1

Het zal veel mensen niet verbazen dat de zomer van 2022 hoog scoort in de tabellen als het aankomt op temperatuur en droogte. De zomer van 2022 is zelfs de heetste ooit gemeten sinds de metingen. Op diverse plaatsen in Europa werden hittegolven geregistreerd en temperaturen boven 40°C. Vooral de duurtijd en de hardnekkigheid van hogedrukgebieden was bijzonder te noemen en tevens een accelerator voor de hoge temperaturen in de Noordzee en Middellandse Zee.

Satellietgegevens spelen belangrijke rol

Het Europese onderzoeksinstituut Copernicus heeft berekend dat de oppervlaktetemperatuur tot 0,4°C graden warmer was tegenover het jaar 2021. Toen werd de zomer ook al de warmste ooit. Opmerkelijk feit is dat vooral augustus uit de tabellen springt. Met een voorsprong van 0,8 graden is augustus 2022 recordwarm verlopen. Droogte en bosbranden werden dan ook verder in de verf gezet in diverse streken.

Uit data van bovenstaande afbeelding van Copernicus kunnen we een duidelijke omslag zien richting warmere zomers sinds het jaar 2000. Vooral afgelopen zomer springt eruit met een afwijking van bijna +1,4 graden tegenover de meetreeks (juni/juli en augustus).

Hittebel over het zuidwesten van Europa

Na een lente die vrij nat verliep in delen van Spanje heeft de zomer snel het roer over genomen om extreme temperaturen te produceren en langdurige droogte. De streek rond Portugal en Spanje werd meermaals gegeseld met temperaturen tot ruim 40 graden. Op zich hoeft dat niet te verwonderen, want al langere tijd is geweten dat het binnenland van Spanje langzaam aan het “verwoestijnen” is. Door deze droge trend kan de extreme temperatuur gemakkelijker gedijen. Denk maar aan het effect van een woestijn.

Uit de data van Copernicus voor de zomer van 2022 blijkt dat het zuidwesten van Europa, inclusief het zuiden van Europa, Italië een forse afwijking naar boven hadden qua temperatuur. Ook het noordoosten van Europa was beduidend warmer met in Finland regelmatig temperaturen boven 30°C.

Augustus topt vele records!

Na een bloedhete 19 juli met lokaal 39 graden nabij de Frans-Belgische grens was het tijd voor augustus. Traditioneel wordt deze maand ook gezien als de onweersmaand bij uitstek. Veel onweer heeft de Benelux niet gekregen waardoor de hitte West-Europa snel opnieuw kon veroveren. Als we augustus 2022 vergelijken met de meetreeks 1981-2010, dan zien we dat Europa gemiddeld 2°C warmer was dan normaal. Dat is een forse afwijking met focus over het NO van Europa.

Bovenstaande analyse toont een warm Europa en een koel Rusland. Merk op dat Europa tot één van de warmste gebieden behoort op deze wereldbol. Koelere regio’s waren Brazilië, delen van Afrika en Australië.

Naast de warmte werd zoals vermeld ook de droogte verder in de verf gezet. We moeten op onderstaande kaart speuren naar natte regio’s. Griekenland, delen van Turkije en Noorwegen waren eerder koel te noemen deze zomer. Daar viel ook meer neerslag, wat de extreme hitte temperde en de kansen op bosbranden kleiner maakte.

Rode kleuren overheersen op bovenstaande weerkaarten. Zowel temperatuur als vochtigheidspercentage komen uit de verf. Beide factoren versterkten elkaar in een recordwarme zomer van 2022. Volgens klimaatmodellen zal dit in de toekomst frequenter gebeuren.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken