grootst.
  Overigens zulke stevige waardes van zowat alle para s dit jaar nog niet gezien.

  Opvallend dat de onstabiliteit tot diep in de nacht aanwezig blijft, wat de kans op nachtelijk onweer ook weer vergroot.

 • Jeroen Maes

  Bedankt, op deze site was ik daarnet maar geen idee waar jij op klikt om dat te verkrijgen. 😉

 • Thomas
 • Jeroen Maes

  waar vind je deze?

 • Thomas

  Large Hail Parameter van GFS bij estofex slaat ook al uit. Boven het noorden van België (als het tot onweersbuien komt) zijn hagelstenen van tussen de 6 en 8cm mogelijk!

 • hoe blauwer hoe minder kans op onweer veronderstel ik?

 • Thomas

  WRF 0.05° laat ook een enorme hoeveelheid CAPE zien tesamen met een matige overlapping aan DLS.

 • Thomas

  GFS 12z is voor zaterdag toch echt wel explosief te noemen. CAPE-waardes die lokaal oplopen tot 3000 J/kg met een LI van -10 overlapt met SRH 0-3 km van 250 m²/s² tot 300 m²/s²!

 • frevalaert

  te hoge CIN waarden

 • Bradley Lems

  Misschien. Maar nadruk ligt op het westelijke deel van het land met name de kuststrook. Zoals idd mijn kaartje en estofex aangeeft. Ik zal wel nowcasten omdat ik mede ook aan de kust woon heb ik dan ook de meeste kans vanavond/ vannacht ?

 • Matthias

  Vanavond zijn er amper kansen, die zijn er eigenlijk nooit geweest. Het enige wat nog kan gebeuren is, zoals estofex voorspelt, dat regen/onweersbuien vanuit engeland advectief het westen van het land kunnen scheren. Wat jouw kaartje voor vannacht om 0h00 van wrf dus perfect toont 🙂 En sorry ik dacht dat het over zaterdag/zondag ging 🙂

 • Bradley Lems

  Matthias ik had wel de nadruk op vanavond maar kom 😉 volgens meerdere modellen zaterdag op zondag explosief dat is nu nog afwachten. Maar deze discussie ging in eerste instantie over donderdagavond/nacht niet over zaterdag op zondag.

 • Matthias

  Idd, het is nog meer dan 48 uur, dan kan er nog wel wat veranderen. Laten we hopen op een positieve uitkomst!

 • Bradley Lems

  Hoe dan ook afwachten vanmiddag. Daarna zal het nowcasten worden. Tenzij het er nog niet is voor de avondrun.

 • Matthias

  Wrf 0.05 (resolutie is 10 km) is dezelfde kaart als net hierboven, enkel niet per uur maar per drie uur ( neerslagtotaal dus). Terwijl het eerste kaartje van mij draait aan een hogere resolutie ( 4 km). Of je nu inzoomt op benelux of west europa, maakt niet uit, het is vooral de resolutie van het weermodel dat van belang is. Daarmee worden er veel meer details weergegeven. Als je hoge resolutie hebt en kan inzoomen op benelux, is dat goed ( dat is zoiets als wrf 2km)

 • Bradley Lems

  Het is genaamd de wrf 0,05 kaartjes op meteociel die gaan in detail zoals je ziet geheel belgië op de kaart. Terwijl de meeste kaarten west europa tonen heb je veel beter overzicht op wat er staat te gebeuren.

 • Matthias

  Kan je mij eens het kaartje tonen? Of bedoel je dit kaartje dan? Het verschil tussen beide is dat de onderste hier in de comment een eerder globale versie is van wrf, bijgevolg dus aan lagere resolutie ( al weet ik dat van die resolutie niet zeker) Maar deze kaart heeft evenwel waarheid worden. Vandaar dat ik ook zeg dat de situatie niet stabiel is, en dat er meer runs nodig zijn.

 • Bradley Lems

  Zeer eigenaardig als je het mij vraagt?! Hetzelfde model met nadruk op de belgische kust.

 • Matthias

  Er zijn inderdaad al wat signalen, maar de situatie is nog helemaal niet stabiel. Het ene model komt met buien op zaterdagavond ( zie het globale wrf model), maar het fijnschalige model gaat dan weer niet voor buien. We meten meer als harmonie komt met zijn avondrun. De kans zit er in dat het donderdag tot onweer komt, maar voorlopig zou de nadruk dan liggen in Nederland

 • Kevin Smetryns

  Ook nog even de temperatuurgegevens van de hittegolf tot op heden eens meegeven (mijn weerstation staat in Gijzegem bij Aalst)
  Maandag 25,1 °C // dinsdag 30,6 °C // woensdag 34,4 °C // donderdag 10u40 al 26,8 °C. Als opmerking wel bijstellen dat deze deels in de zon staat.

 • Bradley Lems

  Ziehier het bewijs op lokale bui of onweer op weerplaza vannacht. Nog maar nieuw van vandaag dat ie een neerslagpiek toont voor de kustregio. Wat hebben jullie nodig om in te stemmen? Geloof me dat weerplaza het meestal het bij het rechte einde heeft als het over pieken in regen gaat. De hoeveelheid gaan we niet over klappen want er was een dag dat er 20 L gevallen was aan de kust en weerplaza gaf maar 5L aan dus over hoeveelheden gaan we niet klappen.

 • Kevin Smetryns

  Voor mij mogen de onweders vanaf het westen gerust nog even wegblijven zodat het hier nog mooi droog, helder en heet blijft. Zonder last te hebben van kadavers die de temperaturen hinderen en convectief potentieel voor de dag erna limiteren… Als we zo zaterdag de convectieve temperatuur kunnen bereiken met deze energie (zie kaartje) dan hebben we een machtsontplooiing te pakken. Vooralsnog is het vooral NL dat in de vuurlinie zit.

 • Kevin Smetryns

  Ik zie geen enkele reden om op pad te gaan vanavond. Merk ook op dat het 50% kansgebied nog vrij ver buiten de grenzen ligt. Wil zeggen dat binnen het lvl 1 gebied de ‘potentiële’ setup wel goed is maar dat enkel binnen het 50% gebied de kans op onweders écht reeël is. Wie naar de kust gaat zal misschien nog een ver onweer kunnen zien oplichten, mijn gok.

 • Bradley Lems

  Wat is er dan mis met de para’s op WRF? Volgens mij gewoon wat moisture tekort. De rest is goed genoeg voor onweer.

 • Merk op dat we hier spreken voor de periode in de nacht van donderdag op vrijdag en dat we al geluk moeten hebben met de lokale buien. Ik vermoed dat het gewoon droog blijft binnen de Benelux. WRF is vrij negatief.

 • dEslectic

  Vreemd, toch? (Nu al, pas later verwacht)

 • Bradley Lems

  Estofex met een lv1 voor het westen vandaag.

 • Bradley Lems

  Amai vandaag ook geen kaarten om doekjes rond te winden… We zullen zien maar dat zal echt een randgeval worden vandaag.

 • Peter

  Het warmste station van het KMI was vandaag Koksijde met een maximumtemperatuur van 34,5 graden!! Dat is amper 0,3 graden onder het record van 72 jaar geleden! Toen werd het in Kleine Brogel 38,8 graden, de hoogst gemeten temperatuur ooit in Belgie. http://www.infoclimat.fr/observations-meteo/temps-reel/koksijde/06400.html#highlight=19 (link met temperatuur te koksijde vandaag)

 • Paulus Piet

  De LI-waardes gaan door het dak inderdaad! Nu maar hopen dat alle para s benut kunnen gaan worden.

 • Thomas

  Zaterdag wordt echt wel een dag om in de gaten te houden. CAPE-waardes lopen lokaal op tot boven de 3000 J/kg tesamen met een LI van -10. Meeste dynamiek lijkt boven de Noordzee te blijven (waar deze ook echt hoog is trouwens later op de dag!), maar met SRH-waardes tussen de 100 m²/s² en de 250 m²/s² kunnen we best tevreden zijn.

 • Paulus Piet

  Warmste weerstation momenteel (17uur11) van Nederland ; Westdorpe 33 graden Celsius. Alstublieft.. Om nog maar te zwijgen over pal in de zon.

 • Paulus Piet

  Zoals de kaarten nu liggen, lijkt het erop dat Midden en Noord Nederland onweer van enig formaat zullen gaan krijgen.

 • Paulus Piet

  We kunnen de situatie op zaterdag gerust explosief noemen. Als de zogenaamde trigger het lont eenmaal heeft aangestoken zou het wel eens om serieus noodweer (Supercells, Multicells) kunnen gaan zaterdag.

 • Matthias

  Idd, het is natuurlijk altijd mogelijk, het hangt allemaal af van verschillende factoren. Een kleine verandering daarin en poef je hebt wel of geen onweer. De neerslag geeft gewoon een indicatie van of er een mogelijkheid is, maar goed we gaan zien! Het fijnmazige model harmonie geeft geen indicatie van buien, maar goed we zullen wel zien 🙂

 • Bradley Lems

  Dat is dan het verschil met het noorden van spanje. Niet veel neerslag nee maar in het noorden wel niks op dat kaartje en toch een cell nu.

 • Bradley Lems

  @matthias het is moeilijk qua onweer voor kaarten te voorspellen waar want kijk maar eens naar kaartje van WRF. Dat is het noorden van spanje. Niks van neerslag te zien nee? Kijk maar eens naar de sattelietbeelden. Ik zeg donderdag in de gaten houden alle para’s goed ik heb alleen mijn twijfels over de hoeveelheid vocht.

 • Bradley Lems

  Op WRF blijf ik potentie zien voor onweer donderdagavond. Dat model staat al bekend realistische kaarten te tonen tegenover het amerikaans en europees. Door het te kijken in detail. Een zuidwesterwind met veel cape kan je niet slecht noemen. Oceaanlucht krijgt daardoor toegang tot ons. Enigste kopbreker die ik zie is de te weinige vocht in de luchtlagen en zonder vocht ook geen onweer.

 • Bradley Lems

  Dat doe ik. Fijnschalige modellen het beste qua details de komende dagen.

 • Damn, GFS gaat voor 35°C op zaterdag. Beter WRF hanteren in deze cases.

 • Bradley Lems

  Donderdag zie ik tegen de avond op hoogte een zuidwestenwind opduiken in verschillende modellen. Dat moeten we in de gaten houden want cape waarden gaan donderdag richting 3000 als dat kan benut worden amai.

 • Bradley Lems

  Temperatuur donderdag op WRF?

 • Kevin Smetryns

  Een zeebries krijgt dan ook geen enkele kans aangezien de aanvoer goed vanuit het droge zuidoosten is. Zeelucht blijft daarom gewoon op zee.

 • Bradley Lems

  Wat een warmte op GFS voor onze belgische kust. Amai hete dagen op komst! 32 morgen 33/34 overmorgen en zaterdag zit 32 er ook al in.

 • Paulus Piet

  Inderdaad! NAVGEM raakt oververhit op zaterdag, goeie genade. Laten we toch een beetje hopen dat dit niet uitkomt, dit is toch weer iets teveel van het goede. Vooral voor de wat oudere mensen.

 • Thomas

  Ja het is NAVGEM maar ik moest de kaart toch tonen. 😉 Heel lokaal 40°C op zaterdag volgens dit weermodel, maar daar mogen zeker een vijftal graden afgeteld worden. Desalniettemin toch spectaculair om te zien!

 • GFS 06:00 is echt warm! Ongelofelijk. We gaan in België mogelijk meerdere dagen richting 35°C.

 • Bradley Lems

  Inderdaad afwachten nu wat de korte termijn kaarten ons zullen voorschotelen de komende dagen.

 • Matthias

  Vandaar dat ik ook delen van frankrijk meenam he ;). Ik heb eens verder zitten kijken, ik heb geen model gevonden die zelfs maar komt met een convectief signaal.

  Ook KMI geeft geen onweerskansen voor donderdag voorlopig. Ik zou het graag anders zien. Maar er is nog tijd voor verbetering, nog meer dan 60h. Daarin kan nog veel veranderen, maar voorlopig is het niets.

 • Bradley Lems

  Daar heb je het dan weer mis 😉 het ontstaanproces van onweer is bijna nooit in belgië zelf maar in delen van frankrijk of nu zelfs boven zee. Dus moet je snel een uur of twee bijrekenen tegen dat het hier echt tot regen komt. Daarbij kloppen veel neerslagkaarten niet als het op onweer aankomt. Computers kunnen nooit exact weten waar het zal ontstaan en tot regen zal komen. Vorige week 10L voor hier op de kaarten uiteindelijk bijna het dubbele gevallen.

 • Matthias

  Kan wel goed zijn, maar als er geen neerslag op de neerslagkaartjes staan, dan is het niets 😉 . En dat is ook zo, op de bijbehorende neerslagkaarten van wrf zie je geen neerslag, waardoor de kans groot is dat deze kans niet benut zal worden. Ik ben natuurlijk pas zeker als de kortere termijnmodellen binnenkomen (zoals harmonie/arpege/wrf 2km)

 • Bradley Lems

  In moisture kan ik je nog volgen. Volgens de laatste run van WRF is de trigger wel goed genoeg op donderdag( zeker voor west-vlaanderen). We zullen zien. Geen vocht genoeg is het niks. Als er vocht genoeg aanwezig is zal het zeker tot onweer komen met deze set-up. Er is amper cin in onze contreien.wat we ook zien in de kaarten is dat de wind tegen de avond gaat draaien naar zuidwest en dat is een must voor onweer.

 • Matthias

  En wederom deze morgen geven de weermodellen ons weinig kansen op onweer. Er is een tekort aan vocht en ook aan een trigger.( Er is dus veel CIN, een soort deksel op de atmosfeer waardoor de wolken niet kunnen doorgroeien!) Er is altijd kans op een pulse storm, maar grootschalig onweer wordt, zoals het er nu naar uitziet, toch niet verwacht.

 • Thanks Matthias voor je deelname aan deze thread! Nuttige info.

 • Matthias

  Beide weermodellen, zowel gfs als ecmwf laten de buien op de noordzee. Het zou dus nog niet aan land gaan. Maar gezien het nog veraf is kan dat nog veel veranderen. Het is al iets dat dat front erin staat. Zondag is er in de loop van de dag een neerslagsignaal in ec, het valt allemaal nog te bezien, maar zoals het er nu voor staat, zal de warmte niet echt benut worden.
  Over het algemeen is er in feite een tekort aan vocht, waardoor het moeilijk wordt om onweer te creëren.

 • Paulus Piet

  Er zijn wel lichtpuntjes aan de horizon voor zaterdag in een vorm van een front, als de zogenaamde trigger. Alleen ECMWF en GFS laten dit vooralsnog (!) zien. Andere modellen inderdaad nog te droog. Of bedoel jij iets anders met de stroming?

 • Kevin Smetryns

  Voor onweer lijkt het mij heel simpel -> kansen nihil. Daarvoor is de stroming allesbehalve ok.
  Ik zou genieten van het warme droge weer nu het nog kan en niet aan onweer denken, het seizoen is toch al mislukt naar mijn mening 😉
  GFS 12z is trouwens weeral wat warmer met een hete zaterdag ook!

 • Bradley Lems

  WRF is ook zeer goed qua cape donderdag. jammer dat de shear niet hoog genoeg is. Forcering zal niet hoog genoeg zijn.

 • Thomas

  Onweersupdate:
  GFS 06z laat een goede overlap zien tussen CAPE en SRH voor zaterdag.

 • Weermodellen GFS en ECMWF zijn opnieuw fractie warmer geworden tegenover vorige dagen 😀

 • Bradley Lems

  Inderdaad. Pluim van GFS spreekt boekdelen. We zullen waarschijnlijk wel de hittegolf mislopen voor de kust althans door de dip van vrijdag. Een dag onder de 25 en het is afgelopen.

 • Terwijl GFS 12:00 ze opnieuw bruin bakt is het ECMWF voorzichtig deze avond. Op vrijdag mogelijk onweer om daarna licht herstel in te bouwen. Enkele tropische dagen blijven mogelijk gedurende de eerstvolgende 7 dagen. Geen slechte vooruitzichten.

 • Bradley Lems

  Mooi artikel dexy! Kans op hittegolf is erg klein maar bestaande. Volgens de laatste pluim zou zelfs regio zuidwest en de kust van belgië de kaap van 30 halen!

 • Rizky Taufik

  Ik zie enkel voor woensdag en donderdag 3O graden en meer staan op de door jou geplaatst kaarten, dan kan er op zaterdag toch nooit sprake zijn van een officiële en/of regionale hittegolf. Aan het begin van je artikel spreek je over minsten 3 dagen van 30 en meer om te kunnen spreken van een officiële hittegolf. Mijn excuses als ik dit een beetje corrigeer.