1 oktober 2017 - 4 min. lezen 1 reacties

Op dit moment is het bang afwachten op Vanuatu, een eilandenstaat in de Stille Oceaan. Op het eiland Ambae staat een vulkaan op uitbarsten. Er is al een kleine uitbarsting waargenomen maar de autoriteiten vermoeden dat er nog een veel grotere uitbarsting zit aan te komen.

Eiland geëvacueerd

Het gaat om de vulkaan ‘Manaro’, gelegen in het midden van het eiland. De regering neemt de nodige maatregelen. De afgelopen week werden al 5000 inwoners van het eiland per boot naar een nabijgelegen eiland gebracht. Later volgen nog de overgebleven 6000 inwoners. Ook zij zullen per boot naar veiligere oorden worden gebracht. De hele operatie zou een week duren.

Vulkanen van Vanuatu

Op de eilanden van Vanuatu liggen verschillende vulkanen. De meest bekende is ‘Yasur’ gelegen op het eiland Tanna. Toeristen kunnen de vulkaan gewoon bezoeken, tenzij het te gevaarlijk is. Dagelijks kijkt men of het veilig genoeg is om de vulkaan te betreden, want iedere dag vinden er enkele kleine uitbarstingen plaats waarbij er lava of zelfs vulkanisch gesteente omhoog komt. De Yasur heeft een hoogte van 361 meter en de krater is ongeveer 400 meter breed.

Yasur vulkaan op Tanna (Vanuatu)
De Yasur is een van de bekendste vulkanen van Vanuatu gelegen op het eiland Tanna. De vulkaan kan je als toerist bezoeken als er beslist wordt dat het veilig genoeg is om de vulkaan te beklimmen. (CC BY-SA 2.5 Rolf Cosar)

Ambryn

Nog zo’n gevaarlijke jongen is de Ambryn. Deze vulkaan is een van de meest actieve vulkanen ter wereld! De komvormige krater die gevormd werd door de vulkanische activiteit, ook caldera genoemd, is maar liefst 12 kilometer breed! De vulkaan heeft meerdere kraters waar tot op vandaag nog steeds kleinere uitbarstingen plaatsvinden. Het eiland waar de vulkaan gelegen is, heeft wel een duistere bijnaam: ‘het zwarte eiland’ . Dit komt omdat er vaak asregens voorkomen door de uitbarstingen. Veel toeristen zijn er niet, maar de meeste mensen die naar dit eiland komen zijn vooral geïnteresseerd in actieve vulkanen. Door het lage bezoekersaantal zijn er ook geen hotels te vinden, wel enkele guesthouses.

Lopevi

De Lopevivulkaan behoort tot een van de mooiste vulkanen van Vanuatu. Er wonen geen mensen. Tot 1960 was dat anders. Toen woonden er mensen op het eiland, maar door het frequente aantal uitbarstingen werd het onmogelijk om nog langer op het eiland te blijven. Het hoogste punt van de Lopevi ligt op 1447 meter.

Manaro

Tot slot nog even iets rond de vulkaan die de media in Vanuatu op dit moment beheerst. De Manaro is een zeer gevaarlijke vulkaan. Hij behoort zelfs tot de tien gevaarlijkste ter wereld. Vroeger werd al een plan opgesteld om de bevolking te evacueren in geval van nood. De laatste uitbarsting vond plaats in 2005, maar volgens de autoriteiten komt er binnenkort een grote uitbarsting. Grote uitbarstingen kunnen catastrofale gevolgen hebben voor het eiland. De vulkaan is een van de grootste van Vanuatu. Bovenop de vulkaan zijn er twee grote kratermeren.

Ook in Bali alle hens aan dek

Ook in Bali, een Indonesisch vakantie-eiland, is men bezig met evacueren. De Mount Agung bevindt er zich in een kritieke fase. 60.000 mensen hebben hun huis al moeten verlaten. Een duizendtal weigert dan weer te vertrekken uit vrees voor diefstallen. Inwoners worden ondergebracht in regeringsgebouwen, sportzalen, tenten of konden terecht bij familieleden.

Mount Agung
De Mount Agung (links in beeld) is ongeveer 300 meter hoog. Regelmatig komen er aardschokken voor die kunnen wijzen op een nakende uitbarsting.

De laatste uitbarsting van de Mount Agung dateert van 1963-1964. Toen kwamen meer dan 1.100 mensen om het leven. Vele mensen werden verrast door pyroclastische stromen. Dat zijn vaste of halfvloeibare lavastromen, vaak gemengd met rotsen, as en gas, die bijzonder snel naar beneden rollen. Experten beweren dat de kans bestaat dat deze situatie zich opnieuw herhaalt bij een nieuwe uitbarsting.

Bronnen: hln.be, ad.nl, reisgraag.nl, tijd.be

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Impact van klimaatverandering

Gletsjers werden opnieuw kleiner in 2024

3 dagen geleden - 6 min. lezen