20 februari 2016 - 4 min. lezen 5 reacties

Het stormseizoen op het zuidelijk halfrond draait weer op volle toeren. Dit was de afgelopen weken goed te zien en tussen al die tropische activiteit springt de storm Winston daar zeker uit. Deze cycloon beperkt zich helaas niet alleen tot zeewater, want binnen enkele uren zullen de effecten van Winston zeker voelbaar zijn op de twee hoofdeilanden van Fiji. In dit artikel nemen we deze storm onder de loep…

Redelijk actief cycloonseizoen

In totaal zijn er al 13 tropische stormen geweest op het zuidelijk halfrond in 2016. Dat is best veel vergeleken met andere jaren. Een mogelijke oorzaak hiervan kan zijn is dat we in een sneltempo van een El Niño naar een La Ninã gaan. Momenteel is de verdeling van de temperatuur van het zeewater eerder geneigd aan de eigenschappen van een El Niño, maar de opstarting van de Passaatwinden kan het cycloonseizoen een extra “push” geven.

locatie cycloon winston

Op dit moment zien we twee tropische stormen: In het zuiden van de Indische Oceaan ligt ex-cycloon Uriah klaar om uit te sterven (inmiddels een feit op zaterdag 20 februari 2016). In het zuidwestelijke deel van de Stille Oceaan koerst Major cycloon Winston richting de Fiji-eilandengroep.

Ideale condities voor de vorming van cyclonen

Om het tot een major tyfoon, cycloon of orkaan te brengen, moet er zeker aan de twee volgende voorwaarden voldaan worden: een warm genoeg zeewateroppervlak (liefst tot op enige diepte) en zo min mogelijk windschering. Warm water is de voedingsbodem voor deze stormen. Tropische activiteiten kunnen zich voordoen vanaf een SST (Sea Surface Temperature) van ± 26°C. Vervolgens moet er zo weinig mogelijk windschering aanwezig zijn.

levensloop orkaan winston
Levensloop van deze cycloon Winston. De zwarte gebieden symboliseren de kracht van het systeem. Rond het oog zorgen hevige onweersbuien voor overstromingen, tornado’s…

Nu hoor ik u denken: windschering, is dat niet datgene wat we nodig hebben voor het ontstaan van supercellen en de daarbij behorende randverschijnselen? Zeker, maar tropische stormen en supercellen zijn vanaf het weergebied bekeken zo’n beetje tegenpolen. Het enige wat ze met elkaar gemeen hebben, is convectie. Als bijvoorbeeld een cycloon zich naar windscheringsrijk gebied begeeft, dan kan het hele “goedje” niet meer rond het centrum draaien en snelheid opbouwen. De wolken worden dan door elkaar geblazen en zonder de typische vorm van een cycloon, orkaan of tyfoon (een oog en rond vorm) kan het systeem ook minder snel en gemakkelijk energie opdoen. In extreme gevallen wordt het hele gebied uit elkaar geblazen wat in vele gevallen fataal is.

locatie uriah

windshear cycloon winston

We kunnen duidelijk uitmaken dat (dit wordt ook zo voorspeld) ex-cycloon Uriah geen lang leven meer beschoren is: deze storm koerst af op een gebied vol windschering. Tot overmaat van ramp verliest Uriah steeds meer en meer haar voedingsbodem, de temperatuur van het zeewater neemt af naarmate ze zich verderbeweegt. Winston daarentegen kan rustig aansterken in een erg windscheringsloos gebied te samen met een hoge SST van 31°C.

(De twee bovenstaande kaartjes zijn representatief voorwindschering. Blauw = weinig windschering, rood en wit = veel windschering.)

Mogelijke gevolgen van Winston

Aangezien Winston momenteel een Major tyfoon is met een gemiddelde windsnelheid van zo’n 250-300 km/u, kijken Vanua Levu en zeker Viti Levu (De twee hoofdeilanden van Fiji) in de loop van een mitrailleur om het zo maar te zeggen. Mensen in die regio zouden zeker voorzorgsmaatregelen moeten treffen. Evacuaties hebben logischerwijs niet echt plaats kunnen vinden aangezien het om eilanden gaat. Dit is trouwens ook de zwaarste cycloon ooit die Fiji treft. De mensen hebben wel ervaring, maar dus niet met stormen van zo’n kaliber. In ieder geval hopen we dat de situatie daar zo goed mogelijk meevalt.

maximale windsnelheden cycloon winston

We zien de windsnelheden op dit moment zo’n 140 knopen halen (blauwe lijn). Dat staat gelijk aan 252 km/u als CONSTANTE windsnelheid. Dat wil dus zeggen dat rukwinden nog een stuk hoger kunnen uithalen (tot 300 km/u).

Artikel werd geschreven door gastblogger: Thomas Vervloesem.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken