18 februari 2015 - 4 min. lezen 24 reacties

Op vrijdag 20 maart is het dan zover: vanuit de Benelux kan u een gedeeltelijke zonsverduistering waarnemen. We zetten alles op alles om op die voormiddag de wolken geen kans te geven zodat u kan genieten van dit schouwspel. Een groot deel van de zon zal worden bedekt door de maan en het licht op aarde zal wat minderen. In de Benelux zal aan onze kust tijdens het maximum 84 tot 85 % van de zonnediameter bedekt zijn door de maan.

In Luxemburg is de zon al minder bedekt, ongeveer 80 % zonnediameter zal hier bedekt zijn door de maan. Het zal lijken of de zon ons toelacht. Hello smiley 😉

Die vrijdagvoormiddag staan er meerdere evenementen gepland rond deze gebeurtenis. Zo kan men in de verschillende Vlaamse volkssterrenwachten terecht. Bij volkssterrenwacht MIRA kan u onder andere dankzij hun heliostaat de zon in het groot zien.

De maan draait in iets meer dan 29 dagen rond de aarde. Nu heeft de zon ongeveer een diameter van 1,4 miljoen kilometer en de maan is ongeveer 400 keer kleiner met een diameter van 3500 km. Omdat de maan zo’n 400 keer dichter bij de aarde staat, lijken de zon en de maan aan de hemel even groot. De maan en de zon staan ongeveer in hetzelfde baanvlak en zo kan het dus gebeuren dat de maan voor de zon schuift. Het licht van de zon verdwijnt en een zonsverduistering is een feit.

Verschillende types zonsverduisteringen

Laten we beginnen bij een totale zonsverduistering. Hierbij wordt de zon volledig door de maan bedekt. Dit soort eclips is op slechts een klein gebied op onze planeet te zien. Een zwakke corona is zichtbaar. Wilt u de zonsverduistering op 20 maart 2015 volledig waarnemen dan zal u naar het noorden moeten afreizen. Meer bepaald op de Faeröer Eilanden en Spitsbergen kan u een volledige eclips zien.

Van een ringvormige zonsverduistering kan men spreken als de zon en maan op 1 lijn staan maar het op aarde lijkt dat de maan kleiner is dan de zon. Bij het maximum is er een ring rond de maan te zien. Een gedeeltelijke eclips zullen wij in de Benelux waarnemen. De zon en de maan staan niet helemaal op 1 lijn waardoor de maan de zon slechts gedeeltelijk bedekt. Het gebied waar een gedeeltelijke eclips kan gezien worden veel groter dan de 2 hierboven beschreven.

Tot slot is er nog de zeer zeldzame hybride zonsverduistering. Hierbij is er op een bepaalde plaats op aarde een totale eclips te zien en op een andere plaats een ringvormige eclips.

Verloop zonsverduistering op 20 maart 2015

Gemiddeld begint de eclips om 9:30 uur in de Benelux. Willen we wat exacter zijn, in Ieper (België) begint de eclips om 9 uur 26’ 07’’ en in Groningen (Nederland) om 9 uur 33’00’’. De zon zal in Ukkel dan 23° boven de horizon staan.

Het maximum vindt plaats in Ieper (België) om 10 uur 32’ 59’’ en in Groningen (Nederland) om 10 uur 40’ 27’’. De zon zal in Ukkel dan 31° boven de horizon staan.

Het einde vindt plaats in Ieper (België) om 11 uur 43’42’’ en in Groningen (Nederland) om 11 uur 51’05’’. De zon zal in Ukkel dan 37° boven de horizon staan.

uitleg zonsverduistering

Zonsverduisteringen vroeger en in de toekomst

In de Benelux konden we op 11 augustus 1999 een totale zonsverduistering bewonderen. Ikzelf was toen 9 jaar en kan me deze wel nog herinneren. We stonden toen met onze buren in tuin te kijken door enkele zwart–wit negatieven die we op elkaar hadden gelegd om zo de zon veilig te kunnen bekijken.

Kijk niet naar de zon zonder uw ogen te beschermen met een speciaal eclipsbrilletje of een voldoende donker stuk glas. Zonder bescherming is het gevaarlijk voor verblinding. Zo biedt een zonnebril onvoldoende bescherming.

Voor onze generaties is een totale zonsverduistering in de Benelux niet echt aan de orde, het is wachten tot 2090 wanneer men in België bij ondergaande zon nog net een totale verduistering kan waarnemen. Voor de jongste generatie is het misschien uitkijken naar 23 juli 2093, dan vindt er een ringvormige zonsverduistering plaats in de Benelux.

Dit wil niet zeggen dat er de komende tientallen jaren geen volledige zonsverduisteringen waar te nemen zijn, alleen moet je daar soms ver voor reizen. Ook de jaren 2135, 2142 en 2151 zijn interessant voor zonsverduisteringen, alleen is dat heel ver weg voor ons.

Op 10 juni 2021 schuift de maan voor ongeveer 30% voor de zon in de Benelux. Het is vooral ook uitkijken naar 12 augustus 2026 wanneer dan iets meer dan 90% van de zon achter de maan zal schuilen.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken