3

U heeft het waarschijnlijk nog nooit gezien, maar in onderstaande video ziet u de geboorte van een eiland. Het behoort tot de Bonin-Eilanden en heeft slechts een omtrek van amper 200 meter. De oppervlakte van het eiland is dan ook erg klein en vermoedelijk niet geschikt voor mensen om op te wonen. Wat een groter probleem vormt zijn bijvoorbeeld plotse uitbarstingen op de flank van een actieve vulkaan. Dit gebeurde met de vulkaan Mount Ontake. Enkele mensen lieten het leven in een pyroclastische wolk.

Waar rook is.. is een eiland.

De Japanse kustwacht nam enkel dagen voor het ontstaan van het eiland zwarte rook waar. Wie meer informatie wenst over de werking van aardbevingen – vulkanen en/of platentektoniek kan terecht in – platentektoniek en aardbevingen.

Wat zijn supervulkanen ?

Deze vulkanische uitbarsting is één van de vele uitbarstingen in de directe omgeving van Japan. Deze streek ligt op een breuklijn waar verschillende tektonische platen elkaar ontmoeten. Het gevolg is dat de aarde zich gaat verzetten tegen deze grote druk en aardbevingen veroorzaakt. In sommige gevallen kunnen deze bevingen leiden tot een grote vulkaanuitbarsting. Het worst-case scenario is dat een supervulkaan gaat uitbarsten. De gevolgen voor de mens en de directe omgeving zijn dan ook niet te overzien!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

1 dag geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

3 dagen geleden - 2 min. lezen