20 maart 2014 - 2 min. lezen 2 reacties

De astronomische lente is sinds 17:57 een feit en dat werd gevierd met heel wat zonneschijn. Onder invloed van een krachtige hogedrukgebied op het Europees vasteland klom het kwik vandaag naar waardes rond 20°C. In het noordoosten van België werd het kwik naar ‘astronomisch’ hoge waardes gestuwd (toch voor de tijd van het jaar waarin we maar recht hebben op 9 – 10 graden). Bij vele zonnekloppers het moment om een eerste laagje op de nog maar bleke huid te branden. Maar was dat wel zo verstandig?

Vandaag verbranden in de zon?

Als we de waarnemingen in Ukkel bekijken zien we dat de uv-index vandaag richting 3 klom. Vergeleken met een uv-index van 6 of 7 in de zomerperiode lijkt dit niet veel voor te stellen, maar net doordat onze huid zich nog niet heeft aangepast aan de eerste zonnestralen is de eerste zon vaak extra gevaarlijk. U had zich dus inderdaad moeten beschermen bij het zonnen vandaag. De combinatie met de stevige wind versterkte dat effect.

uvindex maart 2014

Wanneer we bovenstaande figuur grondig bekijken zien we een voorspelde waarde op basis van de dikte van de ozonlaag en de huidige bewolking boven de spectrofotometer. Rechtsboven zien we legende waarin de waarde van vandaag (3) wordt bestempeld als een minimale kans.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

2 dagen geleden - 3 min. lezen